Οκτωβρίου 14, 2015

Χρονολόγιο: Τα γεγονότα σαν σήμερα

222. Εξέγερση των Ρωμαίων Χριστιανών, που λιντσάρουν τον Πάπα Κάλλιστο Α .(20η Δεκεμβρίου 217- 14ης Οκτωβρίου 222), που είχε επιβάλει την εβραϊκή νηστεία του Σαββάτου . Τον διαδέχθηκε ο Ουρβανός ο πρώτος. Οι καθολικοί τον θεωρούν μάρτυρα. 1066 . Νορμανδική κατάκτηση: Στη μάχη του Senlac Hill, επτά μίλια έξω από το Χάστινγκς, σκοτώθηκε ο βασιλιάς της Αγγλίας Χάρολντ Β ' και ο νικητής Γουλιέλμος ο Κατακτητής, παίρνει τον αγγλικό θρόνο.
1322. Ο Ρόμπερτ Μπρους της Σκωτίας νίκησε τον Εδουάρδο το δεύτερο της Αγγλίας στο Μπύλαντ Byland, και τον υποχρέωσε να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

1529. Δεύτερη απόπειρα των Γενιτσάρων να μπουν στην Βιέννη, μετά από ανατίναξη ενός λαγουμιού. Και πάλι οι πολιορκημένοι αμύνθηκαν γενναία ανατρέποντας του Τούρκους που υποχώρησαν και δεν επέστρεψαν Οι Τούρκοι αναγκάζονται να λύσουν την πολιορκία της Βιέννης.
1582 - Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου Αυτή η μέρα δεν υπάρχει σε αυτό το έτος στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1586.Αρχίζει η δίκη της βασίλισσας της Σκωτίας Μαρίας Στιούαρτ, με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον της Ελισάβετ Α 'της Αγγλίας.
1702. Κατά τον «Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής (1701–1714), στις 14 Οκτωβρίου οι Γάλλοι υπό τον Δούκα του Βιλάρ ήρθαν αντιμέτωποι με τον στρατό του Λουδοβίκου-Γουλιέλμου της Βάδης στη μάχη του Φρίντλινγκεν. Η έκβαση της μάχης ήταν μια αμφισβητήσιμη νίκη υπέρ των Γάλλων, αφού κατάφεραν μεν να απωθήσουν τον αυτοκρατορικό στρατό, αλλά υπέστησαν σημαντικές απώλειες και δεν πέρασαν το Ρήνο για να ενωθούν με τις βαυαρικές δυνάμεις του εκλέκτορα της Βαυαρίας, Μαξιμιλιανού Εμμανουήλ.
1758: Κατά τον επταετή πόλεμο , (1756–1763), που έφερε αντιμέτωπες την Πρωσία και την Μεγάλη Βρετανία , με την Γαλλία, την Αυστρία και την Ρωσία , οι Αυστριακοί νίκησαν τους Πρώσους την μάχη του Hochkirch.
1768 . Το Βρετανικό Στέμμα κήρυξε ως ιδιοκτησία του τη γη των Τσερόκι στη Βιρτζίνια και την Καρολίνα.
1770 . Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του φρουρίου Αλεξανδρόφ στον Δνείπερο.
1789. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον θέσπισε την ημέρα των ευχαριστιών.
1805 . Ναπολεόντειοι πόλεμοι. Η Μάχη της Elchingen. Οι γαλλικές δυνάμεις υπό τον Νεί κατατρόπωσαν τον αυστριακό στρατό που διοικούσε ο Γιόχαν Σιγισμούνδος Ρίς. Αυτή η ήττα οδήγησε σε ένα μεγάλο μέρος του αυστριακού στρατού να υποχωρήσει στο φρούριο της Ούλμ.
1806. Η μάχη της Ιένας-Άουερστεντ διεξήχθη στην σημερινή Γερμανία ανάμεσα στην Στρατιά του Ναπολέοντα Α΄ της Γαλλίας και τον πρωσικό στρατό . Η αποφασιστική νίκη των Γάλλων οδήγησε στην προσάρτηση της Πρωσ ίας στην Γαλλική Αυτοκρατορία μέχρι το 1812.
1808. Η Γαλλία προσαρτά τη δαλματική Δημοκρατία της Ραγκούζας

1809 . Στις εννέα το πρωί υπογράφεται στο Ανάκτορο Σένμπρουν από τους αντιπρόσωπο του Ναπολέοντα υπουργός Εξωτερικών Σαμπανί, και τον Πρίγκιπα του Λιχτενστάιν ως εκπρόσωπο της Αυστρίας η Συνθήκη της Βιέννης, με την οποία η Αυστρία υποχρεώθηκε σε τεράστιες παραχωρήσεις. Το Σάλτσμπουργκ πήγε στη Βαυαρία), η Τεργέστης, και η Κροατία έγιναν μέρος της γαλλικής αυτοκρατορίας, και η Γαλικία μοιράστηκε στην Πολωνία και τη Ρωσία, ενώ μυστικό άρθρο της συνθήκης προέβλεπε ότι η αυστριακός στρατός δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τις 50.000 άνδρες μέχρι να υπογραφή ειρήνη με τη Βρετανία.
1840. Ο ηγέτης των Μαρωνιτών Μπασίρ ΙΙ παραδόθηκε στον βρετανικό στρατό και τον έστειλαν εξορία στη Μάλτας.
1843.Οι Βρετανοί συνέλαβαν τον ιρλανδικό εθνικιστή ηγέτη Ντάνιελ Ο Κόννελλ με την κατηγορία της συνωμοσίας για διάπραξη εγκλημάτων και τον καταδίκασαν σε φυλάκιση ενός έτους και του επέβαλαν πρόστιμο ύψους 2,000 στερλινών.
1892 .Τροχοδρόμησε ο πρώτο τραμ στο Βελιγράδ.
1915. Η Βουλγαρία μπήκε στον Πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων, και κήρυξε τον πόλεμο κατά του Βασιλείου της Σερβίας.
1921. Στη Σόφια ιδρύθηκε από καθηγητές πανεπιστημίου υπό την Προεδρία του Αλεξάνταρ Γκρέκοφ, η κεντρώα «Λαϊκή Συμμαχία», με στόχο να ανακόψει αφενός την αυξανόμενη επιρροή των αριστερών και αφετέρου να προσφέρει εκδημοκρατισμό σε σχέση με την αυταρχική διακυβέρνηση της Βουλγαρικής Αγροτικής Λαϊκής Ένωσης. Στο Κίεβο, άρχισε η πρώτη Σύνοδος της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.
1924. Δημιουργήθηκαν η Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Τατζικιστάν και η αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κιργισίας.
1925. Εξέγερση κατά της γαλλικής κατοχής στη Δαμασκό
1933. Ο Αδόλφος Χίτλερ, από τη Γενεύη ανακοίνωσε την αποχώρησή της Γερμανίας από την Κοινωνία των Εθνών.
1934. Άρχισαν οι δοκιμές του μετρό της Μόσχας .


1939. Το γερμανικό υποβρύχιο U-47 με κυβερνήτη τον Γκίντερ Πρίεν βύθισε το βρετανικό θωρηκτό «HMS Royal Oak» στο Σκάπα Φλόου , στις Ορκάδες νήσους στα βόρεια της Σκωτίας. Χάθηκαν περισσότεροι από 800 ναύτες.
1941. Στη Σερβία, οι Γερμανοί εκτέλεσαν περίπου 6.000 αμάχους από Κράλιεβο και τα περίχωρά του.
1942. Ιδρύθηκε ο Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός (UPA/OUN) με στόχο τη δημιουργία μιας ενωμένη, ανεξάρτητης, και εθνικά καθαρής Ουκρανίας, την οποία είχε ανακηρύξει ο Μπαντέρα από τις 30 Ιουνίου 1941 στο Λβόβ. Η βία ήταν αποδεκτή ως πολιτικό εργαλείο εναντίον των ξένων αλλά και των εγχώριων εχθρών του αγώνα τους. Ο ουκρανικός επαναστατικός στρατός πολέμησε εναντίον των Πολωνών και των Σοβιετικών ως πρωταρχικούς αντιπάλους του, και το από Φεβρουάριο 1943 , πολέμησε και εναντίον των Γερμανών. Την ίδια ημέρα οι γερμανοί διέλυσαν το Γκέτο του Γκομπρίν στην Λευκορωσία και μετέφεραν τους Εβραίους σε στρατόπεδα.
1943. Η μόνη επιτυχημένη εξέγερση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Τρίτου Ράιχ, έγινε στο στρατόπεδο εξόντωσης του Ζομπιμπόρ της Πολωνίας όπου οι κρατούμενοι δεν εκτελούσαν καμία απολύτως εργασία, αλλά στέλνονταν εκεί για να θανατωθούν. Σκοτώθηκαν 11 φρουροί των SS και τουλάχιστον 300 άτομα καταφέρουν να δραπετεύσουν, αλλά από αυτούς μόνο 50 με 70 κατάφεραν να επιβιώσουν. Οι αμερικανοί χάνουν 60 B-17 κατά τη δεύτερη ημέρα μαικών βομβαρδισμών των εργοστασίων στη Δυτική Γερμανία.Ο Κόκκινος Στρατός στην Ουκρανία απελευθερώνει τη Ζαπορίζιε

1944. Ο θάνατος Έρβιν Γιόχαν Ρόμμελ . Εκτελείται σε ηλικία 52 ετών με την υποψία της συμμετοχής στην απόπειρα κατά της ζωής του Χίτλερ 20ης Ιουλίου 1944. Ο Ρόμελ δέχθηκε να καταπιεί μια κάψουλα υδροκυανίου, στο Χέρλινγκεν όπου ανάρρωνε από τον σοβαρό τραυματισμό του στις 17 Ιουλίου στη Γαλλία όταν ένα συμμαχικό αεροπλάνο προσέβαλε το αυτοκίνητό του. προξενώντας στον Στρατάρχη σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Πριν αυτοκτονήσει εξασφάλισε ότι δεν θα διωχθούν η σύζυγός του και ο γιος τους. Την ίδια ημέρα η Βουλγαρική Ιερά Σύνοδος εξέφρασε επίσημα τη υποστήριξη της στην κυβέρνηση του Πατριωτικού Μετώπου και οι πρώτοι βρετανοί στρατιώτες μπαίνουν στην Αθήνα. 
1947. Ο Αμερικανός πιλότος δοκιμών Charles Yeager με το Πειραματικό αεροσκάφος Bell X-1 ξεπέρασε για πρώτη φορά την ταχύτητα του ήχου.
1949. Ενώ οι Κομμουνιστές του Μάο κατέλαβαν την Καντόνα, (Guangzhou) .στη Νέα Υόρκη εκδόθηκε η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, για την καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλακή , 11 κομμουνιστών, για παράβαση του νόμου Σμίθ και για «συνωμοσία για υποστήριξη τη βίαιης ανατροπής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ». ΘΑ ακολουθήσουν οι δίκες άλλων 100 .
1950. Η τουρκική δύναμη φθάνει στην Κορέα.
1952. Στην Κορέα αρχίζει η επίθεση των συμμάχων κατά των Κινέζων στο λεγόμενο, «σιδηρούν τρίγωνο», στην οποία συμμετέχει και το ελληνικό σύνταγμα. 
  1958 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν υπόγεια πυρηνική δοκιμή στη Νεβάδα.
1962. Αρχίζει η κρίση των Πυραύλων. Οι αμερικανοί εντόπισαν σε φωτογραφίες ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους U-2, την ανάπτυξη σοβιετικών πυρηνικών όπλων στην Κούβα.
1964. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ έγινε γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ και επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης.
1968. Ο Τζιμ Χάινς, έσπασε το φράγμα των 10 δευτερολέπτων στα 100 μέτρα κερδίζοντας την κούρσα των 100 μέτρων με 9.95 , στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μεξικό. (αρχικά το χρονόμετρο έδειξε 9.89).Κράτησε το ρεκόρ ως τις 3 Ιουλίου 1983, όταν ο Αμερικανός Κάλβιν Σμιθ έκανε 9.93 στο Κολοράντο Σπρινγκς. 1970. Υπογράφεται η σύμβαση της Χάγης για την αντιμετώπιση της αεροπειρατείας


1973. Στην Τουρκία ο Ετζεβίτ κερδίζει τις εκλογές με σχετική πλειοψηφία. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έβγαλε 187 βουλευτές, το Κόμμα Δικαιοσύνης148, Το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας του Ερμπακάν 48, το Δημοκρατικό Κόμμα 44, το Κόμμα Εμπιστοσύνη13, το Εθνικιστικό Κίνημα 3, το Κόμμα Ενότητας1 ενώ 6 βουλευτές ήσαν ανεξάρτητοι. Σχηματίστηκε η κυβέρνηση Ετζεβίτ- Ερμπακάν που εισέβαλε στην Κύπρο. Στο Σινά οι Αιγύπτιοι εξαπέλυσαν επίθεση που απέτυχε παταγωδώς. Στην Ταϋλάνδη κορυφώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αλλαγή βάρδιας του στρατιωτικού καθεστώτος και η οποία ενέπνευσε την ελληνική φοιτητική εξέγερση 30 μέρες μετά , (του Πολυτεχνείου όπου άλλωστε ρίχτηκε το σύνθημα «να γίνει Ταϋλάνδη». Μαζί με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θαμασάτ, βγαίνουν στους δρόμους 100.000 άνθρωποι που διαμαρτύρονται κατά του δικατάτορα στρατηγού Θανόμ. Οι νεκροί, πολίτες και φοιτητές ήσαν 77 σκοτώνονται και οι τραυματίες 857.
1979 . Στην Ουάσιγκτον γίνεται η πρώτη πορεία Ομοφυλόφιλων με τη συμμετοχή 200.000 χαρούμενων διαδηλωτών.
1981. Ο Χόσνι Μουμπάρακ εκλέχτηκε πρόεδρος της Αιγύπτου, μια εβδομάδα μετά τη θεαματική δολοφονία από τους αδελφούς μουσουλμάνους του Ανουάρ Σαντάτ.
1994 . Ο Γιάσερ Αραφάτ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
2000. Ο Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, ο τελευταίος ηγέτης του Γιουγκοσλαβικού Πολέμου αποχώρησε από την προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και αντικαταστάθηκε από τον Χαλίντ Γκένιατς.
2002 .Η Γεωργία αναγνώρισε την Ορθοδοξία ως επίσημης θρησκείας του κράτους
2008. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου