Μαΐου 18, 2010

Τα αμερικανικά όπλα και η βία των Αλβανών, δεν επέβαλαν εδώ και 11 χρόνια, την συμφιλίωση των κοινοτήτων, στο Κοσσυφοπέδιο.


Μετά την επιβολή, δια των βομβαρδισμών, της PAX AMERICANA, στο Κόσσοβο, πρίν 11 χρόνια, ο ειδικός εκπρόσωπος για το Κόσσοβο, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Λαμπέρτο Ζανιέρ, σημείωσε , κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην περιοχή,(17/05/2010), ότι η απουσία προόδου στη συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων του Κοσσόβου, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες, εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για κοινωνική αναταραχή.
Η προσωρινή αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (UNMIK) συνεχίζει να επικεντρώνει την προσοχή της στα ζητήματα που επιδρούν στις σχέσεις μεταξύ της αλβανικής πλειοψηφίας και των άλλων κοινοτήτων, ανέφερε ο κ. Ζανιέρ.

Ο επικεφαλής της UNMIK χαρακτήρισε τις σχέσεις των αρχών της Πρίστινας με την αποστολή του ΟΗΕ «πολιτισμένες» κααι ανέφερε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα, με τη μεσολάβηση της UNMIK, συνεχίζουν να έχουν απευθείας επαφές για τους αγνοούμενους, οι οποίοι σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό είναι 1.862, όμως δεν έχει διευρυνθεί η απευθείας συνεργασία των δύο πλευρών σε άλλους τομείς.
Ο επικεφαλής της UNMIK παρουσιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κόσοβο, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει σταθερή, παρ’ ότι υπάρχει η πιθανότητα αποσταθεροποίησης, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς είπε ότι παρά τα αρνητικά γεγονότα στο Κόσοβο «έρχεται ευοίωνη περίοδος» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα δημιουργήσει μία ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επίτευξη στρατηγικού συμβιβασμού μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

Ο κ. Γέρεμιτς είπε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να εμπλακεί με ευελιξία και ειλικρίνεια στο θέμα του Κοσόβου και ότι πρόθεσή της δεν είναι να «παγώσει» τη διαμάχη, ούτε να θριαμβεύσει, ούτε να καθυποτάξει.Η Σερβία δεν θέτει προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου για το Κόσοβο, είπε ο κ. Γέρεμιτς και πρόσθεσε ότι πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς δράσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στο διάλογο για την επίλυση όλων των ζητημάτων με ειρηνικό τρόπο. Η Σερβία ζήτησε τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην προσέγγιση αυτή», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος των προσωρινών αρχών του Κοσόβου, υπουργός Εξωτερικών Σκεντέρ Χισένι είπε ότι οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται προς το συμφέρον όλων των πολιτών του Κοσόβου συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων, κυρίως της σερβικής, αλλά και ότι ο ρόλος της Σερβίας στο Κόσοβο δεν βοηθάει.

Ο κ. Χισένι είπε ότι η Σερβία συνεχίζει να βοηθάει τους παράνομους θεσμούς στο βόρειο Κόσσοβο, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ανεύθυνη και απαράδεκτη ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα του Κοσσόβου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας εκτίμησαν ότι η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει σύνθετη και ζήτησαν κύριο ρόλο να συνεχίσει να έχει η UNMIK.

O πρέσβης της Ρωσίας, επέκρινε το ΝΑΤΟ, επειδή μεταβίβασε την ευθύνη για την προστασία των σερβικών πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στην αστυνομία του Κοσόβου.

Ο πρέσβης της Βρετανίας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δεν καταγράφεται κλιμάκωση βίας και επεισοδίων με κίνητρα εθνοτικά και κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να συνεργαστούν σε πρακτικά ζητήματα.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η διχοτόμηση του Κοσόβου είναι απαράδεκτη και τόνισε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμβολή του Κοσόβου στη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Πρόσθεσε ακόμη ότι αποτελεί επιτυχία η συγκρότηση σερβικών δήμων στο Κόσοβο, αλλά ότι η επιτυχία αυτή απειλείται από την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο.

Κατά την άφιξη του στην Νέα Υόρκη ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών , δήλωσε ότι και «παρά τα αρνητικά γεγονότα που διαδραματίζονται στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, θα έρθει η εποχή των θετικών εξελίξεων» , και εξέφρασε πεποίθηση ότι η «συμβουλευτική γνώμη» των δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το νόμιμο ή όχι της μονόπλευρης απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου θα δημιουργήσει ευκαιρία για επίτευξη ενός συμβιβασμού ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κόσοβο

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κόσοβο σε όλες τις πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις, δήλωσε, από την Πρίστινα, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον.(13/05/2010)

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε,, συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό, Χασίμ Θάτσι, στους οποίους επανέλαβε ότι, οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε τυχόν διχοτόμηση του Κοσόβου, καθώς και επιμένουν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.
«Το Κόσοβο και η Σερβία είναι δύο γειτονικές χώρες, ανεξάρτητες και κυρίαρχες και μπορούν να μιλούν μόνο σ' αυτή τη βάση», δήλωσε, έπειτα από τη συνάντηση, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο ίδιος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της προεδρίας του Κοσόβου, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Σεϊντίου και Θάτσι τόνισαν πως το Κόσοβο είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Σερβία επί πρακτικών ζητημάτων, όπως η ελεύθερη διακίνηση και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Επανέλαβαν δε ότι, το Κόσοβο δεν πρόκειται να συζητήσει εκ νέου το ζήτημα του καθεστώτος με τη σερβική πλευρά.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε, επίσης, συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Σκεντέρ Χισένι, ο οποίος ανέφερε πως το Κόσοβο είναι πρόθυμο να μετάσχει στην επικείμενη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στο Σαράγεβο, αλλά μόνο σε ίση βάση με τις άλλες βαλκανικές χώρες.

Το αεροδρόμιο της Πρίστινα σε γαλλοτουρκικό κονσόρτσιουμ

Το Κόσοβο ανακοίνωσε (14/05/2010) την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του μοναδικού αεροδρομίου του σε ένα γαλλοτουρκικό κονσόρτσιουμ για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το κονσόρτσιουμ Limak-Aeroport de Lyon κέρδισε το συμβόλαιο, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την υποχρέωση να εκσυγχρονίσει το αεροδρόμιο της Πρίστινα και να κατασκευάσει ένα καινούριο τερματικό σταθμό.

«Η επένδυση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πρίστινα είναι πολύ σημαντική για τις υποδομές του Κοσόβου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι. «Το κονσόρτσιουμ θα επενδύσει στο αεροδρόμιο ενώ οι πολίτες και οι επιβάτες θα επωφεληθούν από το νέο τερματικό σταθμό», πρόσθεσε.

Το αεροδρόμιο της Πρίστινα έχει ετήσια έσοδα περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια και εξυπηρετεί σχεδόν 1,2 εκατομμύρια επιβάτες. Την εκμετάλλευσή του διεκδικούσαν ακόμη ο γερμανοτουρκικός όμιλος Fraport-ICTAS και η πολυεθνική Bouygues-Egis-PAIC.


Στα σαγόνια του Καρχαρία η Σερβία

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς και η υπουργός των Οικονομικών, Ντιάνα Ντραγκουτίνοβιτς, συμφώνησαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), (17/05/2010) προκειμένου στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, να συζητηθεί κατά τη διάρκεα της 4ης αναθεώρησης της πιστωτικής συμφωνίας (stand-by), «να ληφθεί υπόψη το ζήτημα της πιθανής αναθέρμανσης των μισθών και των συντάξεων των πολιτών», και στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί, το ζήτημα του «ξεπαγώματος» των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ του οποίου ηγείται ο κ. Albert Jeger, αξιολογεί τα μακροοικονομικά δεδομένα της σερβικής οικονομίας, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχιση υλοποίησης της δανειοδοτικής συμφωνίας, που έχει υπογραφεί με τη σερβική κυβέρνηση.Το ΔΝΤ ενέκρινε στις 15 Μαϊου του 2009 στη Σερβία την εν λόγω πιστωτική stand-by Συμφωνία ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα, και η Σερβία έχει τραβήξει, μέχρι στιγμής, το ποσό του 1,3 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς (Mirko Cvetković), δήλωσε (17/05/2010), ότι η Σερβία βγήκε από την κρίση, επειδή η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στο πρώτο τρίμηνο ήταν περίπου ένα τοις εκατό, αλλά πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό δεν είναι ακόμα αισθητό στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Ο κ. Τσβέτκοβιτς τόνισε ότι «η ανεργία αποτελεί ακόμα πρόβλημα», και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα στρατηγικής σημασίας της Σερβίας αποτελεί και ακατάλληλη δομή της οικονομίας, που θα έπρεπε να βασίζεται κυρίως στην παραγωγή έτοιμων αγαθών, και όχι στην παροχή υπηρεσιών και ημικατεργασμένων προιόντων.
«Όσον αφορά την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος-δηναρίου,-ειπε- το πρόβλημα δεν αποτελεί η αστάθειά του, αλλά η υπέρμετρη χρήση του ευρώ στις ανταλλαγές στη Σερβία, γι’ αυτό και οι παράγοντες της Κυβέρνησης ασχολούνται με τη διαδικασία υποκίνησης της παραπέρα χορήγησης πιστώσεων και των αποταμιεύσεων σε δηνάρια».

Ψάχνοντας φθηνό χρήμα πουλάς την τηλεφωνία και τα βρίσκεις με την Κροατία

«Η Σερβία θα πρέπει να περατώσει ορισμένα έργα υποδομής, μεγάλης σημασίας, στον τομέα των οδικών και των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, με αυτοχρηματοδότηση , σε περίπτωση που δεν γίνει δυνατό να λάβει πιστώσεις από το εξωτερικό υπό ευνοϊκούς όρους, με επιτόκιο μέχρι 3% », δήλωσε, (17/05/2010), ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στο Kraljevο.

«Η σερβική οικονομία δεν είναι σε θέση να αντέξει πιστώσεις με επιτόκιο που θα ξεπερνούν το 3 τοις εκατό», είπε ο κ.Τάντιτς και τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν φθηνές πιστώσεις το Βελιγράδι θα αναγκασθεί να πωλήσει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Telekom»

Η Σερβία είναι έτοιμη να αποσύρει την προσφυγή που υπέβαλε στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία εναντίον της Κροατίας, αν οι κροάτες κάνουν το ίδιο, δήλωσε από το Ζάγκρεμπ (14/05//2010) ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς, μετά από συνάντηση με την ομόλογο του από την Κροατία, Γιάντρανκα Κόσορ ,στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ωστόσο, η κ. Κόσορ δεν απάντησε αμέσως στην πρόταση του σέρβου πρωθυπουργού. «Μόνο η κυβέρνηση της Κροατίας μπορεί να λάβει μία τέτοια απόφαση και η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό μέχρι σήμερα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Κροατίας.«Είναι σημαντικό να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, να συνεργαστούμε στον τομέα της οικονομίας, να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω στο παρελθόν», πρόσθεσε η Γιάντρανκα Κόσορ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ανακοίνωσε (15/05/2010) ότι προγραμματίζει την επένδυση κεφαλαίων 500 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη των σερβικών υποδομών παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας, αγροτικής οικονομίας, αλλά και δραστηριοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι επενδύσεις αυτές, αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο 2010, σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της ΕΤΑΑ, για τη Σερβία, Χίλντεργκαρντ Γκάτσεκ.


ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να δώσει στη Σερβία και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, ισχυρές εγγυήσεις για το ότι οι ίδιες θα γίνουν δεκτές στην Ένωση το έτος 2014»,- δήλωσε (17/05/2010), η κυρία Καλυψώ Νικολαϊδου καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέλος της Γνωμοδοτικής ομάδας, που σχημάτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την υιοθέτηση της μακρόπνοης στρατηγικής προσαρμογής προς «τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».
Η κυρία Καλυψώ Νικολαϊδου , ανέφερε πως στη συνάντηση των μελών , της Ομάδας, στις Βρυξέλλες, τονίστηκε, πως οι Βαλκανικές χώρες πρέπει να λάβουν σαφείς και μη διφορούμενες υποσχέσεις , όσον αφορά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ότι πρέπει να αποκτήσουν σαφέστατο σχέδιο της τελικής φάσης του δρόμου προς την Ένωση μέχρι το έτος 2014, που αποτελεί συμβολικά εξαιρετικά σπουδαίο ορόσημο, ενός αιώνα από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα μέλη της Ομάδας, την προεδρία στην οποία έχει ο τέως Ισπανός πρωθυπουργός, κ. Felipe Gonzales, υποστηρίζουν ότι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε, στο μεταξύ, να ενισχύσει τους ανάλογους μηχανισμούς και να εντατικοποιήσει τη δράση της επί τόπου, για να τηρήσουν οι Βαλκανικές χώρες, όσο ταχύτερο δυνατόν, όλους τους απαραίτητους όρους για ένταξη, και να υλοποιήσουν στην πράξη όλα τα κριτήρια και πρότυπα.

Η Γνωμοδοτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήθηκε το 2007 και αποτελείται από 12 μέλη, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο τέως Πολωνός προέδρος, κάτοχος του Βραβείου Νομπέλ για την ειρήνη, κ. Leh Valensa.

Ιταλικές Επενδύσεις


Στην επενδυτική συνάντηση με τίτλο «Η Σερβία – ιδανικός εταίρος από τον κόσμο της επιχειρηματικότητας στο χώρο των Βαλκανίων», που έλαβε χώρα στην ιταλική πόλη Vićenca (17/05/2010), συμμετείχαν εκπρόσωποι 70 κορυφαίων επιχειρήσεων από τη Βόρειο Ιταλία, που έδειξαν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην οικονομία της Σερβίας», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου, κ. Slobodan Milosavljević.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν και οι δυνατότητες επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, στην κλώστοϋφαντουργική βιομηχανία, στη βιομηχανία παραγωγής δέρματος, υποδημάτων, αξεσουάρ και ανταλλακτικών για αυτοκίνητα, καθώς και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας.

Και η Σερβία κατά της Διαφθοράς

Η υπουργός Δικαιοσύνης Σερβίας, κ. Snežana Malović, υπέγραψε στο Ζάγκρεμπ (17/05/2010) το μνημόνειο κατανόησης για την προσχώρηση της Σερβίας στην πρωτοβουλία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης , και στον αγώνα, για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η Malović δήλωσε ότι η Σερβία έκανε σημαντικά βήματα στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς

Καλλικράτης και στην Σερβία

Ο πρόεδρος της Σεβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς δήλωσε (16/05/2010)
ότι η αποκέντρωση και η περιφερειοποίηση της χώρας πρέπει να ενισχύσουν την ενότητά της, και να δημιουργήσουν δυνατότητες για μια καλύτερη λειτουργία της κρατικής διοίκησης. «Η ιδέα της περιφερειοποίησης, δηλ. της διαίρεσης της χώρας σε επί μέρους περιφέρειες, δεν γίνεται για να δημιουργηθούν ένα ψευδοκράτη στο έδαφος της Σερβίας, αλλά για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του κρατους»- είπε , στη ιδρυτική Συνέλευση της Ένωσης των εθνικών, περιφερειακών, και τοπικών κομμάτων, που άρχισε στην αίθουσα του Sava Center του Βελιγραδίου. Ο Τάντιτς υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η περιφερειοποίηση αποτελεί έναν από τους όρους για την οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας.

Flexopack: Ιδρυση εταιρείας στη Σερβία με κεφάλαιο 70.000 ευρώ!!!

Στην ίδρυση της εταιρείας Flexosystems Ltd Belgrade, με έδρα το Βελιγράδι, προχώρησε (14 Μαϊου 2010) η εισηγμένη στο Χρηματηστήριο Αθηνών Flexopack . Αντικειμενικός σκοπός της νέας εταιρείας είναι η διανομή, προώθηση και εμπορία του συνόλου των προϊόντων που παράγει και εμπορεύεται ο Όμιλος στην αναπτυσσόμενη αγορά της Σερβίας. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας, στην οποία η Flexopack συμμετέχει με ποσοστό 100%, ανέρχεται σε 70.000 ευρώ.

«Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας για την περαιτέρω διεύρυνση του παγκοσμίου δικτύου διανομής των προϊόντων της», τονίζει η Flexopack σε ανακοίνωση της.

Συνάντηση Ρ. Λιάγιτς με τον γενικό εισαγγελέα του ICTY

Η συνεργασία μεταξύ της γενικής εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και της Σερβίας στους τομείς της κατάθεσης εγγράφων, εξέτασης των αρχείων των κρατικών οργάνων και άλλες πτυχές, τεχνικής φύσης, εξελίσσεται με επαγγελματισμό και χωρίς καμία δυσκολία, δήλωσε ο πρόεδρος του σερβικού εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με το ICTY, Ρασίμ Λιάγιτς. (13 Μαϊου 2010)

Ο κ. Λιάγιτς και ο γενικός εισαγγελέας του ICTY, Σερζ Μπράμερτζ, στη διάρκεια συνάντησης, στο Βελιγράδι, τόνισαν ότι όλα τα αιτήματα της εισαγγελίας του Δικαστηρίου ικανοποιήθηκαν στην προβλεπόμενη προθεσμία και με κατάλληλο τρόπο.

Υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη μεταξύ της Σερβίας και της εισαγγελίας του ICTY και το σερβικό εθνικό συμβούλιο, μαζί με τα υπόλοιπα κρατικά όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία της συνεργασίας, είναι αποφασισμένο να διατηρήσει και στο μέλλον τη συνεργασία στα ίδια επίπεδα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του σερβικού εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με το ICTY.

Ο κ. Μπράμερτζ επισκέφθηκε το Βελιγράδι ενόψει της κατάθεσης νέας έκθεσης για τη συνεργασία των σερβικών αρχών με το ICTY, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY συναντήθηκε και με εκπροσώπους της υπηρεσίας ασφάλειας και πληροφοριών και μέλη της ομάδας δράσης για τη σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάντζιτς.

Από την έκθεση του κ. Μπράμερτζ εξαρτάται η πορεία της διαδικασίας προσέγγισης Σερβίας - Ε.Ε.

Η Ολλανδία επιμένει ότι, πριν από τη λήψη απόφασης για έναρξη της επικύρωσης της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης μεταξύ Ε.Ε. και Σερβίας, πρέπει οι σερβικές αρχές να έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους και να συλλάβουν τους δύο καταζητούμενους ή ο γενικός εισαγγελέας του ICTY να αποτιμά θετικά τη συνεργασία της Σερβίας.


Η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ζήτησε διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και εγκλήματων κατά της ανθρωπότητας σε βάρος μη Σέρβων, στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας του ICTY, Σερζ Μπράμερτς κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, στο σερβικό ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου, οι αλλαγές και οι προσθήκες στο κατηγορητήριο σε βάρος του Ράτκο Μλάντιτς θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Αρνητικές οι προοπτικές της βοσνιακής οικονομίας
Πηγή: ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ),
αναθεώρησε δυσμενώς (18/05/2010) την εκτίμησή της, για την ανάπτυξη της οικονομίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το 2010.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΑΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,3%, από 0,6% που ήταν η αρχική της εκτίμηση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ελαφρά ανάκαμψη της οικονομίας οφείλεται και στις αυξανόμενες τιμές του αλουμινίου, το βασικό εξαγωγικό αγαθό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Επίσης, στην ανακοίνωση της ΕΤΑΑ τονίζεται πως το 2010 είναι και έτος εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, εξέλιξη που ίσως επηρεάσει την πορεία των σημαντικών - για την οικονομική ανάπτυξη - μεταρρυθμίσεων.

Για την ευρύτερη περιοχή, η ΕΤΑΑ εκτιμά πως η ανάπτυξη των οικονομιών θα "τρέξει" με ρυθμό 0,3%, ενώ το 2011 η Βοσνία - Ερζεγοβίνη εκτιμάται πως θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,7%.

Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου