Μαΐου 26, 2010

Η «Δανία του νότου» του Πινόκιο θα πάει φέτος 5% πίσω

Ύφεση 3,7% της ελληνικής οικονομίας το 2010 περιμένει ο ΟΟΣΑ, όταν η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με 1,2%

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία δεν έχουν μειωθεί και θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις επιτακτική ανάγκη

Ο ΟΟΣΑ , επισημαίνει ότι πιθανή αποτυχία στην εφαρμογή του σχεδίου θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη. Προβλέπει δε αύξηση της ανεργίας στο 12,1% το τρέχον έτος.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να δεχτεί ώθηση στην περίπτωση που η κυβέρνηση πείσει ότι εφαρμόζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ λέει πως η παραοικονομία της χώρας θα μπορούσε να αποδειχθεί παράγοντας ανάπτυξης.

«Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανάκαμψης απαιτείται ριζική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στην τελευταία του έκθεση.

«Η επιτυχημένη περικοπή των δημόσιων δαπανών σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και βελτιωτικές ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα είναι απαραίτητες για την επιτυχία του προγράμματος», αναφέρει ο οργανισμός για τη χώρα μας.

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες της περιφέρειας για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους ενδέχεται να επιφέρουν επιπλοκές στην ανάκαμψη», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Για το σύνολο της ευρωζώνης, ωστόσο, ο το Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημειώνει ότι βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, αν και αργής, χάρη στα δημοσιονομικά κίνητρα και την τόνωση των εξαγωγών. Παρʼ όλα αυτά, προειδοποιεί ότι η εξασθένιση της ανταγωνιστικότητας και των δημόσιων οικονομικών στην περιφέρεια της ευρωζώνης εγκυμονεί κινδύνους για τη νομισματική ένωση.

Ανάπτυξη 1,2% στην Ευρωζώνη το 2010

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλλιεργήσουν πιο στενούς δημοσιονομικούς δεσμούς προκειμένου να αμβλύνουν τις ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρώ, εκτιμά ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην τελευταία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Η κρίση του κρατικού χρέους ανέδειξε την ανάγκη για την Ευρωζώνη να ενισχύσει σημαντικά τις θεσμικές και επιχειρησιακές δομές της προκειμένου να διαλύσει τις αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης", σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Pier Carlo Padoan.

Ελάχιστη προϋπόθεση, συμπληρώνει, είναι η καλύτερη εποπτεία των δημόσιων οικονομικών.

Στην έκθεση του ο Οργανισμός αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης αυτό το έτος.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ αναβαθμίζει την εκτίμηση του για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ στο 1,2% το 2010 από 0,9% που είχε προβλέψει τον περασμένο Νοέμβριο.

Σημειώνει επίσης ότι η αγορά εργασία στη ζώνη του ευρώ έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, ενώ εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας θα παραμένει σταθερός στο 10,1% το 2010 και το 2011.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ωστόσο ότι τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να επιφέρουν επιπλοκές στη μετριοπαθή ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

"Οι δυσκολίες στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και στη διασφάλιση υγιών δημόσιων οικονομικών σε ορισμένες περιφερειακές χώρες ενδεχομένως να επιφέρουν επιπλοκές στην ανάκαμψη", αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει "διευκολυντική νομισματική πολιτική μέχρι τα τέλη του 2010", ενώ σημειώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποσύρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα που έχει δρομολογήσει για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Στις εκτιμήσεις του ο Οργανισμός κάνει λόγο για ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 1,9% το 2010 και κατά 2,1% το 2011. Το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,7% το 2010 και κατά 2,1% το 2011, ενώ για την Ισπανία ο Οργανισμός "βλέπει" συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% φέτος και ανάπτυξη 0,9% το 2011. Η οικονομία της Πορτογαλίας αναμένεται να αναπτυχθεί 1% το 2010, ενώ για το 2011 βλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,8%.

Αυξάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ

Στην αύξηση των εκτιμήσεων του για το ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2010 προέβη ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η οικονομία των ΗΠΑ θα επεκταθεί με ρυθμό 3,2% το 2010, έναντι 2,5% που ανέμενε προηγουμένως, ρυθμό τον οποίο θα διατηρήσει και το 2011.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ συνιστά στις ΗΠΑ να αποσύρει σταδιακά τα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα που έλαβαν για την στήριξη της οικονομίας για την αποφυγή φουσκών στις διάφορες αγορές.

“Η ταχύτητα της ανάκαμψης εκτιμάται πως θα παραμείνει μέτρια το 2011 καθώς η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί με αργούς ρυθμούς και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να ανακτούν την καθαρή αξία τους,” αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οργανισμός, ο οποίος τοποθετεί την ανεργία στο 9,7% για το 2010 και στο 8,9% το 2011.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως ο χαμηλός ρυθμός παραμένει μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με τις αυξητικές πιέσεις εκτός η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων ωθήσουν προς τα πάνω τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Ο οργανισμός εκτιμά πως το πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1% το 2011 από 1,6% φέτος ενώ χαρακτήρισε τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης του Ompama “μη βιώσιμη” με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτιμά πως θα υποχωρεί στο 8,9% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 10,7% το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου