Εκατοντάδες αιτήματα δέχονται καθημερινά οι τράπεζες για άρση του απορρήτου των λογαριασμών από τις οικονομικές αρχές. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται 500.000 οφειλέτες που δεν προσήλθαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι τις 30 Ιουνίου
Ξεσκονίζουν τις καταθέσεις 500.000 οφειλετών του Δημοσίου, το ΣΔΟΕ, οι ΔΟΥ και τα τελωνεία για να προχωρήσουν σε κατασχέσεις.
Καθημερινά οι τράπεζες δέχονται εκατοντάδες αιτήματα από τις οικονομικές Αρχές για οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς το οικονομικό επιτελείο ζητά πλέον και τη συνδρομή των πιστωτικών ιδρυμάτων για άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να εισπράξει τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η άρση του απορρήτου των λογαριασμών που ζητούν οι οικονομικές Αρχές αφορούν μεγαλοοφειλέτες αλλά και μικροοφειλέτες
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η άρση του απορρήτου των καταθέσεων αποτελεί μέσο πίεσης για τους οφειλέτες που δεν προσήλθαν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι τις 30 Ιουνίου και τώρα βρίσκονται υπό την απειλή της κατάσχεσης των καταθέσεών τους.
Αλλωστε, με τον φορολογικό νόμο καθιερώθηκαν νέες διαδικασίες κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων και παράλληλα θεσμοθετήθηκε η επίσπευση των προγραμμάτων πλειστηριασμών ακινήτων για όσους χρωστούν.
Τα αιτήματα που διαβιβάζονται με την ένδειξη του «επείγοντος» προς τις τράπεζες (με ταυτόχρονη κοινοποίηση και στο υπουργείο Οικονομικών) από το ΣΔΟΕ, τις Εφορίες, αλλά και από τα τελωνεία της χώρας, έχουν θέμα «τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου». Και το κάθε αίτημα συνήθως αφορά περισσότερους του ενός οφειλέτες.
Οι φορολογικές αρχές ζητούν να πληροφορηθούν αν οι οφειλέτες διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως και το ύψος των υπολοίπων τους.
Θα πρέπει να τονιστεί πως για εφέτος ο στόχος του υπουργείου είναι να εισπραχθούν 1,5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν εισπραχθεί 520 εκατ. ευρώ. Εκατοντάδες είναι εκείνοι που εντοπίζονται καθημερινά από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των ΔΟΥ.
Οπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, το τελευταίο δίμηνο τα αιτήματα για άρση του τραπεζικού απορρήτου έχουν πολλαπλασιαστεί και οι οφειλές μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε αιτία -ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ.-, ενώ κανένα ρόλο δεν παίζει και το ύψος τους, καθώς η άρση του απορρήτου αφορά τόσο μικροοφειλέτες όσο και μεγαλοοφειλέτες.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων για να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και προκειμένου να... πιέσει τους οφειλέτες προχωρά σε δύο κινήσεις.
Πρώτον, είναι συνεχείς οι διασταυρώσεις για το αν έχουν ακίνητη περιουσία ώστε μέσω της απειλής των πλειστηριασμών να εισπράξει τα οφειλόμενα και δεύτερον διαμέσου των τραπεζών ψάχνει να εντοπίσει εκείνους τους οφειλέτες που διαθέτουν καταθέσεις, ομόλογα, επενδύσεις.
Με τις νέες διατάξεις του φορολογικού νόμου οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης σε βάρος περισσοτέρων του ενός οφειλετών του Δημοσίου με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο.
Στο κατασχετήριο έγγραφο επισυνάπτεται για τον κάθε οφειλέτη χωριστά πίνακας στον οποίο αναφέρεται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσής της. Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου είτε στο κεντρικό κατάστημα του πιστωτικού ιδρύματος είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις. Η δήλωση της τράπεζας γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μίας ημέρας μετά από αυτήν. Δεν κατάσχονται μισθοί ή συντάξεις.
*Επίσης οι εφορίες έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών εντολή να βγάζουν σε πλειστηριασμό ακίνητο ή ακίνητα του οφειλέτη όταν τα χρέη είναι μεγάλου ύψους και η είσπραξή τους καθυστερεί, και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές. Δηλαδή, η ημερομηνία πλειστηριασμού να ορίζεται μέσα σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό ακίνητο που αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης και η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο ή τις 250.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου