Ιουλίου 04, 2010

Ο Αχταρμάς χωρίς ιδεολογία επικράτησε στη ΝΔ

Επίδειξη «αυτοσυγκράτησης» από τον Σαμαρά με ισχυρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς αλλά και αμηχανία στη δική του ομάδα

Tων Ελλης Τριανταφυλλου - Γιωργου Τερζη

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100018_04/07/2010_406902

Να διαψεύσει με πράξεις όσους του καταλογίζουν «κλειστοφοβική» διαχείριση της ηγεσίας του στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκει ο κ. Αντώνης Σαμαράς με μια σειρά κινήσεων και ανοιγμάτων προς όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες, που ξεκίνησαν από το 8ο Τακτικό Συνέδριο και συνεχίζονται. Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της νέας τακτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η «αυτοσυγκράτηση» που τελικώς επέδειξε η Ρηγίλλης στην αρχική διάθεση για επικράτηση στα κορυφαία όργανα, όλων των συνοδοιπόρων του κ. Σαμαρά από την περίοδο που παρέμενε εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή η αλλαγή στρατηγικής, η οποία, πάντως, προκαλεί ισχυρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς αλλά και αμηχανία στη δική του ομάδα, συνδέεται κατά ορισμένους με την προσπάθεια της Ρηγίλλης να κλείσει όλες τις πιθανές διόδους διαφυγής προς το εν δυνάμει κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και με τη μέχρι σήμερα καταγεγραμμένη αδυναμία της Ν.Δ. να βελτιώσει τα εκλογικά της ποσοστά.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι στα περισσότερα από τα πηγαδάκια της προχθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής κυριαρχούσαν οι επιλογές των προσώπων για την Εκτελεστική Γραμματεία, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν της εκλογής του κ. Λυκουρέντζου στη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Πέρα από τις ενστάσεις πολλών για την επιλογή να μη στηθούν κάλπες, προφανώς υπό τον φόβο ύπαρξης «λευκών», αρκετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής είτε διατύπωναν απορίες για τα κριτήρια της επιλογής του κ. Λυκουρέντζου, είτε για τη στάση και τους χειρισμούς της Ρηγίλλης έναντι του κ. Κων. Μαρκόπουλου και της επιλογής του να διεκδικήσει την εκλογή του στο πόστο.

Οι περισσότεροι εξ αυτών συνέδεαν την επιλογή Σαμαρά με το άνοιγμα προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, του οποίου ο κ. Λυκουρέντζος υπήρξε επί χρόνια συνεργάτης. Αλλωστε, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι προ της υποψηφιότητάς του, ο κ. Λυκουρέντζος είχε συνάντηση με τον πρέσβη κ. Πέτρο Μολυβιάτη, εκ των στενότερων συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να έχει αναλάβει ρόλο «συνδέσμου» για την επαφή της Ρηγίλλης με το γραφείο του κ. Κ. Καραμανλή. Η στροφή αυτή του κ. Σαμαρά προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα και αντιδράσεις. Αλλοι, οι «καραμανλογενείς» της παράταξης, αισθάνθηκαν ανακούφιση, διότι μέχρι πρόσφατα ένιωθαν «στη γωνία». Αλλοι, ιδιαίτερα οι επί χρόνια συνοδοιπόροι του κ. Σαμαρά, όπως και στελέχη που συντάχθηκαν μαζί του στη μάχη για τη διαδοχή, αιφνιδιάστηκαν μάλλον δυσάρεστα, διακρίνοντας στον αρχηγό τους υποχώρηση από την αρχική «σκληρή γραμμή». Και άλλοι, κυρίως από το στενό περιβάλλον του προέδρου, υποστήριξαν ως επιβεβλημένη την επιλογή του κ. Σαμαρά, θεωρώντας ότι -με φόντο και το υπό ίδρυση κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη- δεν περισσεύει κανείς στη Ν.Δ. και ότι εφεξής θα πρέπει να προκριθεί η σύνθεση και όχι η «ομάδα».

Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται και οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά, οι οποίοι συνέβαλαν στην επίδειξη «αυτοσυγκράτησης» εκ μέρους της Ρηγίλλης κατά τη διαδικασία για την ανάδειξη τόσο της νέας Πολιτικής Επιτροπής όσο και της Εκτελεστικής Γραμματείας. Αν και ορισμένοι αποδίδουν τη μη εκλογή ή την εκλογή σε χαμηλή σειρά κατάταξης ορισμένων εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά σε οργανωτικές αδυναμίες που υπάρχουν, μία σειρά από κινήσεις καταμαρτυρούν ότι οι λόγοι βρίσκονται αλλού και συγκεκριμένα στη βούληση του κ. Σαμαρά να επιδείξει διάθεση σύνθεσης. Αυτό καταμαρτυρεί η συμπερίληψη στη σκληρή γραμμή για την Εκτελεστική Γραμματεία του υποστηρικτή της κυρίας Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές κ. Νικ. Δένδια, του ευρωβουλευτή προερχόμενου από το καραμανλικό στρατόπεδο κ. Γ. Κουμουτσάκου, αλλά και η μη συμμετοχή τελικά στις εκλογικές διαδικασίες στενών του συνεργατών όπως οι κ. Δημ. Σταμάτης, Δ. Σταμενίτης κ.ά.

Η «οπισθοχώρηση» της προεδρικής φρουράς, χάριν της σύνθεσης ή, κατ' άλλους, ως δείγμα παραχώρησης προς την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, έγινε αισθητή ήδη από το συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης εξελέγη 55ος από τους 60 στη λίστα της Αττικής, ενώ ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, επικεφαλής του Δικτύου 21 και στενός συνομιλητής του κ. Σαμαρά βρέθηκε μόλις στην 76η θέση και εκτός Πολιτικής Επιτροπής. Η εκδοχή ότι «έσπασε» η λίστα σταυροδότησης μοιάζει για πολλούς ως πρόφαση. Αρκετοί στο εσωτερικό της Ν.Δ. θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να κρατήσει «χαμηλά» τον κ. Λαζαρίδη, αλλά και να αφήσει εκτός τον κ. Κρανιδιώτη, δύο στελέχη που για πρώτη φορά εμφανίζονταν στα κομματικά δρώμενα της Ν.Δ., ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις όχι μόνον παραδοσιακών στελεχών του κόμματος αλλά και των ΜΜΕ. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και κατά τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την Εκτελεστική Γραμματεία. Πολλοί «σαμαρικοί» εκλήθησαν να μην υποβάλουν υποψηφιότητα, ενώ άλλοι που επέμειναν -όπως ο Γραμματέας Αποδήμων Γιώργος Αναγνωστάκος- δέχθηκαν ισχυρή πίεση να αποσυρθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου