Απριλίου 08, 2010

Τα νέα από το Αμέρικα

Στην κατάθεσή του ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου που διερευνά τα αίτια που οδήγησαν στην παγκόσμια κρίση, ο κ. Γκρίνσπαν υπερασπίστηκε για ακόμη μια φορά την πολιτική που ακολούθησε στο τιμόνι της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, αρνούμενος ότι η Fed συνέβαλε στη φούσκα της αγοράς ακινήτων με τη μείωση των επιτοκίων.
Στην τιτλοποίηση των δανείων σε «αδιαφανή» προϊόντα και όχι στην ευκολότερη εκταμίευση στεγαστικών δανείων σε Αμερικανούς με μικρότερη οικονομική επιφάνεια πρέπει να αναζητούνται τα αίτια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν.

«Μπορεί η φούσκα στις τιμές των κατοικιών να προκλήθηκε από τη μείωση των επιτοκίων, αλλά ήταν τα βραχυπρόθεσμα στεγαστικά επιτόκια που οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών και όχι το overnight διατραπεζικό επιτόκιο, όπως νομίζουν πολλοί», τόνισε ο Γκρίνσπαν.

«Επιτρέψτε μου να επιμείνω στην άποψή μου ότι τα στεγαστικά δάνεια μειωμένων εξασφαλίσεων δεν ήταν αυτά που προκάλεσαν τη χρηματοοικονομική κρίση», επισήμανε ο πρώην διοικητής της Fed.


«Η ομοσπονδιακή οικονομία δεν έχει εξέλθει, οριστικά, της οικονομικής κρίσης» τόνισε σε ομιλία του στο Ντάλας του Τέξας ο επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι.

Όπως ανέφερε, «σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας υπάρχουν στον ορίζοντα, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται εκ νέου, οι παράγοντες της οικονομίας πιστεύουν, πλέον, στην ανάκαμψή της, όμως η οικονομία των ΗΠΑ δεν εξήλθε -οριστικά- της παρατεταμένης ύφεσης».

Παράλληλα, ζήτησε έμμεσα πλην σαφώς «περισσότερες θυσίες όσον αφορά τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και ανεργίας, ή ακόμα και τα δημόσια κονδύλια για την Παιδεία και την Άμυνα, αλλά και μία αύξηση της φορολογίας κατηγοριών φυσικών και νομικών προσώπων».

Αναφερόμενος στην ανεργία, σημείωσε πως αν και η σχετική καμπύλη το μήνα Μάρτιο επιτέλους σταθεροποιήθηκε, «εντούτοις το ποσοστό των ανέργων στο +9,7% είναι ακόμα πάρα πολύ υψηλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου