Καθαρές ζημιές ύψους 7,6 δισ δολ. είχε στο δ’ τρίμηνο η Citigroup λόγω του κόστους εξόδου απ’ το κυβερνητικό πρόγραμμα βοήθειας.
Οι ζημιές ήταν στα 33 σεντς ανά μετοχή, περισσότερα απ’ τα 30 σεντς που περίμεναν οι αναλυτές, αισθητά μειωμένα όμως απ’ τις ζημιές ρεκόρ των 17,3 δισ δολ. (3,4 δολ. ανά μετοχή) σε σχέση με πέρυσι.
Οι προβλέψεις επισφαλών δανείων είναι μειωμένες κατά 36%, στα 8,2 δισ δολ. και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 αυξήθηκε στο 11,7%.
Ο δ/νων σύμβουλος Vikram Pandit έπρεπε εντάξει στον ισολογισμό της τράπεζας χρέωση προ φόρων ύψους 8 δισ δολ. όταν αποπλήρωσε τα 20 δισ δολ. του κρατικού προγράμματος διάσωσης το Δεκέμβριο.
Το δημόσιο εξακολουθεί να ελέγχει 7,7 δισ μετοχές της τράπεζας και ο Pandit δέχεται πίεση να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να αυξήσει την τιμή της μετοχής που είχε υποχωρήσει κατά 89% το πρώτο έτος ανάληψης των καθηκόντων του.
Ο 53χρονος μάνατζερ είχε πει ότι θα λάβει μισθό μόλις 1 δολ. εάν δεν κατάφερνε να γυρίσει κερδοφόρα τη Citigroup.
"Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις ότι η πίστωση σταθεροποιείται ή βελτιώνεται, ειδικά στην Ασία και τη Λατ. Αμερική", δήλωσε ο οικονομικός δ/ντης της Citi John Gerspach σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει πως "παραμένουμε προσεκτικοί και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τις μελλοντικές συνέπειες των προσπαθειών μας να αντιστρέψουμε τις ζημιές".
Ο Gerspach δηλώνει ότι η τράπεζα "έκανε σημαντική πρόοδο" το 2009. "Αν και το περιβάλλον εξακολουθεί να ενέχει προκλήσεις, έχουμε μία ισχυρή κεφαλαιακή βάση και franchise", είπε.
Την προηγούμενη εβδομάδα η JPMorgan είχε ανακοινώσει τετραπλασιασμό των κερδών της στο δ’ τρίμηνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου