Οκτωβρίου 21, 2015

Υπό τη Σκέπη του Αμος

Η ενεργειακή κοινοπραξία των προτεκτοράτων

«Η ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας απαιτεί τη διαφοροποίησης των διαδρομών προμήθειας φυσικού αερίου» , δήλωσε χθες στη Σόφια η υπουργός Ενέργειας, Τεμενούζκα Πετκόβα, στην τέταρτη συνάντηση υψηλού επιπέδου Ε.Ε. - ΝΑ Ευρώπης.
Η κ. Πέτκοβα είπε ότι για την σταθερή ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, «πρέπει να είναι εγγυημένη η ενεργειακή ασφάλεια, η ασφάλεια των προμηθειών και η ανταγωνιστικότητα».
  Η υπουργός της Βουλγαρίας στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις προσπάθειές της βουλγαρικής κυβέρνησης για την κατασκευή των συνδέσεων του συστήματος μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας με αυτά της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Τουρκίας» και πρόσθεσε.
«Οι βασικές μας προσπάθειες κατευθύνονται προς την υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού με την Ελλάδα, επειδή με τον τρόπο αυτό οι προμήθειες φυσικού αερίου δεν θα εξαρτιούνται περισσότερο από μία βασική πηγή. Με χαρά μπορώ να σας ανακοινώσω, ότι αυτό που μένει να διευκρινιστεί με την Ελλάδα είναι κυρίως τεχνικά ζητήματα που αφορούν τον συνδετικό αγωγό και θα βρουν την λύση τους τις επόμενες εβδομάδες.Ελπίζω πολύ σύντομα να υπογράψουμε την οριστική επενδυτική σύμβαση.
Η βουλγαρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στον προϋπολογισμό για το 2015 την παροχή κρατικής εγγύησης ύψους 80 εκ. ευρώ και συζήσαμε στο υπουργικό συμβούλιο τη δυνατότητα αύξησης της κρατικής εγγύησης στον προϋπολογισμό για το 2016. Η κατασκευή του συνδετικού αγωγού με τη Ρουμανία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη φάση και ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2016. Απομένει μόνο η ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος μήκους 2 χιλιομέτρων κάτω από τον ποταμό Δούναβη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου