Δεκεμβρίου 03, 2009

Με τον ιό Η1Ν1 γαλοπούλες στο Οντάριο του Καναδά

Σε γαλοπούλες στην περιοχή του Οντάριο στον Καναδά εντοπίστηκε ο ιός της νέας γρίπης, ανακοίνωσαν χτες οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας διευκρινίζοντας ότι κανένα από τα πτηνά ή τα αβγά του αγροκτήματος δεν έχουν εισέλθει στην τροφοδοσία της αγοράς και ότι αυτή η μόλυνση ενέχει μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Σε συνέντευξή Τύπου στο Τορόντο, η καθηγήτρια Αρίνα Κινγκ επισήμανε ότι ο εντοπισμός των μολυσμένων πουλερικών καθιστά επιτακτική την ανάγκη για όσους εργάζονται στο αγρόκτημα και ασχολούνται με τα ζώα να εμβολιαστούν άμεσα τόσο με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη όσο και με το εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Η καναδική Υπηρεσία Ελέγχων και Τροφίμων εντόπισε τα μολυσμένα πτηνά σε ένα και μόνο αγρόκτημα στο Οντάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μολυσμένες γαλοπούλες από τον Η1Ν1 είχαν εντοπιστεί για πρώτη φορά στη Χιλή, στον Αύγουστο.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο ιός που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους μπορεί να μεταλλαχθεί αναπτύσσοντας μία τέτοια μορφή στην οποία οι άνθρωποι έχουν ελάχιστη ή καθόλου ανοσία, σημειώνει η δρ. Κινγκ. Η ίδια προσθέτει ότι, μέχρι τώρα, δεν έχουν ανιχνευτεί στοιχεία αλλαγής της φύσης του Η1Ν1.

Η υπόθεση του Οντάριο είδε το φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα μετά την αμερικανική Ημέρα των Ευχαριστιών όπου το παραδοσιακό δείπνο προβλέπει την κατανάλωση γαλοπούλας.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το εμβόλιο Arepanrix (πρόκειται για το ενέσιμο σκεύασμα, παρτίδα του οποίου είχαν ανακαλέσει πρόσφατα οι καναδικές αρχές μετά την καταγραφή σημαντικού αριθμού σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων) ανοίγοντας το δρόμο για τη διανομή του στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το εμβόλιο αυτό είναι ίδιο με το Pandemrix της GlaxoSmithKline που χορηγείται στις αναπτυγμένες χώρες αλλά παρασκευάζεται στον Καναδά και όχι στη Γερμανία, ανακοίνωσε χτες η βρετανική φαρμακοβιομηχανία.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, μειώνονται συνεχώς τα κρούσματα της νέας γρίπης, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση των ομοσπονδιακών κέντρων ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, ο αριθμός των πολιτών με συμπτώματα γρίπης που απευθύνεται σε γιατρούς παραμένει υψηλός.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου