Μαΐου 18, 2010

Στο 1,5% ανήλθε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο,

Η πτώση του ευρώ κατά 17% έναντι του δολαρίου το τελευταίο εξάμηνο ενισχύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγέςδηλαδή την Γερμανία
Σε αύξηση του πληθωρισμού και ταυτόχρονα των εξαγωγών των χωρών της ευρωζώνης οδηγεί η συνεχιζόμενη διολίσθηση του ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Eurostat, ο πληθωρισμός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των 16 τελευταίων μηνών, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2008.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 1,5% τον Απρίλιο, έναντι 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, η άνοδος ήταν 0,5%.

Στον κλάδο ενέργειας, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση.

Η ΕΚΤ προβλέπει μέσο πληθωρισμό 1,2% για το 2010, με ρυθμό ανάπτυξης 0,8%.

Οι εξαγωγές, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 7,5% έναντι του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Η πτώση του ευρώ κατά 17% έναντι του δολαρίου το τελευταίο εξάμηνο ενισχύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ενώ παράλληλα οδηγεί ανοδικά τον πληθωρισμό, καθώς αυξάνονται οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών.

Το εμπορικό πλεοάνασμα συρρικνώθηκε στα 600 εκατ. ευρώ, από 3,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,3% στα 124,2 δισ. ευρώ.

* Αύξηση από 3,9% σε 4,7% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Υψηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα είχε μόνο η Ουγγαρία με 5,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου