"Καμπανάκι" για το δομικό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και το υψηλό έλλειμμα Ελλάδας και Πορτογαλίας χτυπά η Moody's, σημειώνοντας ότι η πιθανότητα "αργού θανάτου" των δύο οικονομιών είναι υψηλή.
Ο οίκος επισημαίνει ότι αν και το ρίσκο "ξαφνικού θανάτου" -υπό την έννοια μιας στάσης πληρωμών- είναι αμελητέο, η πιθανότητα "αργού θανάτου" είναι υψηλή.
Η Moody's επισημαίνει ότι εν ευθέτω χρόνω τα προβλήματα των δύο χωρών μπορούν να οδηγήσουν:
- Σε αυξανόμενο μερίδιο της παραγωγής πλούτου Ελλάδας και Πορτογαλίας, το οποίο θα πρέπει να διοχετεύεται σε εξωγενείς πιστωτές της χώρας, καταλήγοντας σε εντεινόμενη οικονομική "αιμορραγία" της.
- Σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των δύο χωρών, καθώς οι επενδυτές θα απαιτούν premium για τη διακράτηση των τίτλων.
- Σε συρρίκνωση του διαθέσιμου μεριδίου του ΑΕΠ, που θα οδηγήσει τις κυβερνήσεις σε αύξηση των φόρων για να εξισορροπήσουν τα έσοδά τους.
- Οι υψηλότεροι φόροι θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των επενδύσεων και των οικονομικών προοπτικών των δύο χωρών, αλλά και τη "μετανάστευση" κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Αυτή η σειρά γεγονότων οδηγεί στον "αργό θάνατο" μιας οικονομίας, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει περιορισμένο χρόνο για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Η υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι δύσκολη και δεν είναι εξασφαλισμένη, τονίζει μεταξύ άλλων η Moody's.
Ο οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία κλίμακα στο Α2 με αρνητικό outlook αντανακλά την άποψή της ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες αδυναμίες, αλλά η υλοποίηση των μέτρων θα είναι δύσκολη και καθόλου εξασφαλισμένη.
Δύσκολο το 2010 για τα ευρωπαϊκά ομόλογα
Το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις εκδόσεις ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σημειώνει η Moody's σε έκθεσή της, όπου τονίζει ότι θα "δοκιμαστούν" οι αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο οίκος επισημαίνει ότι οι αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών θα εξεταστούν πιο εξονυχιστικά απ' ό,τι συνήθως, τόσο για τις οικονομίες που θα είναι ικανές να αποκαταστήσουν την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα όσο και για αυτές που δεν θα μπορέσουν να το κάνουν, ιδίως όσες συγκαταλέγονται στην κλίμακα Αa - Α.
Η μεγάλη αβεβαιότητα για το 2010 είναι ο ρυθμός και η ένταση των στρατηγικών εξόδου κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης από τα έκτακτα μέτρα που είχαν θεσπιστεί εν μέσω κρίσης.
Παράλληλα, τονίζει ότι η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ μπορεί να προστατεύσει κάποιες χώρες από το ρίσκο βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, αλλά όχι από πιο μακροχρόνια ρίσκα, όπως αυτό της χρεοκοπίας.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου