Μαΐου 07, 2010

ΙΔΟΥ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Έντονες αντιδράσεις για τροπολογία απάτη

Ο βιασμός της Δημοκρατίας είναι γεγονός. Εάν περάσει, καταλύεται αυτόματα το Σύνταγμα και η δημοκρατική νομιμότητα.

“4. Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης παραγράφου. Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου, εισάγονται στη Βουλή για κύρωση.”
Αυτή η Τροποποίηση του Νόμου (Αρθρο 1, παράγραφος 4) που ψηφίστηκε χθες, ήρθε ΣΗΜΕΡΑ το πρωί στη Βουλή. Δηλαδή ΚΑΝΕΙΣ δεν γνώριζε (εκτός φυσικά από τον ΓΑΠ) ότι από δω και στο εξής ο Υπουργός Οικονομικών έχει την ευχέρεια να υπογράφει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ και ΧΩΡΙΣ να περάσει καν από τη Βουλή (!!!), όποιο μέτρο θέλει…
H τροποποίηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας, που υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, πυροδότησε τη σημερινή συνεδρίαση. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε την εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο για να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία, ή σύμβαση δανεισμού με την Κομισιόν, το ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς, ωστόσο, τα τελευταία να εισάγονται στη Βουλή «προς κύρωση» (όπως προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο), αλλά προς «συζήτηση και ενημέρωση», καθώς θα «ισχύουν και θα εκτελούνται από της υπογραφής τους».

Η τροποποίηση αυτή, που ζητήθηκε λίγο πριν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα επιδόματα αδειών των συνταξιούχων, αιτιολογήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ως αναγκαία «για να μην υπάρξει ασάφεια και καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης», καθώς η εκταμίευση των 110 δισ. θα πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατόν».

«Σήμερα υπογράφω εγώ την δυνατότητα εκταμίευσης και βεβαίως η δανειακή σύμβαση θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί. Τα όσα έχουν γίνει, είναι λοιπόν απολύτως ορθά», ανέφερε ο υπουργός, αποκρινόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και συνέχισε: «Σε όλη την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη η υπόθεση της εκταμίευσης, προκύπτουν συνεχώς ζητήματα, ζητούνται αναδιατυπώσεις και το μικρό ακόμα αυτό θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να το κάνει πολιτικό ζήτημα. Το ζητούμενο είναι να γίνει εκταμίευση το συντομότερο δυνατόν. Τα παιχνίδια του τύπου «να πάμε με άλλο άρθρο του Συντάγματος» δεν είναι της στιγμής».

Η τελευταία παρατήρηση αφορούσε κυρίως τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία χθες ζήτησαν σθεναρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μέτρα του μηχανισμού στήριξης, με την ευρεία πλειοψηφία που απαιτεί το Σύνταγμα για τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας. Χθες, η κυβερνώσα πλειοψηφία, καθώς και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, είχαν αντιταχθεί στο αίτημα αυτό, κρίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν συνιστά διεθνή σύμβαση.

Σήμερα, με την τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμβάσεις που «τρέχουν» χωρίς προηγούμενη υπερψήφισή τους από τη Βουλή. Το επιχείρημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπήρξε κοινό: «Αν δεν χρειαζόταν χθες υπερψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί έγιναν οι ψηφοφορίες και οι διαγραφές των βουλευτών; Τι νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά χθες;».

«Η πρόταση επαναδιατύπωσης δεν αναιρεί τίποτα απολύτως από την ψήφο που έδωσαν χθες οι βουλευτές», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, και πρόσθεσε: «Ό,τι ψηφίσαμε χθες, ισχύει απολύτως και για τον καθένα, με τον τρόπο που ψήφισε. Το μόνο που δεν ισχύει, είναι ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο η διατύπωση μεταβάλλει τη συνταγματική βάση της συζήτησης. Δεν μπορεί να νοηθεί, ότι η αλλαγή αυτή αλλάζει την εξουσιοδότηση, που δώσαμε στον υπουργό, να συνάπτει τις συμβάσεις αυτές. Ποτέ το έλασσον, δεν μπορεί να ανατρέψει το μείζον».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, η αντίδραση ήρθε από τον εκπρόσωπό του, Αστ. Ροντούλη: «Χθες υπερψηφίσαμε το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με συναίσθηση ευθύνης. «Απώτερος στόχος μας, ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι και μέσα στην αίθουσα υπάρχουν δυνάμεις, που προτάσσουν το πατριωτικό συμφέρον. Ζητάτε υπευθυνότητα από τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον κι εσείς, που είστε η κυβέρνηση που έχει αναλάβει τους χειρισμούς αυτούς, έχετε μεταβάλει τους όρους συζήτησης από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να απαντήσετε γιατί οδηγήσατε τη Βουλή σε ψηφοφορίες; Στήθηκαν αμοιβαία, μηχανισμοί διαγραφών διαφωνούντων».

O βουλευτής του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, υποστήριξε πως «δεν φέρανε χθες τη ρύθμιση, για να προλάβουν ονομαστική ψηφοφορία. Να σταματήσει εδώ η διαδικασία και να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Αλλιώς, να μας πείτε ότι η Βουλή είναι εδώ για να «ενημερώνεται» για τις συμφωνίες που υπογράφει ο υπουργός των Οικονομικών με το ΔΝΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

«Η προσθήκη αποδεικνύει αυτό που ισχυριζόμαστε από την εποχή του Μάαστριχτ, ότι έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, και πρόσθεσε: «Παρακάμπτεται το Κοινοβούλιο. Έχουν κάνει το Σύνταγμα λάστιχο».

Για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράτυπη. «Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τη διάταξη με δική της ευθύνη. Μπορεί το προεδρείο να αποφασίζει και το ίδιο με δική του ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως, να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Αν το πρόβλημα ήταν τυπικό, δεν υπήρχε λόγος να φέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση τελευταία στιγμή σε άλλο νομοσχέδιο. Εγείρονται κοινοβουλευτικά και συνταγματικά θέματα. Δεν μπορούν να έρχονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που τροποποιούν ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο. Αυτό θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες», είπε.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «βραδυφλεγή» την έκρηξη της Νέας Δημοκρατίας, αφού υπερψηφίστηκε το χθεσινό νομοσχέδιο, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού της κυβέρνησης μέσω μιας διαδικασίας αναζήτησης 180 θετικών ψήφων, ή τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου. «Τα δύο κόμματα ακολούθησαν την τακτική «βάστα με να σε βαστώ» πίσω από το τυπικό «όχι» της ΝΔ και με καθαρισμό των διαφωνούντων», υποστήριξε ο βουλευτής.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους όσους υπερψήφισαν χθες το νομοσχέδιο, ότι ήξεραν πολύ καλά τι ψηφίζουν. Ψηφίσαμε ένα σχέδιο νόμου με συγκεκριμένα μέτρα βασισμένα σε ένα μνημόνιο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνταγματικότητας», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην συνεδρίαση προσήλθε εκτάκτως και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε «γελοιοποίηση των θεσμών» και «πραξικόπημα», «τη στιγμή που η κυβέρνηση υποτίθεται πως αναζητά ευρύτερες συναινέσεις». «Να έρθει ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών να εξηγήσει τι συμβαίνει», επέμεινε ο κος Τσίπρας.

Κατ΄απαίτηση της πλειοψηφίας, ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης κήρυξε την λήξη της συνεδρίασης.


Μετά την λήξη της συνεδρίασης, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωριστά, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, πραγματοποίησαν παραστάσεις στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, καταγγέλλοντας, τόσο τη διαδικασία τροποποίησης του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χθες, όσο και τη στάση που κράτησε ο προεδρεύων στην Επιτροπή, Γρηγόρης Νιώτης, για τον οποίον τόνισαν ότι έσπευσε να κηρύξει την λήξη της συνεδρίασης, ενώ υπήρχαν ακόμα εγγεγραμμένοι βουλευτές για να τοποθετηθούν.

Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, ο πρόεδρος της Βουλής κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών και δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μνημόνια θα κυρωθούν από τη Βουλή.

πηγές Olympia.gr www.kathimerini.gr ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου