Απριλίου 18, 2010

Ισημερινός: Εθνικοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου σκέφτεται ο Ρ. Κορέα

Η κυβέρνηση του Ισημερινού θα καταρτίσει νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει πως οι δραστηριότητες των ξένων πετρελαϊκών εταιριών στη χώρα θ' αναληφθούν καθ' ολοκληρίαν από το κράτος στην περίπτωση που οι εταιρίες δεν υπογράψουν τις νέες συμφωνίες, που προβλέπουν αύξηση των φορολογικών εισφορών τους, προειδοποίησε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα.

Η κυβέρνηση ζητά από τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες να απεμπολήσουν τις συμφωνίες που είχαν συνάψει στο παρελθόν, και προέβλεπαν διαμοιρασμό των κερδών τους, και να συνάψουν νέες, βάσει των οποίων θα παρέχουν υπηρεσίες. Όμως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με αργό ρυθμό.

«Κάθε μέρα που περνάει, εκατομμύρια δολάρια καταλήγουν σ' αυτές τις εταιρίες, ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν στο κράτος του Ισημερινού», σημείωσε ο Κορέα σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Η υπομονή μου τέλειωσε», είπε. «Στέλνουμε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κρατικοποίηση όλων των κοιτασμάτων πετρελαίου στην περίπτωση που οι εταιρίες δεν θελήσουν να συνάψουν τα νέα συμβόλαια».

Στη χώρα δραστηριοποιούνται η Ισπανική Repsol, η Βραζιλιάνικη Petrobras, η Ιταλική Eni και το κινεζικό κονσόρτσιουμ Andes Petroleum, ωστόσο οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εμπλέκονται συχνά σε διενέξεις με τον αριστερό πρόεδρο του Ισημερινού.

Ο πρόεδρος Κορέα έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι ο Ισημερινός, χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στους φυσικούς του πόρους.

Ο Κορέα έχει συγκρουστεί αρκετές φορές με επενδυτές. Το 2008, είχε προκαλέσει έντονες αναταράξεις στις αγορές, κηρύσσοντας στάση πληρωμών σε ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 3,2 δις δολαρίων, ενώ έχει ταχθεί υπέρ των εναγόντων στην μήνυση εναντίον της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας Chevron Corp που ζητά την καταβολή 27 δις δολαρίων για ζημιές στο περιβάλλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου