Ιουνίου 17, 2010

Στρος-Καν: Απειλή για την κινέζικη οικονομία η «υπερθέρμανση»

Κίνδυνο για «υπερθέρμανση» και κερδοσκοπικές «φούσκες» διέβλεψε, σήμερα, για την κινεζική οικονομία ο πρόεδρος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Όπως υπογράμμισε ο Καν, που μιλούσε στο Παρίσι, «ο βασικός κίνδυνος για την κινεζική οικονομία είναι η υπερθέρμανση, ιδίως του πιστωτικού τομέα και δη των ενεργητικών, που κάλλιστα μπορεί να μετατραπούν σε κερδοσκοπικές «φούσκες».

Στο Παρίσι τις ημέρες αυτές υπό την αιγίδα του υπουργείου των Οικονομικών διοργανώνεται συμπόσιο με θέμα του «Ευρώπη και Κίνα». Το ΔΝΤ ικανοποιώντας αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης εκπονεί μελέτη με θέμα της «τις κερδοσκοπικές φούσκες», στην οποία όπως διαρρέει, αναδεικνύεται «ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας της Κίνας, από κερδοσκοπικές φούσκες, τους ερχόμενους μήνες ή και έτη».

Τέλος το 2008, το Πεκίνο εφάρμοσε πρόγραμμα ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, υλοποιώντας επενδύσεις 400 δισ. ευρώ, σε μία διετία. Όμως, για να γίνει αυτό, έγινε τραπεζικός υπέρ-δανεισμός.

Τώρα, η «στρόφιγγα» του πιστωτικού τομέα έχουν κλείσει. Ο κίνδυνος υπερθέρμανσης με εστία της την αγορά των ακινήτων όπως και των τραπεζικών χρεοκοπιών είναι ορατός. Πέρυσι, δανείστηκαν περίπου 9.600 δισ. γουάν, ενώ φέτος (ως τώρα) 7.500 δισ. γουάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου