Ιανουαρίου 19, 2010

Ξαναχτυπούν Moody΄s - Standard & Poor's

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=80205

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας επιτρέπει την παραμονή της πιστοληπτικής αξιολόγησης στα σημερινά επίπεδα του Α2, όμως, η αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να το εφαρμόσει είναι αυτή που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση, αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s με σημερινή τους έκθεση.

Με υποβάθμιση απειλεί και η Standard & Poor’s στην περίπτωση που η κυβέρνηση κάνει πίσω στα μέτρα, εξαιτίας των πολιτικών και κοινωνικών πιέσεων.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Fitch, Brain Coulton επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρές αβεβαιότητες ως προς την προθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΠΣΑ, με δεδομένο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις εμφάνισαν φτωχές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους.

Το ΠΣΑ αντιμετωπίζει τις τρεις σημαντικότερες απειλές για την ελληνική οικονομία, δηλαδή τους χρόνια αδύναμους δημοσιονομικούς θεσμούς, την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και τις επιταχυνόμενες δημογραφικές πιέσεις, αναφέρει η Moody’s, εξηγώντας ότι τα μέτρα δεν ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που περίμενε.

Ο οίκος χαρακτηρίζει καλά σχεδιασμένο, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οι οικονομολόγοι του υπολογίζουν ότι τουλάχιστον η μισή προσαρμογή του 2010 θα είναι διαρθρωτική, ενώ το υπόλοιπο της προσπάθειας αφορά έκτακτες χρεώσεις.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τη Moody’s είναι η αβεβαιότητα ως προς την εφαρμογή του προγράμματος. «Τα σχέδια για το 2010 που περιγράφονται στο ΠΣΑ εμφανίζονται επιτεύξιμα, όμως, το σημαντικό νομοθετικό πρόγραμμα για το πρώτο τρίμηνο του 2010 και οι κακές επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων σημαίνουν ότι η επιτυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη», αναφέρει η αναλύτρια Sarah Carlson.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Reuters, ο αναλυτής της Standard & Poor’s Marko Mrsnik τόνισε πως η υλοποίηση του ΠΣΑ θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδα στο ΒΒΒ+ το Δεκέμβριο και διατηρεί αρνητικές προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση.

«Είναι πιθανές πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις. Εάν αυτές ενισχυθούν και εμποδίσουν την κυβέρνηση από το να προχωρήσει, με αποτέλεσμα να κάνει πίσω στη δημοσιονομική προσπάθεια, η αποτυχία να εφαρμόσει τη στρατηγική προσαρμογής θα φέρει την υποβάθμιση της αξιολόγησης», είπε ο Mrsnik.

«Οι επιδόσεις των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων στα δημοσιονομικά σχέδια σε σχέση με τα τελικά τους αποτελέσματα είναι αρκετά απογοητευτικές, κάτι που στρέφει την προσοχή στην υλοποίηση του σημερινού προγράμματος», εξηγεί ο αναλυτής.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, σκοπεύει να έχει πάρει την απόφασή του για την αξιολόγηση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. «Εάν σε αυτή την περίοδο η Ελλάδα εφαρμόσει επιτυχώς το σχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα μείωσης του ελλείμματος ή άλλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία διατηρήσιμη βελτίωση της τάσης του χρέους, η αξιολόγηση θα επιβεβαιωθεί στα τρέχοντα επίπεδα».
Μάλλον αδικαιολόγητο είναι το sell off που καταγράφεται στο χρηματιστήριο της Αθήνας και στα ομόλογα, καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, η χώρα είχε σήμερα δύο θετικές ειδήσεις.

Ο οίκος αντιλαμβάνεται ως θετική τόσο την ανακοίνωση της Moody’s για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όσο και την επιτυχία της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων.

Το ότι η Moody’s αντέδρασε θετικά στο ΠΣΑ, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ελλάδα επισημαίνει η Morgan Stanley. Και αυτό γιατί ο κίνδυνος του να μην γίνονται δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ (εάν η αξιολόγηση της χώρας υποβαθμιστεί περαιτέρω από τη Moody’s) είναι σημαντικότερος από εκείνον μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

«Πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση (της Moody’s) βοηθά να μετριαστεί η διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων βραχυπρόθεσμα», επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου. «Όμως, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με την εφαρμογή του ΠΣΑ και να εμπνεύσει τόσο στους οίκους όσο και στην αγορά εμπιστοσύνη ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται πραγματικά», προσθέτουν.

Η ανακοίνωση της Moody’s και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας «αλλάζουν ελαφρώς την ισορροπία του ρίσκου για εμάς, και πιστεύουμε ότι οι προοπτικές κερδών από τα short στην Ελλάδα είναι χαμηλές, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», εξηγεί η Morgan Stanley.

Βέβαια, ο οίκος τονίζει ότι το ρίσκο γύρω από την Ελλάδα παραμένει υψηλό και για αυτό συστήνει στους πελάτες τους να μην βγαίνουν long στα κρατικά ομόλογα εάν οι προοπτικές της αξιολόγησης από τη Moody’s δεν αναβαθμιστούν σε σταθερές.

Κ. Σαμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου