Απριλίου 08, 2010

Στους 68 οι νεκροί στο Κιργιστάν

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι ηγείται της νέας προσωρινής κυβέρνησης. Έκλεισαν τα σύνορα με το Καζακστάν, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 68

Συνολικά 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 527 τραυματίστηκαν (400 παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία), κατά τις χθεσινές συγκρούσεις της αστυνομίας με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Παράλληλα σήμερα η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης στο Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Κουρμανμπέκ Mπακίγεφ έχει επιστρέψει στη γενέτειρά του, την πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο νότο της χώρας για να συγκεντρώσει υποστηρικτές του και να ενισχύσει τη θέση του.

«Θέλουμε να διαπραγματευτούμε την παραίτησή του» είπε η Οτουνμπάγεβα, η ηγέτις της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Μπακίγεφ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στο Μπισκέκ.

«Η δουλειά του εδώ τελείωσε. Ο κόσμος που σκοτώθηκε χθες εδώ είναι τα θύματα του καθεστώτος του», υπογράμμισε.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη την πτώση της κυβέρνησης και τη διαφυγή του προέδρου Μπακίγεφ στην πόλη Ος, στο νότιο Κιργιστάν, περιοχή που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του, μετά τη διαφυγή του από την πρωτεύουσα ύστερα από τα αιματηρά επεισόδια.

Η αντιπολίτευση σχημάτισε τη «δική της κυβέρνηση» με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάγεβα.

Στο μεταξύ η υπηρεσία ελέγχου των συνόρων του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε αργά χθες το βράδυ τα σύνορα της χώρας με το Καζακστάν, κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών του τελευταίου.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας που έκανε την ανακοίνωση αυτή αρνήθηκε να διευκρινίσει έως πότε θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε μόνο ότι αυτό «εξαρτάται από την κοινωνική και πολιτική κατάσταση» στο Κιργιστάν, όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Την ίδια στιγμή αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Μανάς του Κιργιστάν, το οποίο βρίσκεται βόρεια της Μπισκέκ.

Το αεροδρόμιο του Μανάς, το οποίο χρησιμοποιείται για αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις και εμπορικές πτήσεις, έκλεισε γύρω στις 20:00 τοπική ώρα, προσέθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Ουάσινγκτον διατηρεί στο αεροδρόμιο Μανάς του Μπισκέκ σημαντική αεροπορική βάση για τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν, από την οποία περνάει κυρίως η πλειοψηφία των αμερικανών στρατιωτών που αναπτύσσονται στη χώρα αυτή.

Μεντβέντεφ: «Εσωτερική υπόθεση» του Κιργιστάν

Η εξέγερση που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης χθες στο Κιργιστάν αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της χώρας αυτής, δήλωσε παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Νατάλια Τιμάκοβα.

Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η μορφή που είχε η διαμαρτυρία αυτή δείχνει την αγανάκτηση του πληθυσμού της χώρας απέναντι στην κυβέρνηση.

«Αυτή είναι μια εσωτερική υπόθεση του Κιργιστάν, όμως η μορφή της διαμαρτυρίας δείχνει ότι το καθεστώς αυτό εξόργισε στον υπέρτατο βαθμό τους απλούς ανθρώπους», δήλωσε η Τιμάκοβα επικαλούμενη τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η πρόκληση περισσότερων θυμάτων και να υπάρξει αποκατάσταση της τάξης στη χώρα», προσέθεσε η ίδια.

«Το Κιργιστάν ήταν και παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας και ως εκ τούτου παρακολουθούμε την κατάσταση στη δημοκρατία αυτή με μεγάλη και ιδιαίτερη προσοχή», κατέληξε.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσφερε τη βοήθεια της Μόσχας στο Κιργιστάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με την ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.
Η Οτουνμπάγεβα διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρωθυπουργό ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι η αμερικανική αεροπορική βάση Μανάς εξακολουθεί να λειτουργεί μετά την κατάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση στο Μπισκέκ.

«Το διαμετακομιστικό κέντρο του Μανάς συνεχίζει να λειτουργεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν σχέδια για να αλλάξει αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Μπισκέκ.

Στη Βιέννη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε ότι στέλνει στο Κιργιστάν ειδικό απεσταλμένο και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

«Πρόκειται να στείλω επειγόντως τον Γιαν Κούμπις ως ειδικό απεσταλμένο. θα φθάσει αύριο», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου