Οκτωβρίου 11, 2015

Γεγονότα σαν σήμερα- 11η Οκτωβρίου

1521. Ο Πάπας Λέων ο 10ος παραχωρεί στο βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο 8ο ,τον τίτλο «του Υπερασπιστή της Πίστης» ,μετά τη δημοσίευσε βιβλίου στην Αγγλία στο οποίο καταγγέλλονταν οι ιδέες Μάρτιν Λούθερ. 
1531. Ο στρατός των Καθολικών νίκησε την πόλη της Ζυρίχης και τους Προτεστάντες συμμάχους της. Στη μάχη σκοτώθηκε και ο θεολόγος Ούλριχ Ζβίγγλιος
1532. Ο Ερρίκος αν και ήταν ακόμα παντρεμένος με την Αικατερίνη της Αραγονίας Αναχωρεί με το πλοίο Swallow για το Καλαί μαζί με την Ανν Μπολέιν. Μετά αμφισβήτησε την κοσμική εξουσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και το 1534 ονομάστηκε επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
1582 Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1649. Η Άλωση της Γουέξφορντ, (στα Ιρλανδικά Contae Loch Garman) στη νότιο-ανατολική Ιρλανδία. Κατά την εκστρατεία στην Ιρλανδία, ενώ ο διοικητής της φρουράς της Γουέξφορντ, David Sinnot, προσπαθούσε να διαπραγματευτεί την παράδοση, ο στρατός του Όλιβερ Κρόμγουελ εισέβαλε στην πόλη και έσφαξε τους 2000 στρατιώτες που είχαν οχυρωθεί σε αυτήν και τους 1500 κατοίκους της. Μεγάλο μέρος της πόλης κάηκε και το λιμάνι της καταστράφηκε. Στην Ιρλανδία θυμούνται ακόμα τη σφαγή του Γουέξφορντ.
1658. Οι Ρώσοι νικούν πολωνική-λιθουανική Κοινοπολιτεία στη μάχη κοντά στο χωριό Βέρκι.
1698 .Συμφωνία της Χάγης μεταξύ της Αγγλίας και της Γαλλίας.
1702. Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη σουηδική φρούριο Νότεμπουργκ χτισμένο στη θέση της ρωσικής πόλης Οροσεκ.
1727. Ο Γεώργιος Β ' του Ανοβέρου και η Καρολίνα του Ανσμπαχ στέφονται βασιλιάς και η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.


1797. Ναυμαχία του Κάμπερντάουν στη Βόρεια Θάλασσα.Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας επιτυγχάνει μια αποφασιστική νίκη κατά των Ολλανδών.
1822. Ελληνική Επανάσταση. Το Εκτελεστικό, μετά από πρόταση του Βουλευτικού, ορίζει το Μάρκο Μπότσαρη Στρατηγό της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σε αντικατάσταση του Βαρνακιώτη, λόγω επαφών του τελευταίου με τον Ομέρ Βρυώνη που θεωρήθηκαν ύποπτες. Οι κάτοικοι της Μυκόνου διώχνουν Αλγερινούς επιδρομείς. Υποκύπτει στα τραύματά του στο Μεσολόγγι ο φιλέλληνας Κάρολος Αλβέρτος Νόρμαν, που ειχε τραυματιστεί ση μάχη του Πέτα. 1826 . Ο Κριεζώτης με 300 διαλεχτούς άνδρες εισέρχεται στην Ακρόπολη των Αθηνών.
1828.Η Μαντώ Μαυρογένους αποκρούει επίθεση Αλγερινών πειρατών.
1862. Εκθρόνιση του Όθωνα. Τα ξημερώματα της 11/23 Οκτωβρίου εκδηλώθηκε στην Αθήνα το επαναστατικό κίνημα κατά του Όθωνα που είχαν οργανώσει οι Άγγλοι και εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούνταν η κατάργηση της βασιλείας και η ανάληψη της εξουσίας από Προσωρινή Κυβέρνηση.
Το απόγευμα της έφθασε έξω από το λιμάνι του Πειραιά το πλοίο Αμαλία έφτασε και ο Όθωνας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις. Οι ¨Άγγλοι δεν του επέτρεψαν να αποβιβαστεί.


1882 . Η Ελένα Μάρκοβιτς για να εκδικηθεί το θάνατο του συζύγου της Γεβρέμ Μάρκοβιτς, που εκτελέστηκε για τη συμμετοχή του στο Κίνημα του 1878, προσπάθησε να σκοτώσει τον βασιλιά της Σερβίας Μίλαν Ομπρένοβιτς στον καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου. Δικάστηκε στις 12 Απριλίου 1883 και καταδικάστηκε εις θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά πριν εκτελεστεί βρέθηκε στραγγαλισμένη στη φυλακή του Ποζάρεβατς.
1887.Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ηλεκτρικό μηχάνημα καταμέτρησης ψήφων.
1909 . Μονομαχούν με άσφαιρα πυρά ο Δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης και ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Τουφεξής. Κατόπιν, αποχωρούν ξεχωριστά, χωρίς να συμφιλιωθούν.
1912. Ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης (και βομβαρδισμού) στο μέτωπο της Θεσσαλίας, εισέδυσε σε βάθος 60 χιλιομέτρων μέσα στο εχθρικό έδαφος, αλλά δέχθηκε σφοδρά πυρά του τουρκικού πεζικού. Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Κοζάνη από τους Τούρκους. (Ταξιαρχία Ιππικού). Ο Στέφανος Δραγούμης διορίζεται Γενικός Διοικητής της Κρήτης.
1913. Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Χουέρτα διαλύει το Κογκρέσο.
1916. Οι Γάλλοι επιτάσσουν τον ελληνικό στόλο.
1919. Εκδηλώνεται η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού που ανακόπτει την προέλαση των Λευκών προς τη Μόσχα.
1921. Ο Σέρβος πρίγκιπας Αλέξανδρος παραιτείται από το γιουγκοσλαβικό στέμμα
1922. Μικρασιατική Καταστροφή: Υπογράφεται στα Μουδανιά η συνθήκη για την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου. Οι Έλληνες εκπρόσωποι ήσαν οστρατηγός Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν και ο αντισυνταγματάρχης Πτολεμαίος Σαρηγιάννης. Την ίδια ημέρα εγκρίνεται το Σύνταγμα της της Ιρλανδίας.
1931.Εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στους δρόμους του Λονδίνου, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση των μισθών, λόγω του Κράχ του 1929. Η Σοβιετική Ένωση αποφάσισε ότι η πλήρης εξάλειψη του ιδιωτικού εμπορίου.
1935. Μετά την επικράτηση του φιλοβασιλικού Κινήματος Κονδύλη-Παπάγου επιβάλλεται ο Στρατιωτικός νόμος.
1941. Η Γιουγκοσλαβική Κομμουνιστική Νεολαία SKOJ επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα στον Περλεπέ . Αυτή η επίθεση θεωρείται από τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές και τους επιγόνους τους η αρχή της αντιφασιστικής εξέγερσης στη Μακεδονία του Βαρδάρη εναντίον των Βουλγάρων κατακτητών.
1942 .Η Μάχη του ακρωτηρίου Esperance στη Γκουανταλκανάλ
1944.Τη νύχτα της 11 Οκτωβρίου 1944 δυνάμεις του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ αχρήστευσαν τρία φρεάτια με εκρηκτικά που είχαν στόχο την ανατίναξη του λιμανιού του Πειραιά, από τους υποχωρούντες Γερμανούς. Συνθηκολόγηση Βουλγαρίας.
1945.Ξεκινά ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος. Ο Μάο Τσε Τουνγκ εναντίον Τσιάνγκ Κάι Σεκ.
1950 . Η Κομμουνιστική Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για εισβολή στα εδάφη της Βόρειας Κορέας.
1952 .  Προκηρύσσονται γενικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα για την 16η Νοεμβρίου. Ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημητρίου Κιουσόπουλου.
1954. Στα Σκόπια τα λείψανα του Γκότσε Ντέλτσεφ.
1956.Σύγκρουση κομμουνιστών και εθνικιστών στο Χονγκ Κονγκ, με 40 νεκρούς.
1961. Η πρώτη υπόγεια πυρηνική έκρηξη της ΕΣΣΔ στο χώρο δοκιμών Σεμιπαλατίνσκ
1962. Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού: Ο Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ ανοίγει στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, τη Σύνοδο διήρκεσε μέχρι το 1965 και ανακοίνωσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις της Καθολικής Εκκλησίας στην προσαρμογή της στο σύγχρονο κόσμο. Στην Αθήνα 38 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και 500 οικοδόμων στην Αθήνα.
1963. Στα Σκόπια τιμούν την 60ή επέτειο της Εξέγερσης του Ίλιντεν.
1973 .Στην Ταϋλάνδη εκπρόσωποι των διαμαρτυρομένων φοιτητών υποστηριζόμενοι από 50.000 διαδηλωτές συναντώνται με τον αντιπρόεδροι της στρατιωτικής κυβέρνησης στρατηγό Πραφάς και του ζητούν να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι 13 συμφοιτητές τους αλλά εκείνος το αρνείται. Στη Χιλή, εναν μήνα από όταν ανέλαβε την εξουσία η χούντα του Αουγούστο Πινοσέτ, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.000.
1975. Δυτική Γερμανία-Ελλάδα 1-1 στο Ντίσελντορφ, αλλά το γκολ του Γιώργου Δεληκάρη δεν αρκεί για να στείλει την Ελλάδα στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε βάρος της πρωταθλήτριας κόσμου.
1976 Στην Κίνα, η χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, Τσιανγκ Τσινγκ και τρία ακόμα μέλη της «Συμμορίας των Τεσσάρων», συλλαμβάνονται με την κατηγορία, ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα. Η οργάνωση «Αμπού Νιντάλ» πλήττει τις πρεσβείες της Συρίας στο Ισλαμαμπάντ και στη Ρώμη.
1986. Συνάντηση κορυφής Ρήγκαν και Γκορμπατσόφ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας 1990. Το ΝΑΤΟ πιέζει την Αθήνα για την ίδρυση του στρατηγείου της Λάρισας.
Ο Ζέλικο Ραζνάτοβιτς "Αρκάν" και 19 οπαδοί του Ερυθρού Αστερα δημιουργούν τη Σέρβική Εθελοντική Φρουρά. Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα αρχίσουν να μάχονται στην Κροατία.
1991. Σην ΕΣΣΔ, αποφασίζεται από το Συμβούλιο του Κράτους η διάλυση της KGB, και υποκατάστασή της από άλλες υπηρεσίες.
1992. Στην Κύπρο πραγματοποιείται αντικατοχική πορεία στην Μόρφου..
1994. Η αξέχαστη για πολλούς Ρώσους «Μαύρη Τρίτη». Η κερδοσκοπική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου πάνω από το 25% εκείνη την ημέρα, προκάλεσε σοκ και τον πανικό σε ολόκληρη τη χώρα. Η αξία του ρουβλίου έπεσε στα 3.926 ρούβλια για ένα δολάριο, και ήταν 845 ρούβλια χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνεδρίαση στις 10 Οκτωβρίου, 1994. (3,081).
1995. Έφυγε από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσοβόλας.
1998. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά από επτά ώρες συνομιλιών με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουστο απορρίπτει τους όρους των αμερικανών για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο , παρά την απειλή της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ. Ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να δεχθεί την αποστολή παρατηρητών .Στην Ελλάδα διεξάγονται οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με βάση το «Νόμο Καποδίστρια» . Στην Αθήνα επανεκλέγεται Δήμαρχος με 57,2% ο Δ. Αβραμόπουλος. Στο Αζερμπαϊτζάν επανεκλέγεται πρόεδρος ο Αλίγιεφ.
2000. Στο Λονδίνο, Γυναίκα του Αιώνα ανακηρύσσεται η Ρωσίδα αστροναύτισσα, Βαλεντίνα Τερέσκοβα.
2002.Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώνονται και περίπου 15 τραυματίζονται σοβαρά από ισχυρή έκρηξη στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Φιλανδίας, Ελσίνκι. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο  Τζίμι Κάρτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου