Ρεπορτάζ http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/732-2010-05-11-23-16-22
Πολλές συζητήσεις, σενάρια και εικασίες για το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας έχει τροφοδοτήσει η ξαφνική εμφάνιση της Bank of New York Mellon στη μετοχική σύνθεση της κορυφαίας ελληνικής τράπεζας με ποσοστό συμμετοχής βασικού μετόχου, καθώς υπερβαίνει το 5% (5,25%) και η αμερικανική τράπεζα υποχρεώθηκε χθες βάσει της νομοθεσίας να γνωστοποιήσει τη συμμετοχή της.
Ήδη στα παρασκήνια του χειμαζόμενου ελληνικού τραπεζικού τομέα, που έχει περιέλθει σε τέτοια εξευτελιστική κατάσταση, ώστε σήμερα να αξίζει στο ταμπλό του ΧΑ η ισχυρότερη τράπεζα της χώρας λιγότερα από 7 δις. ευρώ, αναπτύσσονται τρία βασικά σενάρια, με αφορμή τη χθεσινή χρηματιστηριακή γνωστοποίηση της αμερικανικής τράπεζας με τον ποιοτικότερο ισολογισμό στις ΗΠΑ:
1. Το πρώτο σενάριο –και πλέον «αθώο»- αναφέρει, ότι η BNY Mellon εμφανίζει στα βιβλία της τη συμμετοχή με 5,25% στην Εθνική Τράπεζα, ενεργώντας για λογαριασμό ενός ή περισσότερων πελατών της, αφού πρόκειται για την τράπεζα – παγκόσμιο πρωταθλητή στην παροχή υπηρεσιών θεματοφυλακής και έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στο διεθνές «ταμπλό» της επενδυτικής τραπεζικής. Σε αυτή την περίπτωση, η «αθώα» αυτή τοποθέτηση, που δεν υποκρύπτει δηλαδή σκοπιμότητες απόκτησης δικαιωμάτων στη διοίκηση της τράπεζας – εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, μπορεί να αποδίδεται απλώς σε μια έξυπνη επενδυτική τακτική, αφού κατά κοινή ομολογία η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής δικαιολογείται μόνο λόγω της κακής συγκυρίας για την ελληνική οικονομία και είναι πολύ πιθανό να εκτιναχθεί ακόμη και κατά έξι φορές υψηλότερα τα επόμενα χρόνια, αν ένα επιτυχημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης επιτρέψει στη μετοχή να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη της.
2. Το δεύτερο σενάριο αναφέρει, ότι η BNY Mellon έχει αποφασίσει για λογαριασμό της να προχωρήσει σε μια κίνηση απόκτησης στρατηγικής συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα, εκμεταλλευόμενη την εξαιρετικά χαμηλή σημερινή κεφαλαιοποίηση. Αυτό το σενάριο ενισχύεται από το γεγονός, ότι η BNY Mellon, που δημιουργήθηκε το 2006 με την απορρόφηση της Mellon από την Bank of New York, έχει γνωστοποιήσει ήδη από το περασμένο φθινόπωρο ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δίνει η κρίση, για να προχωρήσει σε επεκτατικές κινήσεις στην Ευρώπη, με στόχο τα συνολικά έσοδα από τις εκτός ΗΠΑ δραστηριότητες να ξεπεράσουν τα επόμενα χρόνια το 50% του συνόλου. Άλλωστε, η BNY Mellon έχει αυτή τη στιγμή τον ισχυρότερο ισολογισμό μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών, γι’ αυτό και ήταν η πρώτη που επέστρεψε στο αμερικανικό Δημόσιο τις ενισχύσεις ύψους 3 δις. δολ. που είχε λάβει. Επιπλέον, οι άριστες σχέσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου με τη διοίκηση Ομπάμα θα δημιουργούσαν ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον για μια συμμετοχή αμερικανικής τράπεζας στην Εθνική.
3. Το τρίτο –και πιο μυστηριώδες…- σενάριο αναφέρει, ότι η BNY Mellon δεν αποκλείεται να αποτελεί το προκάλυμμα άλλου επενδυτή, που σχεδιάζει κίνηση επιθετικής εξαγοράς, αλλά προς το παρόν έχει λόγους να διατηρεί απόρρητη την ταυτότητά του, κρύβοντας τη συμμετοχή του πίσω από έναν ή περισσότερους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς στην BNY Mellon. Καθώς θεωρείται βέβαιο, ότι η Εθνική, όπως και όλες οι άλλες μεγάλες τράπεζες, θα χρειασθούν στο προσεχές μέλλον κεφαλαιακή ενίσχυση, για να «αντέξουν» τις ζημιές που φέρνει η κρίση, ο επενδυτής αυτός θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητά του όταν θα ζητηθούν κεφάλαια από τη διοίκηση της Εθνικής. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχουν συνομολογηθεί στο μνημόνιο της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, δύο εναλλακτικές επιλογές θα υπάρχουν: η άντληση κεφαλαίων από την αγορά –άρα και τον «μυστηριώδη» σήμερα επενδυτή, ο οποίος θα έχει «χτίσει» στο μεταξύ μια ακόμη σημαντικότερη θέση, ή η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Για την ταυτότητα του μυστηριώδους επενδυτή, αν θεωρηθεί ότι ισχύει το τρίτο σενάριο, πολλές εικασίες γίνονται από τους παράγοντες της αγοράς. Θεωρητικά, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, ακόμη και μια μεγάλη τουρκική τράπεζα θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την BNY Mellon, αφού κατ’ επανάληψη Τούρκοι τραπεζίτες έχουν τονίσει τελευταία, ότι η κρίση στην Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες στον τραπεζικό κλάδο. Οι πολιτικές επιπλοκές ενός τέτοιου σεναρίου είναι αναμφίβολα εξαιρετικά σοβαρές, αλλά, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, ποιος θα φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια, ότι σήμερα η Εθνική θα ήταν ήδη κατά μεγάλο ποσοστό τουρκική τράπεζα, μετά την εξαγορά της Finansbank;
Άλλα σενάρια αναφέρουν, ότι θα μπορούσε να κρύβονται πίσω από την αμερικανική τράπεζα επενδυτικά κεφάλαια της Κίνας, που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν προτείνει στην κυβέρνηση την κάλυψη μεγάλου μέρους των δανειακών αναγκών της χώρας, με αντάλλαγμα μια στρατηγική συμμετοχή στην Εθνική. Ή θα μπορούσαν να κρύβεται κάποια ισχυρή τράπεζα της Δύσης, που αναγνωρίζει τη στρατηγική ευκαιρία τοποθέτησης στην ισχυρότερη ελληνική τράπεζα εν μέσω κρίσης.
Σε ορισμένα τραπεζικά γραφεία, αναφέρθηκε και το σενάριο της εμπλοκής του τέως διοικητή της Εθνικής, κ. Τάκη Αράπογλου, με κάποιο καθοδηγητικό ρόλο στην προσπάθεια «άλωσης» της τράπεζας. Άλλωστε, ο κ. Αράπογλου παραμένει τους τελευταίους μήνες, μετά την απομάκρυνσή του από την Εθνική, εκτός των ισχυρών πόστων της ελληνικής ή διεθνούς τραπεζικής αγοράς και δεν είναι οι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις του -«ένας τραπεζίτης τέτοιας εμβέλειας δεν εξαφανίζεται σε μια νύχτα», λένε τραπεζικά στελέχη.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα σενάρια λίγοι σημασία θα είχαν, αν δεν υπήρχε ο… καπνός της ξαφνικής εμφάνισης της BNY Mellon στη βασική μετοχική σύνθεση της τράπεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου