Φεβρουαρίου 16, 2010

Εντείνονται οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα

Ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας και ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων έως την προθεσμία της 15ης Μαΐου, το Ecofin.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει τη δύσκολη εποχή με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον εαυτό της με αποφασιστικές δράσεις», είπε ο αρμόδιος επίτροπος Olli Rehn.

Και πρόσθεσε ότι ομάδα αξιωματούχων της ΕΕ και της ΕΚΤ θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διαπιστώσει την εφαρμογή των περικοπών δαπανών.

Εν τω μεταξύ, σειρά πρόσθετων μέτρων δεσμεύτηκε να πάρει η κυβέρνηση μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς το Eurogroup- μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση- δίνει προθεσμία 30 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση για να βελτιώσει την εικόνα των δημόσιων οικονομικών.

Διαφορετικά, από τις 16 Μαρτίου η Αθήνα, εφόσον υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα πρέπει να προχωρήσει και σε νέα μέτρα.

"Θα κάνουμε κάθε τι δυνατό για να μειώσουμε φέτος το έλλειμμα κατά 4%" δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Χωρίς να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε, μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, ότι, όπως δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αρωγή της ευρωζώνης, αυτή θα υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ελληνας ομόλογός του δεσμεύθηκε με ρητό τρόπο ότι σε περίπτωση που η Κομισιόν διαπιστώσει απόκλιση από το στόχο μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010 μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει πρόσθετα μέτρα.

Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ θα μπορούσε να είναι: μείωση δημόσιων δαπανών, αύξηση του ΦΠΑ αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας και αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια. Εάν και τα μέτρα αυτά δεν κριθούν αρκετά, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα πάρει και άλλα.

Η πίεση προς την Ελλάδα είναι μεγάλη. "Σίγουρα δε θα τους αφήσουμε ήσυχους", δήλωσε ο Αυστριακός υπ. Οικονομικών Josef Proell. Ο Σουηδός ομόλογος του, Anders Borg σημείωσε πως "η Ελλάδα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα για να αποκτήσει ξανά αξιοπιστία στις αγορές".

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=81100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου