Απριλίου 22, 2010

Τα πράσινα λαμόγια και οι παλιές αμαρτίες

Επιχειρηματίας εμπλέκει σύμβουλο του πρωθυπουργού σε σκάνδαλο εκατομμυρίων
πηγή http://www.gossip-tv.gr/story/35164/epikheirematias-emplekei-sumboulo-tou-prothupourgou-se-skandalo-ekatommurion-euro

Δημοσιεύθηκε: 18.04.10 02:49

Ανάμειξη του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Κώστα Θέου με το τεράστιο σκάνδαλο στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης του αιολικού πάρκου της Ρόδου ήρθε στην επιφάνεια.
Το σκάνδαλο για το αιολικό πάρκο της Ρόδου, για το οποίο υπάρχουν επίσημες καταθέσεις στις δικαστικές Αρχές του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Μανώλη Χατζησάββα για μίζες προκειμένου το έργο να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, είχε σαν αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να ζημιωθεί κατά τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Κώστας Θέος, φέρεται σύμφωνα με τις καταγγελίες - φωτιά του επιχειρηματία να έχει μεγάλη ευθύνη καθώς εκείνη την περίοδο ήταν επικεφαλής της 15μελούς επιτροπής η οποία ενέκρινε την παράνομη ένταξη του έργου στον αναπτυξιακό νόμο.

Σύμφωνα με τον κύριο Χατζησάββα στην προσπάθειά του για την ένταξη του έργου, γνώρισε το 1999 τον κ. Δημήτρη Ήσυχο, σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού κ. Σημίτη, ο οποίος τον συνέστησε σε πρόσωπο που μπορούσε να εξασφαλίσει την έγκριση του έργου. Άνθρωπος κλειδί στην υπόθεση ήταν ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είχε πρόσβαση στον πρόεδρο της επιτροπής, τον γ.γ Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Κώστα Θέο, σημερινό σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου.


Ο Χατζησάββας εμφανίζει αποδεικτικά καταθέσεων ύψους 14 εκατ. δρχ σε τραπεζικό λογαριασμό του κ. Κωνσταντόπουλου που βάσει, της κατάθεσής του πάντα, προορίζονταν για τον κ. Θέο.
Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Θέος ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση.
«Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση. Αρνούμαι ευθέως και κατηγορηματικά τις συκοφαντίες και τα προφανή ψεύδη τα οποία αναφέρονται ή υπονοούνται για το πρόσωπό μου», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο κ. Θέος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 20 Απριλίου 2010
Διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση με το “Αιολικό Πάρκο”
Εκτύπωση άρθρου Αποστολή σε φίλο
Μοίρασμα/Αποστολή/Αποθήκευση αυτής της σελίδας

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟΝομικά προτίθεται να κινηθεί ο προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού και Στρατηγικής στο Γραφείο του πρωθυπουργού Κώστας Θέος, "απαντώντας" έτσι στο Κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας VETO, υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «70 εκατομμύρια για τον άνθρωπο του Γιώργου», που ουσιαστικά τον εμπλέκει σε έκδοση απόφασης για την παράνομη υπαγωγή της "Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ" στον αναπτυξιακό νόμο μετά και από καταγγελίες του καταζητούμενου πρώην Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ Μ. Χατζησάββα.

Με γραπτή δήλωσή του, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση στην οποία αναφέρεται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας και ότι αρνείται ευθέως και κατηγορηματικά τις "συκοφαντίες και τα προφανή ψεύδη", όπως τα χαρακτηρίζει, που αναφέρονται ή υπονοούνται για το πρόσωπό του. Κάνει μάλιστα λόγο για παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Στη δήλωσή του, ο κ.Θέος σημειώνει ότι πριν από λίγες ημέρες επικοινώνησε μαζί του συνεργάτης του δημοσιογράφου κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλου, από τον οποίο -όπως λέει- ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Υποστηρίζει μάλιστα ότι του έδωσε "πλήρεις και σαφείς απαντήσεις", οι οποίες ωστόσο «δεν δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής, παρά μόνο ελλιπώς και αποσπασματικά στην εφημερίδα ‘VETO'».
Ως εκ τούτου, καταλήγει πως έχει ήδη αναθέσει στον δικηγόρο του "να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες", προκειμένου να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή του εναντίον όλων εκείνων που επιχειρούν -όπως υποστηρίζει- να τον εμπλέξουν στην εν λόγω υπόθεση.
Εν πάση περιπτώσει οι καταγγελίες του καταζητούμενου κ Χατζησάββα έχουν προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, νέο θόρυβο και σε δικαστικούς κύκλους καθώς υποστηρίζεται ότι δεν κλήθηκαν σε κατάθεση τόσο προανακριτικά όσο και ενώπιον του Ανακριτή πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της χωροθέτησης, αδειοδότησης και κατασκευής του έργου του αιολικού πάρκου της εταιρείας στη θέση Πιθανίτης στον Ατάβυρο.
Από εκεί και πέρα όμως διαπιστώνεται ότι παρά την υπαγωγή της εταιρείας στον αναπτυξιακό νόμο μέχρι και σήμερα δεν έχει απορροφηθεί η εγκεκριμένη επιδότηση ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Χατζησάββας αποτιμά τη ζημία που υπέστη το δημόσιο σε 23 εκατ. ευρώ. Επιπλέον διατείνεται ότι τα χρήματα που κατέβαλε σε "μίζες" προήλθαν από το "σπάσιμο" επιταγών της εταιρείας τα έτη 2004 και 2005 όταν οι "δωροδοκίες" σύμφωνα με τις καταγγελίες του έλαβαν χώρα τα έτη 1997-1999...
Εν πάση περιπτώσει η ιστοσελίδα zougla.gr απάντησε στην δήλωση του κ Θέου χθες με άρθρο που φέρει τίτλο: "Ο σύμβουλος κάνει το κορόιδο. Ο πρωθυπουργός;"
Στο άρθρο υποστηρίζονται τα εξής:
"Μετά την αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης για το αιολικό πάρκο της Ρόδου, και μετά την επίσημη κατάθεση στις δικαστικές Αρχές του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου για μίζες προκειμένου το έργο να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής έρευνας, ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ζημιωθεί κατά τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ.
Ο ασκός του Αιόλου επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις, για ένα σκάνδαλο που φαίνεται να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές της κλασικής ελληνικής ρεμούλας. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο, αλλάζει απάντηση μέσα σε λίγα 24ωρα, την ώρα που όλοι οι επίσημοι φορείς επιβεβαιώνουν τις «καραμπινάτες» παρανομίες του αιολικού πάρκου της Ρόδου.
Την πρώτη έκπληξη την έκανε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Κώστας Θέος, που στην αρχική επικοινωνία με την δημοσιογραφική ομάδα της «Ζούγκλας» μάς είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ως γ.γ. του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και επικεφαλής της αρμόδιας 15μελούς επιτροπής το 1999, για την παράνομη ένταξη του αιολικού πάρκου της Ρόδου στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος προέβλεπε ευρωπαϊκή επιδότηση. ʽΗταν από τις λίγες φορές που ένα πολιτικό πρόσωπο, στην Ελλάδα, δεν έπαιζε το ρόλο της «αθώας περιστεράς». Λίγα 24ωρα αργότερα, ο κ.Θέος επιβεβαίωσε ακριβώς το αντίθετο, κάνοντας την δεύτερη έκπληξη. Εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία έλεγε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και ότι συκοφαντείται.
Στην άλλη πλευρά του λόφου βρίσκονται τα δεδομένα του ρεπορτάζ, που επιτρέπουν σε όποιον το επιθυμεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Ο «χρηματισμός»
Τον Ιανουάριο του 1999, ο φάκελος της «Αιολικό Πάρκο Α.Ε.» κατατίθεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προς έγκριση για την υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο. Η αρμόδια 15μελής επιτροπή με επικεφαλής τον γ.γ. του υπουργείου, Κώστα Θέο, τον απορρίπτει. Ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λέει σήμερα ότι δικαίως απορρίφθηκε, διότι ήταν καθόλα ελλιπής. Ο Μανώλης Χατζησάββας καταθέτει στον εισαγγελέα ότι, μετά την απόρριψη του φακέλου, ήρθε σε επαφή και κατέθεσε χρήματα στον λογαριασμό οικονομικού συμβούλου, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα πήγαιναν στον Κώστα Θέο. Τον Απρίλιο του 1999, ο ίδιος φάκελος περνάει από την ίδια επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Θέο και εγκρίνεται. Όλα αυτά αποτελούν ισχυρισμούς του Χατζησάββα, οι οποίοι όμως κατατίθενται στην Δικαιοσύνη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν την υποχρέωση να καλέσουν τόσο τον οικονομικό σύμβουλο, Νίκο Κωνσταντόπουλο, όσο και τον πρόεδρο της επιτροπής, Κώστα Θέο, προκειμένου να ζητήσουν απαντήσεις.
Οι παρανομίες
Το δεύτερο σημαντικό ερώτημα, με πολλά σκέλη, αφορά στις παρανομίες του έργου που τελικά επιδοτήθηκε από την Ε.Ε.
Α) Είναι λογικό ο φάκελος ενός έργου να απορρίπτεται από μια επιτροπή ως ελλιπής, και τρεις μήνες αργότερα ο ίδιος φάκελος να εγκρίνεται από την ίδια επιτροπή;
Β) Πώς διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του ο δασάρχης της Ρόδου, όταν έχουν ασκηθεί εις βάρος του ποινικές διώξεις, ενώ παράλληλα ο νυν περιφερειάρχης τού είχε ζητήσει να παραιτηθεί; Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η στάση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που επί της ουσίας καταγγέλλει την τακτική του στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Γ) Γιατί η Δικαιοσύνη, μετά την κατάθεση Χατζησάββα, δεν μπήκε στη διαδικασία διερεύνησης των παρανομιών του έργου, ώστε να οδηγηθεί σε συμπεράσματα για το ποιοι πλημμελώς ή με δόλο έκαναν τα στραβά μάτια;
Δ) Είναι λογικό ο σύμβουλος του πρωθυπουργού να ενημερώνεται από την δημοσιογραφική ομάδα της «Ζούγκλας» πριν τέσσερις ημέρες, όταν το 2005 ο καταγγέλλων Μ. Χατζησάββας ενημερώνει την τότε πολιτική και δικαστική ηγεσία, με αποτέλεσμα να ασκηθούν ποινικές διώξεις και το Ελεγκτικό Συνέδριο του κράτους να ζητά την διερεύνησή τους;
Η πολιτική ευθύνη;
Η πολιτική απάντηση, που αναμένεται μετά από όλα αυτά τα ερωτήματα, έχει να κάνει με το ποιος θα φέρει «πίσω τα κλεμμένα», δηλαδή με το ποιος έχει την ευθύνη να δώσει εξηγήσεις στο ότι ο Έλληνας φορολογούμενος ζημιώθηκε μεν κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν θα πάρει ποτέ απάντηση για το ποιος φταίει. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που διαβάζει την μια μέρα την απάντηση του κ. Θέου πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, και την άλλη μέρα διαβάζει μια δεύτερη απάντηση, όπου ο κ. Θέος αρνείται κάθε εμπλοκή του στην όλη υπόθεση.

Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση υφίσταται και ένα άλλο ζήτημα. Σε μία περίοδο άσκησης πίεσης στον πολίτη, ώστε να υπερβεί η κοινωνία το μεγάλο οικονομικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και φιλοξενούμενος στο Μαξίμου αντιδρά σε ένα ζήτημα διαφθοράς και διαπλοκής με τον ίδιο αλαζονικό τρόπο που συνηθίζεται στην Ελλάδα: Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα...
Ο κ. Θέος, το βράδυ του Σαββάτου, ενεργοποίησε τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να διοχετεύσει την απαντητική δήλωσή του στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το «VETO», από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έως τα γραφεία Τύπου των υπουργείων και των οργανισμών, που έστειλαν την απάντηση του πρωθυπουργικού συμβούλου σε όλους του γνωστούς συντάκτες -αρμόδιους ή αναρμόδιους. Με λίγα λόγια, το Μαξίμου και ο κομματικός μηχανισμός της Ιπποκράτους έκριναν πως το πρόβλημα είναι σοβαρό. Αν λοιπόν η παρανομία στην υπόθεση του Αιολικού Πάρκου κρίνεται ως σοβαρή, τότε πώς ο πρωθυπουργικός σύμβουλος αλλά και το σύστημα Μαξίμου αντιδρά με τόσο παλαιοκομματική νοοτροπία; Ομιλούμε για παρανομία, υπέρβαση καθήκοντος, πολιτική ευθύνη και δωροδοκία.

Απάντηση του συμβούλου του πρωθυπουργού στο πρωτοσέλιδο του VΕΤΟ
«Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση στην οποία αναφέρεται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας VETO. Αρνούμαι ευθέως και κατηγορηματικά τις συκοφαντίες και τα προφανή ψεύδη τα οποία αναφέρονται ή υπονοούνται για το πρόσωπό μου και κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας μου αποδίδονται από το δημοσίευμα καθώς και από τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, στην εκπομπή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.
Σημειώνω ότι προ ημερών επικοινώνησε μαζί μου συνεργάτης του κ. Τριανταφυλλόπουλου, από τον οποίον ενημερώθηκα για πρώτη φορά για την υπόθεση, και στον οποίον έδωσα πλήρεις και σαφείς απαντήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής, παρά μόνο ελλιπώς και αποσπασματικά στην εφημερίδα "VETO".
Κατόπιν των ανωτέρω, σας ενημερώνω ότι έχω ήδη αναθέσει στο δικηγόρο μου να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου εναντίον όλων εκείνων που επιχειρούν να με εμπλέξουν στην εν λόγω υπόθεση»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 20 Απριλίου 2010
Διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση με το “Αιολικό Πάρκο”
Εκτύπωση άρθρου Αποστολή σε φίλο
Μοίρασμα/Αποστολή/Αποθήκευση αυτής της σελίδας

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟΝομικά προτίθεται να κινηθεί ο προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού και Στρατηγικής στο Γραφείο του πρωθυπουργού Κώστας Θέος, "απαντώντας" έτσι στο Κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας VETO, υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «70 εκατομμύρια για τον άνθρωπο του Γιώργου», που ουσιαστικά τον εμπλέκει σε έκδοση απόφασης για την παράνομη υπαγωγή της "Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ" στον αναπτυξιακό νόμο μετά και από καταγγελίες του καταζητούμενου πρώην Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ Μ. Χατζησάββα.

Με γραπτή δήλωσή του, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση στην οποία αναφέρεται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας και ότι αρνείται ευθέως και κατηγορηματικά τις "συκοφαντίες και τα προφανή ψεύδη", όπως τα χαρακτηρίζει, που αναφέρονται ή υπονοούνται για το πρόσωπό του. Κάνει μάλιστα λόγο για παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Στη δήλωσή του, ο κ.Θέος σημειώνει ότι πριν από λίγες ημέρες επικοινώνησε μαζί του συνεργάτης του δημοσιογράφου κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλου, από τον οποίο -όπως λέει- ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Υποστηρίζει μάλιστα ότι του έδωσε "πλήρεις και σαφείς απαντήσεις", οι οποίες ωστόσο «δεν δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής, παρά μόνο ελλιπώς και αποσπασματικά στην εφημερίδα ‘VETO'».
Ως εκ τούτου, καταλήγει πως έχει ήδη αναθέσει στον δικηγόρο του "να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες", προκειμένου να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή του εναντίον όλων εκείνων που επιχειρούν -όπως υποστηρίζει- να τον εμπλέξουν στην εν λόγω υπόθεση.
Εν πάση περιπτώσει οι καταγγελίες του καταζητούμενου κ Χατζησάββα έχουν προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, νέο θόρυβο και σε δικαστικούς κύκλους καθώς υποστηρίζεται ότι δεν κλήθηκαν σε κατάθεση τόσο προανακριτικά όσο και ενώπιον του Ανακριτή πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της χωροθέτησης, αδειοδότησης και κατασκευής του έργου του αιολικού πάρκου της εταιρείας στη θέση Πιθανίτης στον Ατάβυρο.
Από εκεί και πέρα όμως διαπιστώνεται ότι παρά την υπαγωγή της εταιρείας στον αναπτυξιακό νόμο μέχρι και σήμερα δεν έχει απορροφηθεί η εγκεκριμένη επιδότηση ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Χατζησάββας αποτιμά τη ζημία που υπέστη το δημόσιο σε 23 εκατ. ευρώ. Επιπλέον διατείνεται ότι τα χρήματα που κατέβαλε σε "μίζες" προήλθαν από το "σπάσιμο" επιταγών της εταιρείας τα έτη 2004 και 2005 όταν οι "δωροδοκίες" σύμφωνα με τις καταγγελίες του έλαβαν χώρα τα έτη 1997-1999...
Εν πάση περιπτώσει η ιστοσελίδα zougla.gr απάντησε στην δήλωση του κ Θέου χθες με άρθρο που φέρει τίτλο: "Ο σύμβουλος κάνει το κορόιδο. Ο πρωθυπουργός;"
Στο άρθρο υποστηρίζονται τα εξής:
"Μετά την αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης για το αιολικό πάρκο της Ρόδου, και μετά την επίσημη κατάθεση στις δικαστικές Αρχές του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου για μίζες προκειμένου το έργο να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής έρευνας, ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ζημιωθεί κατά τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ.
Ο ασκός του Αιόλου επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις, για ένα σκάνδαλο που φαίνεται να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές της κλασικής ελληνικής ρεμούλας. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο, αλλάζει απάντηση μέσα σε λίγα 24ωρα, την ώρα που όλοι οι επίσημοι φορείς επιβεβαιώνουν τις «καραμπινάτες» παρανομίες του αιολικού πάρκου της Ρόδου.
Την πρώτη έκπληξη την έκανε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Κώστας Θέος, που στην αρχική επικοινωνία με την δημοσιογραφική ομάδα της «Ζούγκλας» μάς είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ως γ.γ. του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και επικεφαλής της αρμόδιας 15μελούς επιτροπής το 1999, για την παράνομη ένταξη του αιολικού πάρκου της Ρόδου στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος προέβλεπε ευρωπαϊκή επιδότηση. ʽΗταν από τις λίγες φορές που ένα πολιτικό πρόσωπο, στην Ελλάδα, δεν έπαιζε το ρόλο της «αθώας περιστεράς». Λίγα 24ωρα αργότερα, ο κ.Θέος επιβεβαίωσε ακριβώς το αντίθετο, κάνοντας την δεύτερη έκπληξη. Εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία έλεγε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και ότι συκοφαντείται.
Στην άλλη πλευρά του λόφου βρίσκονται τα δεδομένα του ρεπορτάζ, που επιτρέπουν σε όποιον το επιθυμεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Ο «χρηματισμός»
Τον Ιανουάριο του 1999, ο φάκελος της «Αιολικό Πάρκο Α.Ε.» κατατίθεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προς έγκριση για την υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο. Η αρμόδια 15μελής επιτροπή με επικεφαλής τον γ.γ. του υπουργείου, Κώστα Θέο, τον απορρίπτει. Ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λέει σήμερα ότι δικαίως απορρίφθηκε, διότι ήταν καθόλα ελλιπής. Ο Μανώλης Χατζησάββας καταθέτει στον εισαγγελέα ότι, μετά την απόρριψη του φακέλου, ήρθε σε επαφή και κατέθεσε χρήματα στον λογαριασμό οικονομικού συμβούλου, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα πήγαιναν στον Κώστα Θέο. Τον Απρίλιο του 1999, ο ίδιος φάκελος περνάει από την ίδια επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Θέο και εγκρίνεται. Όλα αυτά αποτελούν ισχυρισμούς του Χατζησάββα, οι οποίοι όμως κατατίθενται στην Δικαιοσύνη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν την υποχρέωση να καλέσουν τόσο τον οικονομικό σύμβουλο, Νίκο Κωνσταντόπουλο, όσο και τον πρόεδρο της επιτροπής, Κώστα Θέο, προκειμένου να ζητήσουν απαντήσεις.
Οι παρανομίες
Το δεύτερο σημαντικό ερώτημα, με πολλά σκέλη, αφορά στις παρανομίες του έργου που τελικά επιδοτήθηκε από την Ε.Ε.
Α) Είναι λογικό ο φάκελος ενός έργου να απορρίπτεται από μια επιτροπή ως ελλιπής, και τρεις μήνες αργότερα ο ίδιος φάκελος να εγκρίνεται από την ίδια επιτροπή;
Β) Πώς διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του ο δασάρχης της Ρόδου, όταν έχουν ασκηθεί εις βάρος του ποινικές διώξεις, ενώ παράλληλα ο νυν περιφερειάρχης τού είχε ζητήσει να παραιτηθεί; Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η στάση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που επί της ουσίας καταγγέλλει την τακτική του στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Γ) Γιατί η Δικαιοσύνη, μετά την κατάθεση Χατζησάββα, δεν μπήκε στη διαδικασία διερεύνησης των παρανομιών του έργου, ώστε να οδηγηθεί σε συμπεράσματα για το ποιοι πλημμελώς ή με δόλο έκαναν τα στραβά μάτια;
Δ) Είναι λογικό ο σύμβουλος του πρωθυπουργού να ενημερώνεται από την δημοσιογραφική ομάδα της «Ζούγκλας» πριν τέσσερις ημέρες, όταν το 2005 ο καταγγέλλων Μ. Χατζησάββας ενημερώνει την τότε πολιτική και δικαστική ηγεσία, με αποτέλεσμα να ασκηθούν ποινικές διώξεις και το Ελεγκτικό Συνέδριο του κράτους να ζητά την διερεύνησή τους;
Η πολιτική ευθύνη;
Η πολιτική απάντηση, που αναμένεται μετά από όλα αυτά τα ερωτήματα, έχει να κάνει με το ποιος θα φέρει «πίσω τα κλεμμένα», δηλαδή με το ποιος έχει την ευθύνη να δώσει εξηγήσεις στο ότι ο Έλληνας φορολογούμενος ζημιώθηκε μεν κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν θα πάρει ποτέ απάντηση για το ποιος φταίει. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που διαβάζει την μια μέρα την απάντηση του κ. Θέου πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, και την άλλη μέρα διαβάζει μια δεύτερη απάντηση, όπου ο κ. Θέος αρνείται κάθε εμπλοκή του στην όλη υπόθεση.

Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση υφίσταται και ένα άλλο ζήτημα. Σε μία περίοδο άσκησης πίεσης στον πολίτη, ώστε να υπερβεί η κοινωνία το μεγάλο οικονομικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και φιλοξενούμενος στο Μαξίμου αντιδρά σε ένα ζήτημα διαφθοράς και διαπλοκής με τον ίδιο αλαζονικό τρόπο που συνηθίζεται στην Ελλάδα: Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα...
Ο κ. Θέος, το βράδυ του Σαββάτου, ενεργοποίησε τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να διοχετεύσει την απαντητική δήλωσή του στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το «VETO», από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έως τα γραφεία Τύπου των υπουργείων και των οργανισμών, που έστειλαν την απάντηση του πρωθυπουργικού συμβούλου σε όλους του γνωστούς συντάκτες -αρμόδιους ή αναρμόδιους. Με λίγα λόγια, το Μαξίμου και ο κομματικός μηχανισμός της Ιπποκράτους έκριναν πως το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Αν λοιπόν η παρανομία στην υπόθεση του Αιολικού Πάρκου κρίνεται ως σοβαρή, τότε πώς ο πρωθυπουργικός σύμβουλος αλλά και το σύστημα Μαξίμου αντιδρά με τόσο παλαιοκομματική νοοτροπία; Ομιλούμε για παρανομία, υπέρβαση καθήκοντος, πολιτική ευθύνη και δωροδοκία.

http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=4093&catID=18&pubID=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου