Ιουνίου 02, 2010

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=84394

Το μπαραζ αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε ειδική συνέντευξη Τύπου.
Προς πώληση το 23% της ΕΥΑΘ, το 10% της ΕΥΔΑΠ και το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, σχεδιάζεται η πώληση του 39% των ΕΛΤΑ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση των καζίνο, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος αλλά και η εισαγωγή περισσότερων λιμανιών στο ΧΑ.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου οι Υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, θα δοθούν σε ιδιώτες μέσω συμβάσεων παραχώρησης τα τμήματα της Εγνατίας Οδού με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο.

Στη ΔΕΠΑ όπου το δημόσιο ελέγχει το 65% αρχικά θα εκτιμηθεί η αξία του option της ΔΕΗ για το 30%, θα ακολουθήσει ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ με την ΔΕΣΦΑ, ενώ υπάρχουν σκέψεις να δοθεί κάποιο ποσοστό της ΔΕΣΦΑ, χωρίς όμως το δημόσιο να χάσει τον πλειοψηφικό έλεγχο.

Στα ΕΛΠΕ το δημόσιο θα διατηρήσει την υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή του.

Αναφορικά με τον ΟΤΕ δεν θα υπάρξει αλλαγή στη δομή της εταιρείας μέχρι την ερχόμενη Γενική Συνέλευση όπου και αναμένεται η αλλαγή της διοίκησης, ενώ για τον ΟΠΑΠ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πώλησης.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως από τις αποκρατικοποιήσεις και πρόθεση της είναι να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία από ξένους επενδυτές και το κράτος να διατηρήσει την συμμετοχή του σε υποδομές και οργανισμούς που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Κατά την εισήγησή του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα ενότητας και καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των υπουργών για την υλοποίηση του έργου της κυβέρνησης , όπου επί τάπητος τίθεται και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.

Όπως ανέφερε, ο κάθε υπουργός αναγκάζεται να ασχοληθεί με την καθημερινότητα του υπουργείου, κάτι που στρέφει συχνά το ενδιαφέρον του σε πολλά πρακτικά και επείγοντα θέματα και προτεραιότητες που δεν περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Έτσι όμως, πρόσθεσε, «χάνονται τα μεγάλα». «Εκ των πραγμάτων, έτσι είναι δυστυχώς η λειτουργία του κράτους μας, γίνεσαι ανώτερος δημόσιος υπάλληλος για να λύσεις προβλήματα, αντί να καθοδηγείς τις μεγάλες επιλογές» συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα και για υπουργεία-φέουδα: «Αυτό όμως, έχει και μια άλλη συνέπεια: Να συνεχίζεται η λογική του υπουργείου - φέουδου σε σχέση με άλλα υπουργεία. Γιατί τα υπουργεία λειτουργούν, δυστυχώς, με στεγανά σε σχέση με τα άλλα υπουργεία. Μάλιστα, υπάρχουν και οι γραφειοκρατικοί ανταγωνισμοί, πίσω από κλειστούς χώρους».

Σε αυτό το σημείο ζήτησε ενότητα μεταξύ των υπουργών: «Επομένως, εσείς πρέπει να συμβάλετε όσο γίνεται καλύτερα στα θέματα που έχετε συναρμοδιότητα με άλλους συναδέλφους. Με άμεση ανθρώπινη επαφή με τον συνάδελφο, με συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος και αν χρειαστεί βοήθεια και από το δικό μου το γραφείο, εδώ είμαστε όλοι για να βοηθήσουμε».
Επιπλέον, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο, όπως σημείωσε, λειτουργεί ο Τύπος, τόνισε απευθυνόμενος και πάλι στους υπουργούς πως όλοι «πρέπει να προστατεύουμε τις αποφάσεις μας και να στηρίζουμε το έργο μας χωρίς να δαιμονοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις, πριν καταλήξουμε σε αποφάσεις».

Όπως ανέφερε, «είναι μία παθογένεια της ελληνικής πολιτικής ζωής ότι ο Τύπος θέλει να ξέρει την κάθε λεπτομέρεια, τι είπε ο καθένας κ.λπ., και μετά να τα δαιμονοποιεί, και μετά να τα φτιάχνει στη βάση της δικής τους ατζέντας, των δικών τους σκοπιμοτήτων ή προτεραιοτήτων».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, υπογράμμισε την ανάγκη «μεγάλων αλλαγών τώρα», επισημαίνοντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ συγκεκριμένους στόχους: «Από την αναδιοργάνωση του κράτους, της αυτοδιοίκησης, τη διαφάνεια, το αίσθημα Δικαίου, τα θεσμικά θέματα στη λειτουργία των διαφόρων εξουσιών, αλλά ακόμα και στην καθημερινή ζωή του πολίτη, από τα σχολεία μέχρι τα νοσοκομεία, από τη γραφειοκρατία μέχρι την ανάπτυξη, από τον πληθωρισμό μέχρι και την κοινωνική στήριξη των πολιτών».

Αναφερόμενος στις συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ μίλησε για δύσκολα μέτρα, αλλά τόνισε πως «οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει πρέπει εκ των πραγμάτων να τηρηθούν». Επισήμανε όμως πως ταυτόχρονα «πρέπει να δούμε και τις δυνατότητες που έχουμε, να στηρίξουμε τον φτωχότερο, τον πιο αδύναμο, τη μεσαία τάξη, με σωστές υπηρεσίες, με σωστές λειτουργίες, να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του πολίτη».

Προανήγγειλε μάλιστα πως ένα απ’ τα θέματα των επόμενων άτυπων υπουργικών συμβουλίων αλλά και ενός υπουργικού συμβουλίου οι δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

Επίσης τόνισε πως πρέπει να ξαναδοθεί στο εξής μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαβούλευση, ιδιαίτερα με τους κοινωνικούς εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου