Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για τον τρόπο που χειρίστηκε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε δισέλιδη συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «L' Echo».
Στη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε χθες, ο Στίγκλιτς χαρακτηρίζει «εγκληματική» τη δήλωση Τρισέ, ότι η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον τους ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση. Και αυτό, διότι «υποχρέωσε την Ελλάδα να πληρώνει εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, οδηγώντας στη διόγκωση του δημόσιου χρέους της».
Για τον Αμερικανό οικονομολόγο, η Ε.Ε. θα πρέπει να επανεξετάσει τα «δρακόντεια μέτρα» που επιβάλλει στις χώρες του Νότου. Η Ε.Ε. και οι χρηματοπιστωτικές αγορές διακατέχονται από τον «φετιχισμό του ελλείμματος», αναφέρει ο Στίγκλιτς, εκφράζοντας την άποψη ότι στην παρούσα «έκτακτη κατάσταση» θα μπορούσαν να επιτραπούν υπερβάσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κληρονόμησε έναν προβληματικό προϋπολογισμό και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εγγυηθεί τη διαφάνεια και να ελέγξει την κατάσταση», επισημαίνει ο νομπελίστας. Και προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες άσκησης μεγάλης πίεσης στην Ελλάδα, προκειμένου να διορθώσει άμεσα το έλλειμμά της, υπό την πίεση των αγορών.
Για τον Στίγκλιτς «είναι πολύ πιθανό αυτό να οδηγήσει τη χώρα σε μια βαθιά και μεγάλης διάρκειας ύφεση. Οπως συνέβη στην Αργεντινή και την Ασία τη δεκαετία του '90 [...]. Αν σταματήσουμε να ξοδεύουμε, η οικονομία αποδυναμώνεται και μειώνονται τα έσοδα από τη φορολογία [...], με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση των ελλειμμάτων».
Ο Στίγκλιτς προτείνει να στηριχτεί η Ελλάδα με άλλους τρόπους, για παράδειγμα μέσω των ευρωπαϊκών Ταμείων Συνοχής ή μέσω διμερών πρωτοβουλιών στήριξης από άλλες χώρες της Ε.Ε. «Και τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα πρέπει να επενδυθούν σε αποδοτικούς τομείς, όπως οι υποδομές, η εκπαίδευση, η τεχνολογία. Ο Παπανδρέου έχει σωστά αντιληφθεί αυτή τη διάσταση», αναφέρει, υπενθυμίζοντας το δόγμα Κρούγκμαν - Στίγκλιτς, σύμφωνα με το οποίο όταν μια χώρα απειλείται με ύφεση, θα πρέπει να διοχετεύονται χρήματα στην οικονομία, ώστε να στηρίζεται η ανάκαμψη(cf.Recovery Act of USA).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου