Δεκεμβρίου 03, 2009

Ελεγχοι σε βάθος από Κομισιόν και ΔΝΤ


Τις αιτίες που οδήγησαν στον υπερδιπλασιασμό του ελλείμματος μέσα σε τρεις μήνες και της επιταχυνόμενης αυξητικής του δημοσίου χρέους θα επιχειρήσει να διαπιστώσει το κοινό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βρεθεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Το κλιμάκιο της Επιτροπής που θα συνοδεύσει την αντίστοιχο του ΔΝΤ είναι το ίδιο το οποίο βρέθηκε στην Αθήνα στις αρχές ης προηγούμενης εβδομάδας με στόχο να συλλέξει στοιχεία για το προϋπολογισμό του 2010. Συνεπώς η σημερινή παρουσία τους στην Αθήνα θα είναι συμβουλευτική και με στόχο να ολοκληρωθεί ταχύτερα και πληρέστερα η ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποχώρηση της κ. Μιράντας Ξαφά από το ΔΝΤ, θέση η οποία δεν έχει ακόμη αναπληρωθεί, ο διεθνής οργανισμός δεν διαθέτει συνδετικό κρίκο μεταξύ της Αθήνας και της έδρας του. Με δεδομένο λοιπόν ότι πολλά από τα μέλη της Commission που θα βρεθούν στη Αθήνα είναι Ελληνες θα παίξουν και το ρόλο του συνδετικού κρίκου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η πρόωρη άφιξη στη χώρα μας του κλιμακίου του ΔΝΤ έχει ως αιτία τη μεγάλη αναθεώρηση των ελληνικών οικονομικών στοιχείων. Ο υπερδιπλασιασμός του ελλείμματος, λόγω της υστέρησης των εσόδων και της υπέρβασης των δαπανών, απαιτεί έγκαιρα εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά. Έτσι ο τακτικός ετήσιος έλεγχος από το κλιμάκιο του Οργανισμού, ο οποίος παραδοσιακά γίνεται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, μεταφέρθηκε δύο μήνες νωρίτερα.

Στον κύκλο των επαφών των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα περιλαμβάνονται, εκτός του υπουργείου Οικονομικών όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Τα δύο κλιμάκια θα αποχωρήσουν την Παρασκευή το απόγευμα από την Αθήνα κλείνοντας το κύκλο των ελέγχων από διεθνείς οργανισμούς για το 2009.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου