Μαΐου 02, 2010

Τα μέτρα του πακέτου στήριξης που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Μείωση των επιδομάτων και αναπροσαρμογή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο Τομέα, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών. Δεν πλήττεται ο 13ος και 14ος μισθός στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε αρχικά ότι το υπ. Συμβούλιο αποδέχθηκε το πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις, ενώ το ακριβές ύψος του ποσού στήριξης θα ανακοινωθεί μετά τη σύσκεψη του Eurogroup, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι καλούμαστε να κάνουμε την επιλογή ανάμεσα στην κατάρρευση ή την σωτηρία, την εκπόνηση ενός δύσκολου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και την ταυτόχρονη χρηματοδότηση με το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα, ή να βρεθούμε απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο».

Το πρόγραμμα, ανέλυσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ θα πραγματοποιούνται έλεγχοι κάθε τρίμηνο. Αφού ανέφερε τα αρνητικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας κατά το έτος 2009, απαρίθμησε τα μέτρα του οικονομικού προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην επιστροφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης μετά το 2011. Για το 2010, η δημοσιονομική προσπάθεια πλησιάζει το 9% του ΑΕΠ για να μειωθεί το έλλειμμα κατά πέντε μονάδες. Ο στόχος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα θα είναι το έλλειμμα να βρεθεί κάτω από το 3% στο τέλος του 2014. Το χρέος, που σήμερα βρίσκεται στο 115% του ΑΕΠ, προβλέπεται να αυξηθεί και να φτάσει το 140% ενώ θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2014.

Ως προς τα μέτρα προσαρμογής και εξυγίανσης των δημοσιονομικών, αυτά αφορούν την αύξηση του ΦΠΑ από 21 σε 23%, απο 10% σε 11% και απο 5% σε 5,5%, αύξηση 10% των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, ενώ τα δημόσια έσοδα θα ενισχυθούν, μεταξύ άλλων, από έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και φορολόγηση των αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, αναπροσαρμόζονται ο 13ος και 14ος μισθός, και διαμορφώνονται σε 500 ευρώ επίδομα Πάσχα και καλοκαιριού και ακόμη 500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, μόνο για τους μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ μεικτές αποδοχές. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε μείωση των επιδομάτων κατά 8% για τις υπηρεσίες του Δημοσίου και 3% για τις ΔΕΚΟ.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα, προβλέπεται επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα και ακόμη 200 ως επίδομα αδείας και 400 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων, μόνο όμως για τις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ. Επίσης, μειώνονται οι υψηλές συντάξεις με την επιβολή εισφοράς ΛΑΦΚΑ, ενώ αναστέλλεται η χορήγηση της 2ης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης και παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για την 3ετή περίοδο του προγράμματος.

Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στον 13ο και 14ο μισθό για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, ενώ αλλάζει το καθεστώς μερικής απασχόλησης και του ποσοστού απολύσεων, χωρίς όμως να είναι αυτό συγκεκριμένο. «Τίθεται χρονοδιάγραμμα συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους», διευκρίνισε ο υπουργός.

Τέλος, σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης νέο ασφαλιστικό νόμο, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς με την αύξηση του ορίου απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων, αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών απο τα 37 στα 40 έτη έως το 2015, περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξησης του ελάχιστου ορίου στα 60 έτη, μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 και εφαρμογή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια απο το 2011 και έως το 2013.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου