Απριλίου 09, 2010

Προς τη Ρωσία στρέφεται η νέα ηγεσία του Κιργιστάν


Στη Ρωσία προσβλέπει ως τον «βασικό στρατηγικό της σύμμαχο» η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Κιργιστάν από την οποία και ζήτησε οικονομική και στρατηγική υποστήριξη.

Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών Τεμίρ Σαρίγιεφ. "Μας δένει αιώνια φιλία με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο βασικός στρατηγικός συνεργάτης μας" δήλωσε χαρακτηριστικά. "Ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στη Ρωσία για να μας βοηθήσει σ' αυτήν την κατάσταση. Χρειαζόμαστε τόσο οικονομική όσο και στρατηγική υποστήριξη. Έχουμε ήδη στραφεί προς τη ρωσική κυβέρνηση ζητώντας βοήθεια" συμπλήρωσε.

Εντωμεταξύ ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ο τέως πρόεδρος της χώρας, Κουρμπανμπέκ Μπακίεφ, δεν εκπλήρωσε την υπόσχεση που έδωσε να κλείσει την αμερικανική αεροπορική βάση που λειτουργεί στο Κιργιστάν και ότι η Μόσχα θα πιέσει τη νέα ηγεσία να το πράξει. "Στο Κιργιστάν θα πρέπει να υπάρχει μόνο μία βάση, η ρωσική" είπε στο Reuters.
Κιργιστάν,ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νικολάι Μακάροφ,την επομένη των βίαιων και αιματηρών συγκρούσεων στην χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας.

Οι ενισχύσεις αυτές εστάλησαν στη ρωσική βάση Καντ,περί τα είκοσι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπισκέκ,για την προστασία των οικογενειών των ρώσων στρατιωτικών,είπε ο στρατηγός Μακάροφ,σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

"Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ πήρε την απόφαση να σταλούν μονάδες αλεξιπτωτιστών. Περίπου 150 άνδρες έφθασαν στο Καντ",είπε ο Μακάροφ.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ,εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Μπισκέκ μετά τις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν 75 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου χίλιοι।

Το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την επικεφαλής της ντεφάκτο κυβέρνησης του Κιργιστάν και πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάνεβα,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της,να μην ανεχθεί άλλη βία ।

Ο Πούτιν αφού υποσχέθηκε "ανθρωπιστική υποστήριξη"για να μπορέσει η πρώην σοβιετική δημοκρατία να ξεπεράσει την κρίση,αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες της κυβέρνησης του προέδρου Μπακίγεφ ότι η Ρωσία είχε ανάμειξη στην εξέγερση.
Οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά την κατάσταση» στην Κιργιζία, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο Μπράιαν Ουίτμαν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως «η κατάσταση είναι λίγο συγκεχυμένη, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί τα γεγονότα και την πολιτική κατάσταση. Μέχρι τώρα, η κατάσταση δεν έχει πλήξει κανέναν από τους υπαλλήλους μας είτε στην πρεσβεία μας εκεί είτε στη στρατιωτική βάση».«Η υποστήριξή μας προς το Αφγανιστάν συνεχίζεται και δεν έχει πληγεί σοβαρά, και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είμαστε σε θέση να την επαναλάβουμε πλήρως σύντομα."Τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Αμερικανική αεροπορική βάση στην Κιργιζία έχουν περιοριστεί στα όρια της εν μέσω της πολιτικής αναταραχής.Οι αποστολές έχουν ανασταλεί προσωρινά καθώς υπάρχει σημαντική μείωση των πτήσεων. Η βάση αποτελεί σημαντικό σημείο διαμετακόμισης για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που βρισκονται στο Αφγανιστάν.Η αεροπορική βάση Manas είναι 35 χλμ. (22 μίλια) από το Μπισκέκ, πρωτεύουσα της Κιργισίας,είχε κατασκευαστεί το 2001 με την ανατροπή της κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

ΕΞΠΡΕΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου