Ιουλίου 09, 2010

Τα λαμόγια και οι αεριτζήδες Goldenboys και τα μαθήματα τραπεζικής από την Τράπεζα Κύπρου!

Πηγή http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/808-2010-07-08-22-09-20


Την ώρα που οι Έλληνες τοκογλύφοι , έχαναν τα λεφτά των καταθετών και των μετόχων τους με μεγάλα ρίσκα…….
«οι συνάδελφοί τους στην Τράπεζα Κύπρου παραδίδουν μαθήματα τραπεζικής: περιμένουν μεγάλη κερδοφορία, προχωρούν άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου και παίρνουν… pole position στην κούρσα των εξαγορών!

Σε μια κίνηση θετικού αιφνιδιασμού των μετόχων, παρότι ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους η έννοια της αύξησης κεφαλαίου αρκεί για να προκαλέσει πανικό, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά, με προοπτική να ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο ,σε αύξηση κεφαλαίου 345 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι νωρίτερα είχαν στήσει πάρτι ενόψει των ανακοινώσεων και η μετοχή της τράπεζας κέρδισε χθες 2,86%, με συναλλαγές 4,5 εκατ. ευρώ!

Δύο παράγοντες κρύβονται πίσω από αυτό το παράταιρο, σε σχέση με τις συνθήκες της συγκυρίας, χρηματιστηριακό πάρτι, που έστησε χθες η Τράπεζα Κύπρου:

- Με τα νέα κεφάλαια, η Κύπρου ενισχύει την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά 1,3%, ενώ ήδη στις 31 Μαρτίου ο δείκτης των βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων βρισκόταν στο πολύ υψηλό ποσοστό 8,4% και ο συνολικός δείκτης στο 12,6%.
Με τέτοια επάρκεια κεφαλαίων, η Κύπρου δικαίως προαναγγέλλει «αξιοποίηση της ισχυρής ρευστότητας και της στρατηγικής τοποθέτησης του Συγκροτήματος», κλείνοντας το… μάτι στους μετόχους για σημαντικές εξαγορές, ακόμη και στην ελληνική αγορά, και μάλιστα σε τιμές ευκαιρίας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι με βάση τις εποπτικές αρχές της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι κυπριακές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αφαιρούν από τα κεφάλαιά τους τον «αέρα» των εξαγορών στο εξωτερικό και αυτό τις είχε εμποδίσει στις «καλές ημέρες» να προχωρήσουν σε εντυπωσιακές εξαγορές στο εξωτερικό, όταν οι «στόχοι» διαπραγματεύονταν με υψηλή σχέση τιμής/λογιστικής αξίας.
Τώρα, όμως, που οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με αξίες πολύ χαμηλότερες της λογιστικής, είναι μια ιστορική ευκαιρία για ισχυρές τράπεζες, όπως η Κύπρου, να προχωρήσουν σε εξαγορές-κλειδιά για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

- Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει σε τιμή ευκαιρίας για τους παλαιούς μετόχους, που αφήνει μεγάλα περιθώρια υψηλών αποδόσεων στο μέλλον, αν συνεκτιμηθεί μάλιστα, ότι η διοίκηση της Κύπρου προβλέπει για φέτος κερδοφορία 300-400 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους, που θα είναι από τις υψηλότερες ακόμη και μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Το δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους είναι σε αναλογία 2 νέες μετοχές για κάθε 7 υφιστάμενες μετοχές, με τιμή άσκησης 2,00 ευρώ ανά μετοχή, που ενσωματώνει έκπτωση 44,5% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος. Η τράπεζα θα εκδώσει μέχρι 172.630.273 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης, το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο θα ανέλθει σε μέχρι 776.836.228 ευρώ, διαιρεμένο σε 776.836.228 μετοχές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε χθες οικονομικά στοιχεία, που σε τίποτα δεν θυμίζουν την… μιζέρια που επικρατεί στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και, πολύ περισσότερο, στην ελληνική τραπεζική αγορά. Όπως ανακοινώθηκε,

Στην περίοδο που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010 η Τράπεζα Κύπρου διατήρησε τις οικονομικές της επιδόσεις παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η Τράπεζα πορεύεται σε πραγματοποίηση δυνατών οικονομικών επιδόσεων για τους πρώτους έξι μήνες του 2010 υποστηριζόμενη από συνεχείς εισροές καταθέσεων και ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης.

Η ρευστότητα του Συγκροτήματος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να ανέρχεται σε 83%. Τα συνολικά δάνεια και καταθέσεις του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2010 ανέρχονται σε περίπου 28 δις ευρώ και 33 δις ευρώ αντίστοιχα, σε σύγκριση με 27 δις ευρώ δάνεια και 29 δις ευρώ καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου