Απριλίου 17, 2010

Αναβάλλει το ταξίδι του ο Νίμιτς

Την αναβολή του νέου γύρου των συνομιλιών για το όνομα των Σκοπίων ζήτησε η ελληνική πλευρά από το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προκειμένου προετοιμαστούν καλύτερα τα δύο μέρη ώστε να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’, η σκοπιανή πλευρά συμφωνεί με την ελληνική θέση, να μεταφερθεί, δηλαδή, ο νέος γύρος των συνομιλιών στα μέσα Μαίου.
Στην εν λόγω εφημερίδα αναφέρονται δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Είναι σημαντικό ότι σε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του ονόματος η κάθε πλευρά να είναι καλά προετοιμασμένη. Αλλά προς το παρόν είμαστε απογοητευμένοι από την αρνητική στάση της πΓΔΜ» ανέφερε ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας.Η τελευταία πρόκληση», τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «είναι η θέση που εκφράστηκε από την πΓΔΜ για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η επιμονή της να ονομάσει την εξάμηνη προεδρία ως «Μακεδονική Προεδρία».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ στην Ελλάδα δεν σχολιάζεται μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στη διάσκεψη που διοργανώνει το περιοδικό ‘The Econimist’ στην Αθήνα στις 28 έως 30 Απριλίου.
Ανεπίσημες πληροφορίες από τους διοργανωτές της Αθήνας επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή του σκοπιανού πρωθυπουργού στη διάσκεψη, αλλά η κυβέρνηση της πΓΔΜ εξακολουθεί να μην δίνει απάντηση στο ερώτημα αν θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός στην Αθήνα» σημειώνει η εφημερίδα.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η σκοπιανή κυβέρνηση έστειλε σημείωμα στις ελληνικές αρχές για άδεια προσγείωσης του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Αθήνα στις 28 Απριλίου και αναχώρησή του στις 30 Απριλίου.
Το αίτημα αυτό ερμηνεύεται ως αποδοχή του σκοπιανού πρωθυπουργού να μεταβεί στην οικονομική διάσκεψη των Αθηνών αλλά έχει και διερευνητικό χαρακτήρα αν θα επιτρέψουν οι ελληνικές αρχές την προσγείωση αεροσκάφους που θα έχει τα χαρακτηριστικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Προς το παρόν δεν υπήρξε ελληνική απάντηση στο αίτημα αυτό.

Αλβανοί Σκοπίων: Απαράδεκτο το όνομα « ‘Μακεδονική’ προεδρία»
Η ενδεχόμενη χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «Μακεδονική» στην προεδρία της πΓΔΜ στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον ερχόμενο μήνα, είναι απαράδεκτη από αλβανικά κόμματα των Σκοπίων όπως το DPA και η 'Νέα Δημοκρατία' του οποίων ηγούνται ο Μεντούχ Τάτσι και ο Ιμέρα Σελμάνι αντίστοιχα.
Ο Τάτσι δήλωσε ότι η ονομασία αυτή, θέτει στο περιθώριο την ύπαρξη των Αλβανών στο κράτος της πΓΔΜ, απείλησε, μάλιστα, ότι δεν θα σιωπήσει στο ζήτημα αυτό.«Το όνομα «Μακεδονική προεδρία 2010» την οποία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι απαράδεκτο» τόνισε και ο αρχηγός του έτερου αλβανικού κόμματος των Σκοπίων ‘Νέα Δημοκρατία’ Ιμέρ Σελμάνι και πρόσθεσε ότι «το επίθετο ‘μακεδονική’ υπονοεί ότι δεν υπάρχει άλλη εθνότητα στη χώρα και επομένως γκρεμίζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της».
Αντιθέτως το αλβανικό κόμμα DUI το οποίο συγκυβερνά με το κόμμα του Γκρουέφσκι, δήλωσε ότι δεν θα φέρει κανένα εμπόδιο στην προεδρία της πΓΔΜ, στο ευρωπαϊκό αυτό θεσμικό όργανο.Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας των Σκοπίων, δεν έκανε γνωστές τις προθέσεις του αλλά είπε ότι αυτές θα εκδηλωθούν όταν επικαιροποιηθεί το ζήτημα αυτό, στις επόμενες ημέρες.

Πηγή :
http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου