Ο κ. υπουργός Προ-Πο είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενισχυθεί από την Ε.Ε. οικονομικά
Τ
ο 75% των συλλήψεων για παράνομη είσοδο από τα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. έγινε φέτος στο Αιγαίο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex κ. Ιλκα Λαϊκίνεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες με τον υπουργό Προ (στασίας) του Πο(λίτη) κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.
Ο υπ. Προ-Πο πρόσθεσε ότι οι αυξημένοι έλεγχοι στα μεγάλα αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τον αριθμό των συλληφθέντων για παράνομη έξοδο στην Ε.Ε. από τη χώρα. Προσωπικό του Frontex εργάζεται από την αρχή του χρόνου στους Κήπους, την Κακαβιά, το αεροδρόμιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο υπ. ΠΡΟ-ΠΟ έχει επιπλέον εντείνει τους ελέγχους στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και στην Κόρινθο.
Συγχρόνως, προκειμένου οι αλλοδαποί να επαναπροωθούνται στη χώρα καταγωγής ή διέλευσης, άλλο προσωπικό του Frontex διενεργεί ταυτοποιήσεις στο τμήμα Αλλοδαπών της Π. Ράλλη και αναλαμβάνει την επαναπροώθησή τους. Οπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης «σε συνεργασία με τον Frontex θα ενισχύσουμε τη δυνατότητά μας να ταυτοποιούμε την εθνικότητα των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται στα εξωτερικά σύνορα».
Η αποτροπή της εισόδου, η απαγόρευση της εξόδου και η επαναπροώθηση αποτελούν τον κύριο κορμό της πολιτικής του υπ. ΠτΠ στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται από τις προσπάθειες για τη δημιουργία Υπηρεσίας Ασύλου. «Επιχειρούμε να κάνουμε μια πρότυπη Υπηρεσία Ασύλου, όπου οι εκπαιδεύσεις θα γίνουν πρωτίστως από την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και άλλες ειδικές ΜΚΟ», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, που ανέρχεται σε 0,10%, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «η χώρα υποχρεούται να παρέχει άσυλο σε όσους το δικαιούνται, ανεξαρτήτως ποσοστού».
Η ανάληψη από την Ελλάδα του περιφερειακού βραχίονα του Frontex στη νοτιοανατολική Μεσόγειο ήταν ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους δύο άνδρες.
Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου του Frontex στην Ε.Ε., θα ανακοινωθούν οι πόλεις όπου θα δημιουργηθούν περιφερειακοί βραχίονες για την ενίσχυση της ευέλικτης αντίδρασης σε απόπειρες εισόδου στην Ε.Ε. Η Ελλάδα διεκδικεί ήδη από τα τέλη 2008 την έδρα του βραχίονα νοτιοανατολικής Ευρώπης στον Πειραιά (Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων) ή στο Ακτιο (στον χώρο της αμερικανικής βάσης).
Επίσης, το 2010 θα αυξηθούν οι κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού και ο οργανισμός θα εντείνει τη συμβουλευτική του δράση με εμπειρογνώμονες και τεχνικό εξοπλισμό στα κράτη-μέλη. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος ήρθαν στη χώρα 98 αξιωματούχοι για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, 87 για τις χερσαίες, 6 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και μεταφέρθηκε εξοπλισμός για την επιτήρηση των συνόρων.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Frontex, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενισχυθεί από την Ε.Ε. οικονομικά και με υποδομές, προκειμένου να διαχειρισθεί τον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που κινούνται προς την Ευρώπη, αλλά σημείωσε «στη μεγάλη χρηματοδότηση θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη ανταπόκριση στις υποχρεώσεις».
Κατά τα άλλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αξιοποιήσει όλους τους πόρους που υπάρχουν και δεν είχαν αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί νέα υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος, η οποία θα ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα πανελλαδικά και θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Μάρτιο. Πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τις επόμενες ημέρες, αποτελεί η λαθρεμπορία καυσίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου