Δεκεμβρίου 16, 2009

Goldman Sachs: Ο κ. Παπανδρέου υπέκυψε στις εκκλήσεις των αγορών και των Βρυξελλών.

Μέτρα με καλές προθέσεις «Αρκετές καλές προθέσεις», αλλά χωρίς λεπτομέρειες, χαρακτήρισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Erik Nielsen, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του ελλείμματος. Ο οικονομολόγος κ. Nielsen, δήλωσε ότι «δεν εντυπωσιάστηκε από τις ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τα έσοδα, όπως εξάλλου δεν εντυπωσιάστηκαν και οι αγορές».

«Όπως αναμενόταν, οι λεπτομέρειες ήταν λίγες και όπως πάντα, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, και ειδικά σε αυτή την περίπτωση, στην αντίδραση και αποδοχή εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων», ειπε ο κ. Nielsen. «Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις, θα πρέπει να περιμένουμε περίπου 6 εβδομάδες για να μάθουμε περισσότερα σε αυτό το μέτωπο, όμως, οι πρώτες αντιδράσεις ήταν όπως αναμενόταν επιφυλακτικές».

Η Goldman επισημαίνει πως τα μέτρα ήταν κάπως φιλολαϊκά, με το σχέδιο της κυβέρνησης να παραμένει ασαφές σε όσα έχουν μεγαλύτερη σημασία. Πάντως, σε ό,τι αφορά τις περικοπές δαπανών, ο οικονομολόγος διαπιστώνει ότι ο κ. Παπανδρέου υπέκυψε στις εκκλήσεις των αγορών και των Βρυξελλών. Τα μέτρα για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα χαρακτηρίζονται ως «η καλύτερη είδηση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Barroso δήλωσε στο Στρασβούργο , ότι «Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα».
«Εγείροντας ένα τέτοιο θέμα, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει μία λύση έξω από τις προσπάθειες της ίδιας της Ελλάδας, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους μας», είπε ο Barroso.

Όταν ερωτήθηκε για το εάν η Κομισιόν θα πρέπει να προβλέψει κάποια πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα, ο Barroso ανέφερε: «Δεν θα πρέπει να σχολιάζουμε δημοσίως για αυτά. Δεν κάνω σχόλια σε υποθετικές καταστάσεις».
Πηγή http://www.isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου