Μαΐου 28, 2010

Έκθεση Διεθνούς Αμνηστείας 2010, κεφάλαιο για Ελλάδα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 συνεχίσθηκαν οι καταγγελίες για κρούσματα κακομεταχείρισης από τα σώματα ασφαλείας. Υπήρξαν καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο από τον Έβρο. Οι συνθήκες κράτησης σε κρατητήρια μεταναστών και φυλακές συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες πραγματοποίησαν βομβιστικές επιθέσεις κατά αστυνομικών, βουλευτών και τραπεζών. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίσθηκαν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Μετανάστες και αιτούντες πολιτικό άσυλο
Τον Ιούνιο, ένα προεδρικό διάταγμα (81/2009) ακύρωσε ουσιαστικά κάθε δυνατότητα διεκδίκησης πολιτικού ασύλου. Τον Ιούλιο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, εάν δεν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές. Στο τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να αλλάξει το σύστημα πολιτικού ασύλου, να ιδρύσει αυτόνομη Υπηρεσία Ασύλου και να δημιουργήσει κέντρα για τους αλλοδαπούς στα σημεία εισόδου της χώρας.

Επίσης, τον Ιούνιο με το Ν. 3772/2009 ορίσθηκε ότι επιτρέπεται η διοικητική απέλαση αλλοδαπών στις περιπτώσεις που έχει απαγγελθεί στο άτομο κατηγορία ακόμη και για αδικήματα που τιμωρούνται με τρίμηνη φυλάκιση.

Τον Ιούλιο, 18 Κούρδοι αιτούντες άσυλο τουρκικής υπηκοότητας, μεταξύ των οποίων τέσσερις ασυνόδευτοι ανήλικοι, επαναπροωθήθηκαν παράνομα στην Τουρκία. Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, οι αρχές επαναπροώθησαν παράνομα στην Τουρκία μεγάλο αριθμό μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο, τους οποίος έπαιρναν από τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών στα νησιά.

Τον Ιούλιο επίσης μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, εκδιώχθηκαν βίαια από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Πάτρα, ο οποίος και κατεδαφίσθηκε. Τον ίδιο μήνα, άλλοι παράτυποι μετανάστες εκδιώχθηκαν από το εγκαταλελειμμένο κτίριο του παλαιού Εφετείου στην Αθήνα.

Τον Αύγουστο, 150 ασυνόδευτοι ανήλικοι προχώρησαν σε απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης Παγανής Λέσβου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης. Το κέντρο αποκάλεσε «κόλαση του Δάντη» σε επίσκεψή του ο υφ. Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας. Έκλεισε το Νοέμβριο.

Τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε το σχέδιο νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Ψηφίσθηκε ύστερα από έντονη δημόσια διαμάχη.

Βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης
Στη διάρκεια του έτους καταγγέλθηκαν σοβαρά κρούσματα υπερβολικής βίας από αστυνομικούς κατά διαδηλωτών. Έγιναν καταγγελίες για μεγάλο αριθμό αυθαίρετων προσαγωγών σε αστυνομικά τμήματα, κακομεταχείριση ειρηνικών διαδηλωτών από αστυνομικούς και τραυματισμό άλλων από δίκυκλα της αστυνομίας. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου συνεχίσθηκαν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση από τα σώματα ασφαλείας ευπαθών ομάδων, όπως αιτούντες άσυλο και οι Ρομά.

- Στις 3 Απριλίου ο Αριβάν Οσμάν Αζίζ, Κούρδος του Ιράκ, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από λιμενοφύλακα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Τέσσερις μήνες αργότερα πέθανε.

- Τον Μάιο αστυνομικός κατέστρεψε το κοράνι ενός Σύρου μετανάστη στη διάρκεια ελέγχου ταυτότητας. Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε για το συμβάν δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

- Τον Οκτώβριο ο Πακιστανός Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ πέθανε έξι ημέρες μετά τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη σύλληψη και κράτησή του στο αστ. Τμήμα Νίκαιας.

- Τον Οκτώβριο, επίσης, αιτούντες πολιτικό άσυλο και μετανάστες ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς φρουρούς, όταν ζήτησαν τη συνδρομή τους για να απεγκλωβιστούν από κοιτώνα που ήταν γεμάτος καπνό από φωτιά στο κέντρο κράτησης Παγανής Λέσβου.

- Τον Δεκέμβριο ξεκίνησε η δίκη αστυνομικού που κατηγορείται ότι υπέβαλε δυο κρατουμένους σε βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ τον Αύγουστο 2002

Εργασιακά
Τον Ιούνιο, ο ανακριτής που είχε επιφορτισθεί με τη διερεύνηση της υπόθεσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα ολοκλήρωσε την ανάκριση χωρίς να εντοπίσει τους δράστες. Οι δικηγόροί της διαμαρτυρήθηκαν και το Νοέμβριο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε συνέχιση της ανάκρισης.

Συνθήκες φυλάκισης
Σοβαρές καταγγελίες έγιναν για απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές -υπερβολικό συνωστισμό, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις, έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ιατρική βοήθεια. Το Δεκέμβριο έγιναν τροποποιήσεις στη νομοθεσία για να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις φυλακές και να βελτιωθούν οι συνθήκες φυλάκισης.

Ελευθερία έκφρασης
Το Φεβρουάριο ο Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβούλιου της Ευρώπης εξέφρασε ανησυχία για τις περιοριστικές πρακτικές των ελληνικών δικαστηρίων που αρνούνται να αναγνωρίσουν μειονοτικά σωματεία. Ανάλογες ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ. Παρ’ όλες και τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Άρειος Πάγος τελικά επικύρωσε τον Ιούνιο την άρνηση του Εφετείου να αναγνωρίσει το σωματείο «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού».

Εμπορία ανθρώπων
Αν και υπήρξαν ανησυχίες διότι η κυβέρνηση έλαβε ελλιπή μέτρα για τον εντοπισμό και αναγνώριση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, δεν υιοθετήθηκαν οι συστάσεις ενός συνασπισμού ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστεία. Η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης οδήγησε στο να κλείσουν καταφύγια για θύματα.

Κενό δικαιοσύνης που επιδεινώνεται από τα παγκόσμια παιχνίδια εξουσίας διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο το 2010 που παρουσιάζεται σήμερα διεθνώς -και στην Αθήνα από το ελληνικό τμήμα και την πρόεδρό του κ. Κατερίνα Καπερναράκου.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιεί καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 159 κράτη, οι ισχυρές κυβερνήσεις εμποδίζουν την πρόοδο στη διεθνή δικαιοσύνη θέτοντας εαυτές υπεράνω του νόμου, προστατεύοντας συμμάχους και ενεργώντας μόνον όταν είναι πολιτικά βολικό. Γι αυτό το λόγο η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν λογοδοσία για τις ενέργειές τους, να προσχωρήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και να εξασφαλίσουν ότι τα εγκλήματα του διεθνούς ποινικού δικαίου θα διωχθούν. Συγκεκριμένα κάλεσε τα κράτη της G20 -ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ινδία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία- να προσχωρήσουν πλήρως στο ΔΠΔ.

Το κενό δικαιοσύνης έχει ως άμεση συνέπεια και ένα ολέθριο δίκτυο καταστολής. Βασανιστήρια ή κακομεταχείριση καταγράφεται σε τουλάχιστον 111 κράτη, άδικες δίκες σε τουλάχιστον 55 κράτη και περιορισμοί της ελευθερίας λόγου σε τουλάχιστον 96 κράτη. Οι οργανώσεις και οι υπερασπιστές δικαιωμάτων του ανθρώπου δέχονται επιθέσεις σε πολλά κράτη. Οι κυβερνήσεις εμποδίζουν το έργο τους ή «παραλείπουν» να τους προστατέψουν. Οι ανεξάρτητες φωνές και η Κοινωνία των Πολιτών συρρικνώθηκαν σε αρκετά μέρη. Άδικοι περιορισμοί ελευθερίας έκφρασης υπήρξαν στη Ρωσία, την Τουρκία, τη Λευκορωσία, το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν. Η ατιμωρησία στις ΗΠΑ για τις παραβιάσεις σε σχέση με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται. Σε Βραζιλία, Τζαμάικα, Κολομβία, Μεξικό συνεχίζεται η μάστιγα των εκατοντάδων φόνων από δυνάμεις ασφαλείας. Στην Αφρική (Γουϊνέα, Μαδαγασκάρη, Αιθιοπία, Ουγκάντα) οι διαφωνούντες αντιμετωπίζονται με χρήση βίας και παράνομους φόνους.

Στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ ισραηλινές και παλαιστινιακές ομάδες σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους. Χιλιάδες άνθρωποι έπεσαν θύματα της κλιμακούμενης βίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Χιλιάδες άλλοι υπέστησαν τις συνέπειες των συρράξεων σε Ιράκ και Σομαλία. Γυναίκες και κορίτσια υπέστησαν βιασμό ή άλλου είδους βία από κυβερνητικές δυνάμεις και ένοπλες ομάδες.

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου