Ιουλίου 03, 2010

Επιχειρείται η βίαιη εφαρμογή του σχεδίου Αχτισαάρι στο Κοσσυφοπέδιο

Επίθεση με χειροβομβίδα των Αλβανών κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο


Το πρωί της Παρασκευής, (2 Ιουλίου),την ώρα που διαδήλωναν περίπου 1.000 Σέρβοι κατά της επικείμενης εγκατάστασης υπηρεσίας της αλβανικής διοίκησης της Πρίστινα, για την έκδοση ατομικών εγγράφων, στην συνοικία Μπόσνιατσκα Μαχάλα (Bošnjačka Mahala) της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, (την περιοχή των Βόσνιων), άγνωστοι Αλβανοί πέταξαν χειροβομβίδα κατά των Σέρβων με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο παιδίατρος Μεσούντ Τζέκοβιτς, και να τραυματιστούν άλλα 11 άτομα.

Η αυτή η «κυβερνητική υπηρεσία», είναι, η «πρώτη υπηρεσία του αλβανικού υπουργείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσόβου και το πρώτο πρακτικό βήμα, της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης του Κοσόβου για την ενσωμάτωση της περιοχής .

Μετά την έκρηξη αναπτύχθηκαν άνδρες της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης και αστυνομικοί της ΕΕ στην γειτονιά. .

Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, είπε μεν , «πως το Βελιγράδι δεν θα αντιδράσει»,συγκάλεσε, ωστόσο, έκτακτη συνεδρίαση του σερβικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, το οποίο χαρακτήρισε την βομβιστική επίθεση σαν «τρομοκρατική ενέργεια των Αλβανών» και επέρριψε τις ευθύνες στον επικεφαλής της Διεθνούς Αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο, Πήτερ Φέιθ.
Τα μέλη του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Σερβίας απαίτησαν να ανακαλυφτούν αμέσως και να τιμωρηθούν οι δράστες του εγκλήματος και να σταματήσει κάθε απόπειρα βίαιης λειτουργίας γραφείου των αρχών του ψευδοκράτους του Κοσσόβου, στην καθαρά σερβική περιοχή , γιατί αποτελεί απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά την επίθεση χιλιάδες Σέρβων διαμαρτυρήθηκαν στην Πλατεία Σουμάντια (Šumadija), της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα . Οι ομιλητές τόνισαν ότι, «αντί να προστατέψουν τους Σέρβους, που διαδήλωναν ήσυχα, οι εκπρόσωποι των διεθνών δυνάμεων τάχτηκαν στο πλευρό των παράνομων αλβανικών θεσμών, και οι εκπρόσωποι της αποστολής Eulex έδειξαν, κατά τον τρόπο αυτό, πως δεν τηρούν στάση ουδετερότητας σχετικά με το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσόβου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για πρόκληση σε βάρος της Σερβίας που συνδέεται με την επίλυση του καθεστώτος του Κοσόβου». «Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω μόνο ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη φανερή προσπάθεια να εφαρμοστούν μονομερή βήματα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου» είπε ο Γέρεμιτς.
«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η κατάσταση να αποκλιμακωθεί, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να δεχόμαστε προκλήσεις» τόνισε ο Γέρεμιτς, σημειώνοντας ότι συγκεντρώνονται πληροφορίες και είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις των αρμόδιων οργάνων σχετικά με το επεισόδιο στη Μιτρόβιτσα.
Οι Αρχές στην Πρίστινα αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου