Ιανουαρίου 14, 2010

Τι συζήτησαν Παπακωνσταντίνου με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=80033

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου συναντήθηκαν, σήμερα το πρωί, με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ σε τεχνικά θέματα. Ειδικότερα, συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής βοήθειας του ΔΝΤ σε θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, όπως και σε συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού, συστήματα ελέγχου και αξιολόγησης δημοσίων δαπανών.
Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε το κόστος προστασίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, έπειτα από την έκθεση της Moody’s που προειδοποιούσε ότι η εγχώρια οικονομία αντιμετωπίζει έναν «αργό θάνατο».

Τα Credit Default Swaps στο ελληνικό χρέος ενισχύθηκαν κατά 46,5 μονάδες βάσης, στις 326,5 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια μεταβολή που έχει σημειωθεί ποτέ.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση της Moody’s εκτίναξε και το spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις 250 μονάδες βάσης.

Το κλίμα επιδείνωσε η αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πάνω στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα. Η ΕΚΤ εκτίμησε ότι το προτεινόμενο σχέδιο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη ρευστότητα και θα επηρεάσει τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου