Οκτωβρίου 14, 2015

Ήγγικεν η ώρα της κρίσεως στην BJRM

Τα πολιτικά κόμματα της BJRM , (VMRO-DPMNE, SDSM, BDI και PDSH), εξακολουθούν να διαφωνούν για την ψήφο της Διασποράς και για τη διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων κατά του εκλογικού αποτελέσματος μετά τις εκλογές.
Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την καθυστέρηση λέγοντας ότι φοβούνται την κρίση του λαού στις εκλογές του Απριλίου. «Διατυπώνουν παράλογες απαιτήσεις και όταν τις δεχόμαστε , έχουν νέες φρέσκες απαιτήσεις, πράγμα που υποχρεώνει τους αντιπροσώπους μας να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες.
Η αντιπολίτευση το κάνει αυτό για να επιτύχει τον στόχο της. Να αποφύγει τις επόμενες εκλογές και να κατηγορήσει εμάς για αυτό», είπε ο Γκρουέφσκι .
 Ο αρχηγός της SDSM, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι, « τα πολιτικά κόμματα πρέπει να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και να επικεντρωθούν σε άλλα θέματα τα οποία αποτελούν μέρος της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και τη διεξαγωγή των εκλογών τον Απρίλιο». Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η συμφωνία για την εκλογική νομοθεσία είναι πολύ κοντά , αλλά δεν έχει κλείσει το θέμα της κρατικής τηλεόρασης.
Χθες, η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η πρεσβεία των ΗΠΑ, με κοινή τους δήλωση παρενέβησαν στην κρίση και ζήτησαν από τις εισαγγελικές αρχές της πΓΔΜ, (και τον Γκρουέφσκι), «να σταματήσουν να κωλυσιεργούν και να επιτρέψουν στην ομάδα της ομάδα 14 «ειδικών εισαγγελέων» να αρχίσει να εργάζεται.
 Όμως το «Εθνικό Συμβούλιο Εισαγγελέων» πρέπει να εξετάσει και να εγκρίνει τους βοηθούς της κας Γιάνεβα για να τους διορίσει οποίους αλλά αυτό θεωρείται καθυστέρηση και «κωλυσιεργία», επειδή η κα Γιάνεβα είχε ζητήσει, «απόφαση πακέτο», και για τους 14.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Εισαγγελικού Συμβουλίου, Πέταρ Ανέφσκι, δήλωσε χθες ότι
 η εξέταση των υποψηφίων θα γίνει ξεχωριστά για τον κάθε έναν και θα διαρκέσει δύο ημέρες. «Είναι ζωτικής σημασίας ότι το Συμβούλιο της Εισαγγελίας να ολοκληρώσει τον ρόλο του στο πλαίσιο του νόμου και να διορίζει την ομάδα της κυρίας Γιάνεβα ώστε το γραφείο της να αρχίσει την εκτέλεση της εντολής του και να εκτελεί τα καθήκοντά του κατά τρόπο ανεξάρτητο και ελεύθερο από κάθε μορφή πολιτικής πίεσης», ανέφεραν οι πρεσβείες ΕΕ και ΗΠΑ στη δήλωση τους , ασκώντας όμως «πολιτική πίεση».
Το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα, δήλωσε ότι δεν έχει βρει τα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της Ειδικής Εισαγγελίας που στελεχώθηκε με 124 άτομα και που χρειάζεται ένα εκ ευρώ για μισθούς μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κ Γιανεβα για σπατάλη και για πληρωμή υπερβολικών μισθών στους συνεργάτες της.
Η κυρία Γιάνεβα παράλληλα, δήλωσε ότι , «αν όλα πάνε καλά», «οι πρώτες ποινικές διώξεις εναντίον πολιτικών και τους ανώτερων υπαλλήλων του Κράτους μπορεί να ασκηθούν πριν από τις πρόωρες γενικές εκλογές του Απρίλιου».
Οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης προβλέπουν ότι , «στελέχη του VMRO DPMNE και ίσως ακόμη και ο Πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι, θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις πολύ σύντομα, πριν από τις πρώτες εκλογές του Απριλίου».
  Παράλληλα, ο Σλόμπονταν Μπογκόεφσκι πρώην υφυπουργός κρατικής Ασφάλειας της πΓΔΜ κατέθεσε ενώπιον δικαστηρίου των ΗΠΑ όπου δικάζονται τρία πρώην στελέχη της Magyar Telecom, ότι δωροδόκησαν τον πρώην Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Βλάντο Μπουκόφσκι, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μούσα Τζαφέρι και τον Αλί Αχμέτι του DUI για να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση στην αγορά τηλεφωνίας της πΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου