Οκτωβρίου 13, 2015

Χρονολόγιο: Τα γεγονότα σαν σήμερα

54. Ο 17χρονος γιος της αδελφής του Καλιγούλα , Ιουλίας Αγριππίνας , Νέρων, διαδέχεται στο ρωμαϊκό θρόνο, τον αυτοκράτορα Κλαύδιο που πέθανε δηλητηριασμένος .
409. Οι Βάνδαλοι και Αλανοί διέσχισαν τα Πυρηναία και από τη Γαλατία και εισέβαλαν στην Ισπανία
1307. Άρχισε ο διωγμός των Ναϊτών. Συλλαμβάνονται στη Γαλλία, από πράκτορες του Φιλίππου IV του Ωραίου, περισσότερα από 140 μέλη του Τάγματος και υποβάλλονται σε βασανιστήρια για να αποκαλύψουν που κρύβουν τους θησαυρούς του τάγματος να ομολογήσουν ότι είναι αιρετικοί.
1582 . Λόγω της καθιέρωσης του Γρηγοριανού ημερολογίου αυτή η ημερα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1644. Ο σουηδικός και ο Ολλανδικός στόλος νικούν το στόλο της Δανίας κοντά στο νησί Φέμαρν.
1710 . Στον Καναδά , το Πόρτ Ρουαγιάλ, η πρωτεύουσα της γαλλικής Ακάντια παραδίδεται μετά από πολιορκία στις βρετανικές δυνάμεις.
1773. Ο Σαρλ Μεσιέ ανακαλύπτει τις δίνες του Γαλαξία
1781. Ο Ιωσήφ ΙΙ της Αυστρίας, ο «πεφωτισμένος», βάζει τέρμα στην «Αντιμεταρρύθμιση», και εκδίδει το αυτοκρατορικό διάταγμα περί της «θρησκευτικής Ανοχής» , που επέτρεπε την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας των μειονοτήτων επιβεβαιώνοντας την υπεροχή της Καθολικής Εκκλησίας.
1812. Αμερικανο-αγγλικός πόλεμος. Οι Αγγλοι αποκρούουν προσπάθεια των Αμερικανών να εισβάλουν στο Οντάριο, στο ύψωμα Κουινστον.
1843. Ο Χένρι Τζόουνς και άλλοι 11 Εβραίοι ίδρυσαν στη Νέα Υόρκη, τη σιωνιστική οργάνωση B'nai B'rith. «Γιοι της διαθήκης».
 1845. Η Δημοκρατία του Τέξας ζητάει με δημοψήφισμα να γίνει πολιτεία των Η.Π.Α.
1884 . Συμφωνήθηκε ότι ο μηδενικός μεσημβρινός περνά πάνω από το Γκρίνουιτς του Λονδίνου από την απόσταση με το οποίο υπολογίζονται το γεωγραφικό μήκος και τη ζώνη ώρας στη Γη.
1899. Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Τοντόρ Ιβαντσόφ.
1911. Στο πλαίσιο του Ιταλο-τουρκικού πολέμου στη Λιβύη, οι Ιταλοί προωθούνται από το Τομπρούκ και καταλαμβάνουν τη Ντέρνα.
1917. Περίπου 70.000 άνθρωποι γίνονται μάρτυρες του «θαύματος του Ήλιου» στη Φάτιμα της Πορτογαλίας.
1918. Λίγο πριν τη συνθηκολόγηση της Τουρκίας, ο Ταλαάτ Πασά παραιτήθηκε από τη Μεγάλου Βεζίρη και αποχώρησε από την Επιτροπής για την Ένωση και Πρόοδο των Νεοτούρκων. Ο Ταλαάτ σαν Υπουργός Εσωτερικών ,(1913-1917), διέταξε τον εκτοπισμό των μειονοτήτων και κυρίως Αρμενίων και Ελλήνων και ήταν ο κύριος υποκινητής και πρωταγωνιστής της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων.
1919. Οι Σύμμαχοι δημιουργούν προτεκτοράτο στη Θράκη.
 
 
1921.Συμμαχία των Μπολσεβίκων με τον Κεμάλ. Εν συνεχεία της Συμφωνίας της Μόσχας ανάμεσα στη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία και την Τουρκία υπογράφεται στο Καρς η συνθήκη φιλίας των σοβιετικών δημοκρατιών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας με τη Τουρκία, που καθόριζε τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών του νοτίου Καυκάσου.
1923. Το Τουρκικό Κοινοβούλιο όρισε την Άγκυρα, ως πρωτεύουσα της Τουρκίας αντί για την Κωνσταντινούπολη
1941. Στο Ντιεπροπετροφσκ της Ουκρανίας οι Γερμανοί άρχισαν τη διήμερη σφαγή 11.000 Εβραίων.
1943. Ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ ΙΙΙ και η νέα κυβέρνηση του με τον στρατηγό Πιέτρο Μπαντόλιο, μετά την υπογραφή της συνθηκολόγησης στις 8 Σεπτεμβρίου, εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό του αντι-Χιτλερικού συνασπισμού .Κατάγγελλε τη συνθήκη με τη ναζιστική Γερμανία και της κήρυξε τον πόλεμο.
1944. Η μάχη της «Ηλεκτρικής». Οι υποχωρούντες Γερμανοί κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων της Shell στο Πέραμα ενώ η φρουρά των 60 Γερμανών της Ηλεκτρικής επέστρεφε για να καταστρέψει το εργοστάσιο, που το υπεράσπιζαν οπλισμένοι εργάτες του εργοστασίου υπό τον μηχανικό υπηρεσίας Βενιζέλο Αποστολίδη. Σε βοήθεια τους έσπευσαν ένα τάγμα του ΕΛΑΣ και το μηχανοκίνητο της αστυνομίας υπό τον ταξίαρχο Παυσανία Κατσώτα. Μετά από πέντε ώρες μάχης οι Γερμανοί είτε εξοντώθηκαν, είτε παραδόθηκαν. Οι έλληνες Νεκροί ήσαν 11. Αντώνης Καλαποθάκος, (γραμματέας της εργοστασιακής οργάνωσης του ΕΑΜ) , Νίκος Γεωργιάδης (εργάτης της Ηλεκτρικής), Δημήτρης Μαργαρώνης, Ιωάννης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Κοσμίδης, Γρηγόρης Μεγγίσογλου, Συρίγος Παπάζογλου, Γιώργος Γκιόρδας, Ανδρέας Κουνούπας, Παναγιώτης Μαυρομμάτης, Ακρίτας Τοροσιάδης. Στη μάχη της Ηλεκτρικής πήρε μέρος και ο υπάλληλος της εταιρίας Βασίλης Βέγγος , ο πατέρας του Θανάση στη Γερμανία. 
 Την ίδια ημέρα, η πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα, κατελήφθη από τον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, και απελευθερώθηκε το προάστιο του Βελιγραδίου Ρακοβίτσα. 1946. Η Γαλλία υιοθετεί το Σύνταγμα της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
1952. Στα Σκόπια εκδόθηκε η «Γραμματική της μακεδονικής γλώσσας» του Μπλάζε Κονέσκι.
1961. Στο Αιγάλεω ομάδα 500 ατόμων επιτίθεται εναντίον των γραφείων του ΠΑΜΕ την ώρα των εγκαινίων.
1964. Υπογράφηκε η Εμπορική συμφωνία Ελλάδας-Ε.Σ.Σ.Δ. που προβλέπει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 90% μέσα στην επόμενη πενταετία. 1972. Ένα Ιλιουσιν 62 έπεσε κοντά στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Σκοτώθηκαν οι 176 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος.
 
1973. Στην Ταϋλάνδη ένα πλήθος 400.000, φοιτητών, μαθητών και πολιτών έκανε πορεία προς το μνημείο της Δημοκρατία και ζήτησε Σύνταγμα και απελευθέρωση των 13 κρατουμένων. Η στρατιωτική κυβέρνηση συμφώνησε γρήγορα στις απαιτήσεις και υποσχέθηκε ότι σε ένα χρόνο θα εκδοθεί το σύνταγμα .Ωστόσο, περίπου 200.000 φοιτητές αρνήθηκαν να διαλυθούν και ο αρχηγός τους, Σεξάν Πρασερτκουλ τους οδηγήσε στο παλάτι για να ζητήσουν τις συμβουλές του βασιλιά.
1976 .Φορτηγό αεροπλάνο «Boeing 707», έπεσε μετά την απογείωσή του πάνω σε κεντρικό δρόμο της Σάντα Κρουζ. Σκοτώθηκαν τρία μέλη του πληρώματος και πάνω από 100 άνθρωποι στο έδαφος.
1977.Αεροπειρατία.Τέσσερις Παλαιστίνιοι καταλαμβάνουν πάνω από τη Μεσόγειο ένα αεροπλάνο της γερμανικής εταιρείας «Λουφτχάνσα» που εκτελούσε την πτήση 181 και το προσγειώνουν στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, ζητώντας την απελευθέρωση 11 μελών της «φράξιας Κόκκινος Στρατος».Γερμανοί κομάντος απελευθέρωσαν τους επιβάτες στις 17 Οκτωβρίου.
1988. Απεδείχθη εργαστηριακά ότι η «Σινδόνη του Τορίνο», είναι πλαστή και χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.
1990. Στη Μόσχα, στον Ι.Ν του Αγίου Βασιλείου στην Κόκκινη Πλατεία εψάλει ξανά λειτουργία μετά από 73 χρόνια. Λήξη του πολέμου στο Λίβανο με την επέμβαση του Συριακού Στρατού που απομακρύνουν τον μαρωνίτη στρατηγό Μισέλ Αούν από το προεδρικό μέγαρο
1991. Στη Βουλγαρία διεξάγονται εκλογές. Ο κόσμος χωρίζεται σχεδόν στη μέση.Ο δεξιός Φίλιπ Δημητρώφ (SDS) πήρε 1,903,567 ψήφους και 110 έδρες και ο «σοσιαλιστής» Λίλωφ 1,836,050 και 106. Διαιτητής έγινε ο Τούρκος Αχμέτ Ντογκάν Ahmed Dogan με 418,168 ψήφους και 24 έδρες.

1995.Αίρεται το εμπάργκο της Ελλάδας προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
1997 . Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συναντήθηκε με τον αρχηγό του Σιν Φέιν Γκάρι Άνταμς . Ήταν η πρώτη συνάντηση βρετανού πρωθυπουργού με καθολικό ηγέτη της Βορείου Ιρλανδίας, μετά από περισσότερα από 70 χρόνια. 1998. Μετά την απειλή της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφώνησε με την άφιξη της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, της 23ης Σεπτεμβρίου
1999 . Στη Γαλλία, ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου