Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του ΒΕΑ, έχει προκαλέσει μείωση του τζίρου της βιοτεχνίας τουλάχιστον κατά 30%-35% το 2009, ενώ πάνω από το 50% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει ότι πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 3-4 μηνών από τους πελάτες τους.
γράφουν , Θανάσης Ηλιοδρομίτης - Λεωνίδας Λιάμης
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=44573147
Πάνω από 1.400 βιοτεχνικές επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» το πρώτο εξάμηνο του 2010 στην Αθήνα, ενώ οι νέες βιοτεχνίες που άρχισαν να λειτουργούν το ίδιο διάστημα δεν ξεπέρασαν τις 800. Τα στοιχεία σοκ προκύπτουν από την «κίνηση» των μητρώων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), η διοίκηση του οποίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, που έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και της ανεργίας.
Η διοίκηση του ΒΕΑ, που επισημαίνει ότι τα λουκέτα έφτασαν πλέον να είναι σχεδόν διπλάσια από τις ιδρύσεις επιχειρήσεων, εκπέμπει για πολλοστή φορά το σήμα κινδύνου για το μέλλον της βιοτεχνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα κάτω από τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα μητρώο, στο ΒΕΑ το πρώτο εξάμηνο γράφτηκαν 789 νέες επιχειρήσεις, αλλά 1.448 διέκοψαν οριστικά τη λειτουργία τους.
Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το ισοζύγιο εγγραφών- διαγραφών εξακολουθεί να είναι ακόμη θετικό. Ήδη, όμως, τα λουκέτα πλησίασαν επικίνδυνα τις νέες εγγραφές, κάνοντας τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μ. Ζορπίδη, να τονίσει ότι «ο κίνδυνος κατάρρευσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, αν συνεχιστεί η κατάσταση διαρκούς συρρίκνωσης της ζήτησης και της ρευστότητας που παρατηρείται σήμερα»’. Σύμφωνα με το μητρώο, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έγιναν 2.279 νέες εγγραφές και διαγράφηκαν 2.010 επιχειρήσεις.
«Το ισοζύγιο, τονίζει ο Μ. Ζορπίδης, παραμένει θετικό, αλλά έχει συντελεστεί ήδη μια ποιοτική διαφοροποίηση. Νέες επιχειρήσεις δημιουργούν νέοι και άνεργοι, οι οποίοι μπροστά στα αδιέξοδα της αγοράς εργασίας στρέφονται στην εύκολη λύση -που μόνο εύκολη δεν είναι- να ανοίξουν το δικό τους μαγαζάκι, για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο».
Συνολικά εκτιμάται ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες γύρω στις 15.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρού μεγέθους. Αναφορικά με τα «λουκέτα» στη βιοτεχνία, που είναι σχεδόν διπλάσια από τα «ανοίγματα», ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Π. Ραβάνης, τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να συγκρατηθεί αυτή η καθοδική πορεία, γιατί η συρρίκνωση του δυναμικού της ελληνικής βιοτεχνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία, που θα φανούν πολλαπλασιαστικά και διαχρονικά».
«Χρειάζονται άμεσα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, και στήριξης της βιοτεχνικής επιχείρησης. Οι πολιτικές όμως που ακολουθούνται μέχρι σήμερα, οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τους αριθμούς», καταλήγει ο Π. Ραβάνης.
Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του ΒΕΑ, έχει προκαλέσει μείωση του τζίρου της βιοτεχνίας τουλάχιστον κατά 30%-35% το 2009, ενώ πάνω από το 50% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνουν ότι πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 3-4 μηνών από τους πελάτες τους. Το 2009 υπολογίζεται ότι χάθηκαν στις βιοτεχνίες της Αθήνας γύρω στις 25.000 θέσεις εργασίας, ενώ το 40% των μελών του ΒΕΑ δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν τα κρούσματα «ευέλικτης» εργασίας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. «Είναι άπειρα πλέον τα τετραήμερα και τριήμερα εργασίας ανά εβδομάδα με ανάλογη μείωση εισοδήματος», τονίζει ο πρόεδρος στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Έξαρση, επίσης, παρατηρείται και στα «λουκέτα» των επιχειρήσεων, με συνέπεια να αυξάνει δραματικά η ανεργία. «Το 30% των εμπορικών καταστημάτων του νομού Θεσσαλονίκης έχει αναστείλει τη λειτουργία του το τελευταίο διάστημα», είπε στην «Η» ο κ. Παναγιώτης Τσαραπουλίδης και εκτίμησε ότι σε αριθμό τα «θύματα» της κρίσης είναι περίπου 15.000 (κυρίως μικρές) επιχειρήσεις.
Βάσει στοιχείων του παραρτήματος του Ινστιτούτου, εξάλλου, σήμερα στη Θεσσαλονίκη ένας στους τρεις νέους (μηδέ εξαιρουμένων των επιστημόνων) και γυναίκες είναι εκτός αγοράς εργασίας, ενώ στο σύνολο του τοπικού ενεργού πληθυσμού «η ανεργία είναι διπλάσια από αυτή που ανακοινώνεται επισήμως».
Επικαλούμενος στοιχεία του ΟΑΕΔ ο κ. Τσαραπουλίδης σημειώνει, επίσης, πως σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας δίδονται αυτή την περίοδο 131.000 επιδόματα ανεργίας, εκ των οποίων περί τα 100.000 αφορούν ανέργους στη Θεσσαλονίκη. «Είναι αρκετοί κι εκείνοι που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή πρόσφατα έκλεισαν χρόνο στην ανεργία και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν πλέον επίδομα» εξήγησε ο ίδιος και προέβλεψε ακόμη πιο δύσκολο δεύτερο 6μηνο για το 2010 κι εξίσου δύσκολο 2011. «Σε πανελλαδικό επίπεδο το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι από τις 800.000 ανέργους σήμερα, θα φθάσουμε το 1 εκατομμύριο», συμπλήρωσε ο συνδικαλιστής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου