Ιουνίου 08, 2010

ΧΑ: Αδυναμία έστω και τεχνικής αντίδρασης, στο ναδίρ η ψυχολογία

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης – έστω και καθαρά τεχνικής φύσης – παρ’ ότι ευρίσκεται σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα παρουσιάζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, επιβεβαιώνοντας την πολύ δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Η αδυναμία αντίδρασης ακόμη και μετά από απώλειες 10,2% το προηγούμενο διήμερο, άνω του 20% από τις αρχές Μαΐου και περίπου 35% το 5μηνο του 2010, αν μη τι άλλο δείχνει το πόσο πληγωμένη και «καυτηριασμένη» είναι η αγορά.

Μια αγορά που – χωρίς τις τράπεζες – δείχνει να έχει απολέσει εντελώς την ψυχολογία και τα αντανακλαστικά της, οπότε άγεται και φέρεται ανάλογα με τις επιτάσσεις και τις βραχυχρόνιες κινήσεις των traders. Η δυσμενής ειδησεογραφία, η αλλαγή του σκηνικού επί το χείριστο στις διεθνείς αγορές, αλλά κυρίως τα εγχώρια προβλήματα της οικονομίας, η σκανδαλολογία και η εντεινόμενη φημολογία για ακόμη χειρότερες εξελίξεις, είναι παράγοντες που δεν επιτρέπουν επενδυτικό ρίσκο.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η αγορά δεν αντιδρά έστω τεχνικά ως κίνηση αποφόρτισης, δείχνει ότι τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια προεξοφλούν χρεοκοπία της οικονομίας και αναδιάρθρωση χρέους. Άλλωστε, οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στο ελληνικό ταμπλό (θεωρητικά) είναι άκρως ελκυστικά, απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς.

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν σήμερα η γενικευμένη σύγχυση και η επέκταση της ανασφάλειας σε ολόκληρο το μικρομεσαίο χώρο, κάτι που μαρτυράται από το γεγονός ότι παρ’ ότι ο ΓΔ έκλεισε σε θετικό έδαφος, οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες από τις ανοδικές! Πιο αναλυτικά, μόλις 50 τίτλοι είχαν άνοδο, έναντι 134 που έκλεισαν με απώλειες. Πτωτικά έκλεισαν επίσης τόσο οι Mid 40 και Liquid Mid χάνοντας 1,30% και 1,60% αντίστοιχα, όσο και ο Small Cap 80 που έχασε 1,24%.

Ο Γενικός Δείκτης εν μέσω παλινδρομήσεων και εναλλαγών κράτησε τελικά τις 1.400 μονάδες παραμένοντας όμως στα χαμηλά 12 και πλέον ετών! Αναλυτικότερα, έκλεισε στις 1.408,84 μονάδες με άνοδο 0,35%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 1.383,01 μονάδες και υψηλό στις 1.433,03 μονάδες. Ο FTSE 20 έκλεισε με άνοδο σχεδόν ταυτόσημη με το ΓΔ ήτοι στο +0,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρ’ ότι έφτασε σε ισχυρά ενδοσυνεδριακά κέρδη έκλεισε ξανά με πτώση 1,25%.

Τη διαφορά σήμερα έναντι άλλων συνεδριάσεων έκανε η αφύπνιση κάποιων μη τραπεζικών blue chips που αντέδρασαν από την πλήρη και ισοπεδωτική πτώση άλλων ημερών. Ο ΟΠΑΠ προέρχονταν από απώλειες άνω του 15% το διήμερο οπότε αντέδρασε μερικώς με άνοδο 4,77%, η ΔΕΗ +6,75%, Ελλάκτωρ +4,44%, Τιτάνας +4,29%, ΕΛΠΕ +2,75%, Βιοχάλκο +2,41%, MIG +2,15% και Αγροτική +2,06%. Αντιθέτως, με πτώση έκλεισαν μετοχές όπως Alpha Bank –3,48%, OTE –2,44%, Ταχ. Ταμιευτήριο –1,60%, Motor Oil –1,15% ενώ η Εθνική έκλεισε ακόμη χαμηλότερα χάνοντας 0,97% στα 9,16 ευρώ, παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά ενισχύονταν άνω του 1%.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη μετοχή του ΟΤΕ που μετά το χθεσινό –11,69% έκλεισε με νέες απώλειες 2,44% πέφτοντας σε καινούρια ιστορικά χαμηλά και τα 5,60 ευρώ! Μάλιστα, κατρακύλησε στην 5η θέση των κεφαλαιοποιήσεων για πρώτη φορά στη 12χρονη ιστορία του στο ΧΑ, καθώς τον ξεπέρασε (και) η ΔΕΗ!

Παρόμοιο και χειρότερο το σκηνικό στη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση όπου όπως προαναφέρθηκε η ανασφάλεια και η δυσπιστία ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία. Έτσι, κάθε ανοδική έξαρση χρησιμοποιείται ως ευκαιρία πωλήσεων και απεγκλωβισμού, ακόμη και από επενδυτικές θέσεις που έχουν «χτιστεί» σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Χρηματιστές και επιχειρηματίες είναι σε απόλυτη σύγχυση, βλέποντας τις αποτιμήσεις να κινούνται σε επίπεδα που είχαν οι εταιρείες πριν από 10 και 12 χρόνια, εν μέσω άκριτων ρευστοποιήσεων σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Κοινός παρανομαστής όλων αυτών είναι η «κλειδωμένη» (ως φαίνεται) απόφαση για διαρκή μείωση θέσεων στο ελληνικό ταμπλό από τα διεθνή χαρτοφυλάκια.

Κοντά στις 40 μετοχές έκλεισαν είτε σε χαμηλό έτους ή ετών είτε σε ιστορικό χαμηλό. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν τίτλοι όπως Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Ελλάδος, Intralot, Forthnet, Γενική Τράπεζα, ΙΑΣΩ, Σφακιανάκης (δεύτερο σερί limit down), Profile, Reds, Eurodrip, Mevaco, Άλκο Ελλάς, Ατλάντικ, ΑΤΤΙ- ΚΑΤ, Κλουκίνας Λάππας, Κρέτα Φαρμ, Λάμψα, Δομική Κρήτης, Λιβάνης, Παρνασσός κ.α.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια 36,6 εκατ. τεμάχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου