Δεκεμβρίου 11, 2009

Ιρλανδία: Κατάρτισε τον "πιο οδυνηρό προϋπολογισμό της τελευταίας γενιάς"

Του Quentin Fottrell

ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones)-- Τον πιο “οδυνηρό προϋπολογισμό της τελευταίας γενιάς”, όπως χαρακτηρίστηκε από οικονομολόγους, παρουσίασε η “ετοιμοπόλεμη” κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ με στόχο την κάλυψη του διογκούμενου χρέους.

“Παρά τις δυσκολίες των οκτώ τελευταίων μηνών, έχουμε μπει στο δρόμο που οδηγεί στην ανάκαμψη”, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Brian Lenihan στην κατάμεστη Βουλή.

Ο Lenihan επεσήμανε ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης στο διάστημα των επόμενων έξι με εννέα μηνών, ενώ εκτιμάται συρρίκνωση 1,25% κατά μέσο όρο το 2010 έπειτα από εκτιμώμενη συρρίκνωση 7,5% φέτος.

Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης που συνιστά υπερβολική εκδοχή της πρόκλησης που αντιμετώπισαν τα περισσότερα κράτη μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Εάν δεν κάνει σημαντικές περικοπές, το χρέος της θα συσσωρευτεί, τρομάζοντας τους επενδυτές.

Η χρηματοοικονομική κρίση έχει “λαβώσει” την Ιρλανδία πιο πολύ από τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς real estate με τις “παραφουσκωμένες” τιμές και του υπερβολικά εκτεταμένου τραπεζικού συστήματος που βοήθησαν στη διόγκωση του προβλήματος.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση των δαπανών για κοινωνική πρόνοια κατά 760 εκατ. ευρώ, την άντληση 980 εκατ. ευρώ από μείωση τρεχουσών δαπανών, την εξοικονόμηση 960 εκατ. ευρώ από επενδυτικά projects και την περικοπή των μισθών του δημοσίου κατά 1 δισ. ευρώ.

“Όσοι βρίσκονται στην κορυφή θα δώσουν το παράδειγμα”, είπε ο Lenihan. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει τις αποδοχές του πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος Fianna Fail, Brian Cowen κατά 20% ή συνολικά κατά 30% συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής του φόρου στους μισθούς του δημοσίου. Μείωση 15% θα υποστούν παράλληλα οι υπουργικοί μισθοί.

Ο υπουργός Οικονομίας εισήγαγε επίσης μέτρα που στοχεύουν στον πλούτο: θα επιβληθεί ετήσιος φόρος 200.000 ευρώ σε όλους τους Ιρλανδούς που διαμένουν στη χώρα ή εκτός αυτής με συνολικό εισόδημα που να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ ανά έτος “άσχετα με τον τόπο που κάνουν την φορολογική τους δήλωση” και διαθέτουν κεφάλαια από δραστηριότητες στην Ιρλανδία άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να προσφέρει ικανοποίηση στους καταναλωτές, η κυβέρνηση θα μειώσει τον φόρο κατανάλωσης στο αλκοόλ αλλά και τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο 21% από 21,5% θέλοντας να τους ενθαρρύνει να σταματήσουν να ψωνίζουν στις ακραίες περιοχές της Αγγλίας.

Ξεχωριστά, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μελλοντικά θα εφαρμοστεί φόρος ιδιοκτησίας, από το 2017 θα καταργηθούν τα μέτρα ανακούφισης από τους τόκους ενυπόθηκου δανεισμού και θα εισαχθεί φόρος για το διοξείδιο του άνθρακα 15 ευρώ ανά τόνο στα ορυκτά καύσιμα.

Ο Richard Burton, εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης σε θέματα οικονομίας, ανέφερε στο κοινοβούλιο “είναι ένας προϋπολογισμός στερούμενος χαράς και απασχόλησης...Το κυβερνών κόμμα απέτυχε να ακολουθήσει τις προειδοποιήσεις και οδήγησε την οικονομία σε τέλμα”.

Ωστόσο, ο οικονομολόγος Alan McQuaid της Bloxham Stockbrokers εκτιμά πως τα ιρλανδικά ομόλογα μπορούν να υπεραποδώσουν τώρα που η κυβέρνηση αποκάλυψε τους στόχους περικοπής των δαπανών.

Μια μέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, η Fitch Ratings εμφανίζεται σχετικά ικανοποιημένη από τον σκληρό ιρλανδικό προϋπολογισμό.

“Παρά το γεγονός πως η Ιρλανδία παραμένει ευάλωτη σε νέες υποβαθμίσεις, ο σημερινός προϋπολογισμός αναμένεται να οδηγήσει στον κατευνασμό των επενδυτών ομολόγων”, υποστηρίζει ο McQuaid.

Οι περικοπές, για τις οποίες συνήθιζε να είναι το “αστέρι” της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες, θα αποξενώσουν ωστόσο τους ψηφοφόρους και ιδιαίτερα όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα και θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.

Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει αμετάβλητο τον εταιρικό φόρο στο 12,5%, ο οποίος είναι κρίσιμης σημασίας για την προσέλκυση αμερικανικών πολυεθνικών και συντέλεσε στην δεκαετή περίοδο ταχείας οικονομικής ανάπτυξης Celtic Tiger που πλέον έχει παρέλθει.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει έκτακτο, βαρύ προϋπολογισμό που διπλασίαζε τα φορολογικά έσοδα και μείωνε τις δαπάνες, ενώ είχε ανακοινώσει τη δημιουργία της National Asset Management Agency ή bad bank, όπως αποκαλείται διαφορετικά.

Σημειώνεται ότι οι περικοπές δαπανών ύψους 4 δισ. ευρώ είναι το πρώτο τμήμα ενός τετραετούς προγράμματος που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των κανόνων για τον προϋπολογισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου