Απριλίου 08, 2010

Σε Βελιγράδι και Πρίστινα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, στο πλαίσιο περιοδείας στα Βαλκάνια, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι.
Ο κ. Στάινμπεργκ, αναμένεται να μεταφέρει τη στήριξη της Ουάσινγκτον στις φιλοδοξίες της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ετοιμότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με το Βελιγράδι, για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά τις συναντήσεις με τους Σέρβους αξιωματούχους, στο Βελιγράδι, θα μεταβεί στην Πρίστινα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, τον πρωθυπουργό, Χασίμ Θάτσι και τον υπουργό Εξωτερικών, Σκεντέρ Χισένι.

Ο κ. Στάινμπεργκ θα επισκεφθεί, το απόγευμα, τη Μονή Γκρατσάνιτσα και θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Επισκοπής Ράσκας-Πριζρένης και τους τρεις προέδρους των νεοσυγκροτηθέντων δήμων, στους οποίους πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός.

Ο κ. Στάινμπεργκ και ο Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. Ισπανίας, δήλωσαν ενθαρρυμένοι από το θετικό κλίμα στις επαφές που είχαν χθες στο Σαράγεβο με την ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

«Αναχωρούμε με περισσότερη ελπίδα και εμπιστοσύνη για το μέλλον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο κ. Μορατίνος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Στάινμπεργκ.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επέδειξαν καλή θέληση και εποικοδομητική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη χώρα, τόνισαν οι κ.κ. Μορατίνος και Στάινμπεργκ.

Οι δύο αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα για την υιοθέτηση κρίσιμων και δύσκολων αποφάσεων.

«Όλες οι πλευρές στην περιοχή, κυρίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πρέπει να παραδεχθούν το βαρύ παρελθόν και να κλείσουν το κεφάλαιο αυτό, ώστε οι κοινωνίες να επανασυνδεθούν», εκτίμησε ο κ. Στάινμπεργκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου