Έκτακτο βαρόμετρο της Public Issue για το ΣΚΑAAAΪ.
Την εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα ζητήσει περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα, εκφράζει το 91% των πολιτών σύμφωνα με το έκτακτο βαρόμετρο της Public Issue που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ. Αντίθετα, μόλις το 4% εκτιμά ότι το ΔΝΤ δε θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα.
Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί (51%) κρίνουν ότι θα βλάψει την Ελλάδα η ενδεχόμενη προσφυγή της στο ΔΝΤ. Το 27% θεωρεί ότι η προσφυγή είναι ωφέλιμη. Το 22% δεν εκφράζει κάποια γνώμη.
Αναφορικά με το πόσο ενημερωμένη είναι η κοινή γνώμη για το ρόλο του ΔΝΤ, το 56% των πολιτών θεωρούν ότι δεν είναι ενημερωμένοι και το 44% θεωρούν ότι είναι.
Σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες που πήραν δάνειο από το ΔΝΤ, το 52% των ερωτηθέντων κρίνει ότι δεν ωφελήθηκαν, το 28% κρίνει ότι ωφελήθηκαν, το 14% δεν εκφράζει κάποια γνώμη και το 6% απαντά «εξαρτάται».
Το 78% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αντίθετη γνώμη έχει το 17%.
Μείωση εμπιστοσύνης
Κάμψη παρουσιάζει και η εμπιστοσύνη των πολιτών στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.
Το Φεβρουάριο το 55% εμπιστεύονταν τον πρωθυπουργό και το 43% δεν τον εμπιστεύονταν. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Απρίλιο ήταν 47% και 52%.
Παράλληλα, το Φεβρουάριο το 58% εμπιστεύονταν τον υπουργό Οικονομικών και το 39% δεν τον εμπιστεύονταν. Τον Απρίλιο δεν τον εμπιστεύεται το 52% και τον εμπιστεύεται το 45%.
Πτώση παρουσιάζουν και τα αντίστοιχα ποσοστά του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Τον περασμένο Φεβρουάριο το 58% των πολιτών θεωρούσε ότι η στάση του στα θέματα της οικονομίας ήταν σωστή. Το 22% έκρινε ότι ήταν λάθος και το 20% δεν την έκρινε ούτε σωστή ούτε λάθος.
Τον Απρίλιο όμως μόνο το 34% των πολιτών θεωρεί ότι η στάση του Α. Σαμαρά είναι σωστή, το 51% θεωρεί ότι είναι λάθος και το 15% δεν την κρίνει ούτε σωστή ούτε λάθος. Πιο συγκεκριμένα, το 62% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν σωστή και το 26% λάθος τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στα θέματα οικονομίας.
Σωστή τη θεωρεί το 27% και λάθος το 57% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς το 10% κρίνει ότι η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σωστή και το 77% θεωρεί ότι είναι λάθος.
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το μέλλον
Ανησυχία αισθάνεται το 87% των Ελλήνων σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας. Στο αντίποδα βρίσκεται το 13% των πολιτών, που δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται καμία ανησυχία.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Πιο συγκεκριμένα ενώ το ποσοστό αυτό το Φεβρουάριο του 2010 ήταν 38%, τον Απρίλιο το ποσοστό έφτασε το 55%. Αντίθετα, ενώ το 62% των πολιτών το Φεβρουάριο θεωρούσε ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, το αντίστοιχο ποσοστό για τον Απρίλιο ήταν 45%.
Αναφορικά με το χρόνο που θα χρειαστεί η χώρα μας για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το χρέος της, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (32%) θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί από πέντε έως 10 χρόνια. Το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα χρειαστούν από τρία έως πέντε χρόνια. Το 16% των θεωρεί ότι είναι απαραίτητα 10 έως 20 χρόνια και το 18% πιστεύει ότι θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια.
Αισιόδοξο εμφανίζεται το 5% των ερωτηθέντων που εκτιμά ότι θα χρειαστούν από ένα έως δύο χρόνια. Εξαιρετικά απαισιόδοξοι είναι δύο στους 100 πολίτες, που θεωρούν ότι το χρέος της Ελλάδας δε θα αντιμετωπιστεί ποτέ.
Πάντως λίγο περισσότεροι από τους μισούς (55%) πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα και το χρέος της χώρας. Το 45% θεωρεί το αντίθετο.
Όσον αφορά τις προβλέψεις των πολιτών για το μέλλον, το 96% θεωρεί ότι είναι πιθανό να αυξηθεί η ανεργία, το 91% να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, το 90% να αυξηθεί η φτώχεια, το 79% να ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ, το 71% να γίνει κοινωνική έκρηξη, το 68% να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το 56% να μεταναστεύσουν πολλοί Έλληνες, το 55% να δημιουργηθούν νέα κόμματα, επίσης το 55% να προκύψουν κυβερνήσεις συνεργασίας, το 32% να ενισχυθεί η Αριστερά, το 30% να ενισχυθεί η Δεξιά και το 18% να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ΟΝΕ.
Πώς κρίνουν οι πολίτες τους φορείς
Το 48% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά και το 25% αρνητικά τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο. Το 39% κρίνει θετικά και το 40% αρνητικά τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Το 31% κρίνει θετικά και το 47% αρνητικά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν. Το 28% κρίνει θετικά και το 44% αρνητικά τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το 19% κρίνει θετικά και το 46% αρνητικά τον πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.
Πτώση παρουσιάζουν τα θετικά ποσοστά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τον Ιανουάριο το 44% την έκρινε θετικά. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Φεβρουάριο ήταν 25% και τον Απρίλιο 36%. Αρνητική γνώμη είχε το 37% τον Ιανουάριο, το 49% το Φεβρουάριο και το 52% τον Απρίλιο.
Παρομοίως κινούνται και τα ποσοστά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Τον Ιανουάριο θετική γνώμη είχε το 40%, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο θετική γνώμη είχε το 23%. Αρνητική γνώμη είχε τον Ιανουάριο το 38%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Φεβρουάριο ήταν 51% και για τον Απρίλιο 69%.
Η έρευνα της Public Issue ήταν Πανελλαδική και διεξήχθη από τις 20 έως τις 21 Απριλίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚAAAAΑΪ 100,3
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου