Σερβία
Νίκολιτς: Δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Kurir» που δημοσιεύτηκε την Κυριακή είπε ότι δεν είναι αναγκαίες. «Πιστεύω ότι δεν χρειαζόμαστε εκλογές. Η κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή και έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας», τόνισε, σχολιάζοντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού ο οποίος είπε ότι σκέπτεται τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα.
Ο Πρόεδρος Νίκολιτς πάντως δήλωσε ότι στην περίπτωση που γίνουν εκλογές το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα ,(SNS), θα έχει την υποστήριξή του.
Επιστολές για την ΟΥΝΕΣΚΟ
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέστειλε την Κυριακή επιστολή σε όλα τα μέλη της UNESCO, στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για την αίτηση του Κοσσυφοπέδιου και τόνισε ότι, «σύμφωνα με το νομικά δεσμευτικό ψήφισμα 1244 που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1999 και το Συνταγματικό Πλαίσιο για την Προσωρινή Αυτοδιοίκηση, το Κόσσοβο είναι έδαφος υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και εντός των συνόρων της Σερβίας».
Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει ο κ. Βούτσιτς, εξακολουθεί να είναι στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επιβεβαιώνεται από την συζήτηση της τακτικής τριμηνιαίας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα και από την παρουσία της «Αποστολής Προσωρινής Διοίκησης του ΟΗΕ, (UNMIK), με επικεφαλής τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας τονίζει ότι η αποδοχή της αίτησης για ένταξη στην UNESCO του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση των κανονισμών που έχουν εκδοθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και «θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, διότι θα ήταν αντίθετη προς το άρθρο 25 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει ότι τα μέλη του ΟΗΕ συμφωνούν να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Επίσης τονίζει ότι δεν πρέπει να γίνει πολιτικοποίηση της UNESCO της οποίας η αποστολή είναι η προώθηση της συνεργασίας των χωρών μέσω της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού.
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ακόμα, « ότι οι μονομερείς ενέργειες , όπως το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην ΟΥΝΕΣΚΟ βλάπτει την ατμόσφαιρα που ευνοεί το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, που βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά λεπτή φάση», και επεσήμανε ότι το ζήτημα της προστασίας των πολιτιστικών μνημείων αλλά και το ζήτημα της περιουσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσσοβο αποτελούν αντικείμενο του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας, υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, και οτι η αποδοχή του αιτήματος του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην ΟΥΝΕΣΚΟ ,«θα εμπόδιζε ουσιαστικά την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το θέμα».
Ο κ. Βούτσιτς στην επιστολή του προς τα μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ υπογράμμισε ,ότι η Πρίστινα, « έχει σαφώς αποδείξει ότι δεν έχει ούτε τις ικανότητες ούτε και τη βούληση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στην οργάνωση. Η σκόπιμη και συστηματική καταστροφή των σερβικών πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων και οι πράξεις βανδαλισμού που συνεχώς εκδηλώνονται είναι ασυμβίβαστες με τους στόχους της ΟΥΝΕΣΚΟ , η οποία έχει συμπεριλάβει τέσσερα μαργαριτάρια, τα μοναστήρια του Ντέτσανι και της Γκρατσάνιτσα, το Πατριαρχείο του Πετς, και τον Καθεδρικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Λιέβις, στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκονται σε Κίνδυνο».
Επιπλέον ο κ. Βούτσιτς τόνισε οτι «η καταστροφή της χριστιανικής και της Σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχει διερευνηθεί διεξοδικά, και κανείς δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη για να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα αυτά».
Ντάτσιτς: Απαράδεκτες οι προτάσεις της Κομισιόν
Η Σερβία θεωρεί ως απολύτως απαράδεκτες τις προτάσεις της Επιτροπής που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο 35 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που αναφέρονται στο Κοσσυφοπέδιο επειδή τα περισσότερα από τα σημεία δεν ακολουθούν την αρχή της ουδετερότητας συνεπάγονται την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της επαρχίας, δήλωσε την Κυριακή ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς
.
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Ο Ντόντικ επιμένει στο διάλογο
Τα τρία κόμματα της Αντιπολίτευσης SDS, PDP και NDP μποϋκοτάρισαν το ραντεβού της περασμένης Παρασκευής και οΠρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ τους απηύθυνε νέα πρόσκληση για τις 16 Οκτώβριου.
Ο λόγος του μποϋκοτάζ ήταν ότι «πρέπει προηγουμένως ο Ντόντικ να ζητήσει συγνώμη
για την δήλωση του ότι η «Συμμαχίας για την Αλλαγή» , «λειτουργεί εις βάρος της Ρεπούμπλικα Σρπσκα σε κρατικό επίπεδο», και ότι είναι «προδότες».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβικής Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι «αν και δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει συγγνώμη» , «δεν έχει κανένα πρόβλημα να το πράξει διότι προφανώς όλοι θα πρέπει να απολογηθεί σε όλους» . « Εάν χρειαστεί, θα τους ζητήσω συγγνώμη», τόνισε.
Πάντως ο κ Ντόντικ, κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την αντιπολίτευση ότι οι ισχυρισμοί της εις βάρος του για σχέσεις με το έγκλημα και της διαφθορά. « καλύπτουν το έργο της», στα θεσμικά όργανα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Μαυροβούνιο
Η αντιπολίτευση παραμένει στους δρόμους
Η δημοτική αστυνομία της Ποντγκόριτσα εμφανίστηκε μπροστά από το κοινοβούλιο για να απομακρύνει την εξέδρα και τα αντίσκηνα από το βουλεβάρτο του Αγίου Πέτρου της Τσέτινιε, αλλά τελικά αφού επέδωσαν έγγραφο στους οργανωτές (Δημοκρατικό Μέτωπο), με το οποίο καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή υποχώρησαν ενώ έφυγαν και οι «αύρες» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Από το Δημοκρατικού Μετώπου , είπαν στους δημοσιογράφους, ότι οι επιθεωρητές της Δημοτικής Αστυνομίας δεν ήταν μόνοι, αλλά, «είχαν μαζί τους ένα μεγάλο αριθμό αστυνομικών, οχήματα καθαριότητας, πυροσβέστες, και ασθενοφόρα» και ότι η απάντηση τους ήταν πως, «αυτό είναι ένα ελεύθερο έδαφος που θα το υπερασπιστούμε όλοι μαζί».
Ο ηγέτης της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας Αντρίγια Μάντιτς είπε ότι, «αν κάποιος προσπαθήσει να το αφαιρέσει την εξέδρα και τις σκηνές θα συναντήσει αντίσταση».
BJRM-πΓΔΜ
Συζητούν ακόμα τους όρους των εκλογών
Η Εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη διεύρυνση κ. Χαν δήλωσε ότι η Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι ακόμα οι αρχηγοί των κομμάτων της πΓΔΜ δεν έχουν συμφωνήσει για τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις, εντός της προθεσμίας που είχε θέσει ο Επίτροπος. (6η Οκτωβρίου).
«Απευθύνουμε έκκληση στους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό », δήλωσε η Μάγια Κουτσίγιανιτς την Παρασκευή.
Η συμφωνία πάντως δεν ήρθε το Σαββατοκύριακο. «Απ τη Δευτέρα πάλι».
Τα σημεία αιχμής είναι εάν η πΓΔΜ πρέπει να γίνει μία εκλογική περιφέρεια όπως θέλει η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, ή εάν θα παραμείνουν οι εξι περιφέρεις , όπως είναι τώρα, και όπως επιμένει το VMRO- DPMNE.
Oι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν μια ενιαία περιφέρεια συμπεριλαμβανομένης της διασποράς, διότι, «αυτό θα δημιουργήσει ισότιμους κανόνες για τα μικρότερα κόμματα.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, που «διευκολύνουν» τις συνομιλίες, και συμμετέχουν «ανεπίσημα πιέζουν για ταχεία συμφωνία. Αν τα μέρη αδυνατούν να συμφωνήσουν σχετικά με αυτά άλλα και τα άλλα ανοικτά ζητήματα, οι διαμεσολαβητές, ( ΕΕ και ΗΠΑ) θα παρουσιάσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτοιμες.
Άλλες βασικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν αλλαγές στην Εκλογική Επιτροπή την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και τη διασφάλιση της αμεροληψίας των ΜΜΕ.
Μεγάλη έκταση δόθηκε από τα ΜΜΕ των Σκοπίων στη υπόθεση της κας Παπαδοπούλου με τίτλους όπως «Κορυφαία Ελληνίδα διπλωμάτης στις Βρυξέλλες απομακρύνθηκε από τη θέση της γιατί ήταν φιλική για στη Μακεδονία»,και τονίστηκε ότι
«η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, δεν ακολούθησε τις συστάσεις από την Αθήνα να ασκήσει βέτο σε ορισμένα έγγραφα που σχετίζονται με την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ».
Κοσσυφοπέδιο
Οι φίλοι συμβουλεύουν
Οι πρεσβευτές των χωρών της «Πεντάδας» για το Κοσσυφοπέδιο, ( ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) και ο εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασαν με κοινή τους δήλωση την ανησυχία τους σχετικά με την σημερινή κατάσταση στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου και των ενεργειών των κόμματων της αντιπολίτευσης, ενώ και οι 6 επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Βέσελι στον οποίο είπαν ότι οι ενέργειες της αντιπολίτευσης είναι απαράδεκτες και απείλούν «τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας» και ότι «υπονομεύουν τις προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου να προωθήσει την Ευρωπαϊκή του πορεία».
Ο κ. Βέσελι ευχαρίστησε τους πρεσβευτές για την υποστήριξή τους, τονίζοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο ήταν και θα παραμείνει «success story», αλλά ζήτησε , την «ενεργό εμπλοκή» από τον καθένα, «στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης», προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά και « να αποτύχουν τα σενάρια αποσταθεροποίησης».
Βουλγαρία
Η μείωση της διαφθοράς αύξησε τα κρατικά έσοδα
Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι λόγω της μείωσης του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 1.2 δις ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2015, και ότι αυτό « εξέπληξε ολόκληρη την Ευρώπη που το αξιολόγησε θετικά». Ο κ. Μπορίσοφ αναφέρθηκε στα κυβερνητικά μέτρα που υποχρέωσαν τους παραγωγούς πλαστών ετικετών τσιγάρων και τους λαθρέμπορους να εγκαταλείψουν την Βουλγαρία, «και να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». «Κάτι παρόμοιο είχε γίνει παλιά με τους κατασκευαστές πλαστών CD», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου