Απριλίου 17, 2010

Το 16% των περιπτέρων βρίσκεται στα χέρια αλλοδαπών

Απανωτά λουκέτα φέρνει η μείωση του τζίρου

«Λουκέτα» έως 20% σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα θα φέρουν οι απανωτοί φόροι στα τσιγάρα εκτίμησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτέρων και Καπνοπωλών κ. Γιάννης Πλακόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου και παρουσίασε τα προβλήματα του κλάδου.
Σήμερα τα σημεία πώλησης σε ολη την Ελλάδα ανέρχονται σε 40.000 ενώ θεώρησε αρκετά πιθανό να μειωθούν κατά 8.000 τους επόμενους δώδεκα μήνες αν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση.
Η Ομοσπονδία Καπνοπωλών μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί προκήρυξε 24ώρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Τρίτη 20 Απριλίου 2010.
Ο κ. Πλακόπουλος τόνισε ότι σήμερα το ετήσιο εισόδημα ....
των περιπτεριούχων έχει μειωθεί δραματικά και θα μειωθεί περαιτέρω με αποτέλεσμα αρκετοί Έλληνες να εγκαταλείπουν την δραστηριότητα αυτή αφού δεν μπορεί να τους προσφέρει το αναγκαίο εισόδημα. Οι αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο έχουν φέρει την είσοδο αλλοδαπών στο επάγγελμα και με βάση τα τελευταία στοιχεία το 16% των περιπτέρων έχει περάσει σε ξένα χέρια.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι οι πωλήσεις των ακριβών τσιγάρων έχουν μειωθεί έως 20% ενώ αυξήθηκαν κατά 28% οι πωλήσεις του στριφτού τσιγάρου.
Η πτώση της ζήτησης αποδόθηκε στην αύξηση του φόρου στα τσιγάρα που έγινε στις αρχές του έτους και είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του ακριβού πακέτου να ανέλθει στα 3,80 ευρώ απο τα 3,20 ευρώ. Με τη νέα φορολόγηση η νέα τιμή του πακέτου θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ τους επόμενους μήνες αφού το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε δύο φορές τους φόρους τους δύο τελευταίους μήνες.
Ο τελικός φόρος ανέρχεται πλέον στο 82,35% από 79,8%. Ο κ. Πλακόπουλος εκτιμά ότι το ακριβό πακέτο θα πωλείται προς 4,20 ευρώ το ένα. Τα μεσαία θα φθάσουν τα 3,30 ευρώ από 2,90 και τα φθηνά απο στα 2,80 από 2,40 σήμερα. Οι παραπάνω τιμές μπορεί να αλλάξουν προς το δυσμενέστερο αφού οι βασικοί «παίχτες» της αγοράς ακόμη δεν έχουν διαμορφώσει την πολιτική.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρος Μάλλιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν πιάσει το στόχο που έχει βάλει στο προϋπολογισμό απο τη φορολογία στα τσιγάρα. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει επιπλέον 900 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μάλλιος, όμως, ισχυρίζεται ότι οι απανωτές αυξήσεις της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα θα θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τα φορολογικά έσοδα των 2,5 δισ ευρώ που μάζευε κάθε χρόνο το κράτος
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου