Δεκεμβρίου 04, 2009

Επιστροφή στο + 192 του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Διευρύνεται σήμερα το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς Bund, στον απόηχο των εκθέσεων της Goldman Sachs και της UBS για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του Bund διευρυνόταν νωρίτερα κατά 10 μονάδες βάσης στις 192 μονάδες βάσης.

«Υπάρχουν κάποιες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων μετά τις αρνητικές εκθέσεις της Goldman Sachs και της UBS για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά περιορισμένου μεγέθους. Υπάρχουν ανησυχίες για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και πώς αυτή θα επηρεάσει τα αποτελέσματα των τραπεζών τα επόμενα χρόνια», σχολίασε trader στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο χαμηλός τζίρος στο χρηματιστήριο πιθανώς να επιτείνει την κίνηση, παράλληλα με τη διεύρυνση του spread στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, όπου σημειώνονται έντονες διακυμάνσεις μετά τις πρόσφατες εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.


Κατά 1,7% μειώθηκε σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2009 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά 0,4%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος ΕΣΥΕ .

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 22,5%, στο μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 21,3%, στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 19,1% και στις λοιπές κατασκευές κατά 13,9%. Αύξηση κατά 7,4% σημειώθηκε στα λοιπά επενδυτικά προϊόντα και κατά 1,5% στα αγροτικά προϊόντα.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Αύξηση κατά 9,4% παρουσίασε η δημόσια κατανάλωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε μείωση κατά 0,8%.

Μείωση κατά 16,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, κατά 16,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και, επίσης, οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 15,3%.

Μείωση κατά 21,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, κατά 13,0% οι εξαγωγές αγαθών, και κατά 27,8% οι εξαγωγές υπηρεσιών.

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε αύξηση κατά 0,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, και μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι φόροι επί των προϊόντων παρουσίασαν μείωση κατά 14,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν οι εξής κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 7,5%, ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 5,9%, ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 2,7 %, και τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 0,3%.

Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, ήτοι: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κατά 9,7% και των κατασκευών κατά 17,5%.

Σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων αυξήθηκαν κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και κατά 1,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2009

Fitch: Αναβάθμιση Τουρκίας δύο βαθμίδες στο ΒΒ+


O οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch αναβάθμισε την Τουρκία κατά δύο βαθμίδες στο ΒΒ+ από ΒΒ-, ακριβώς κάτω από την επενδυτική κλίμακα αξιολόγησης.

Ο οίκος εξήγησε την απόφαση με την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η οικονομία της χώρας και την εκτόνωση φόβων που αφορούν τον πληθωρισμό και την εξωτερική χρηματοδότηση.

Η Fitch αναφέρει ότι η Τουρκία απέδειξε ότι τα θεμελιώδη δεδομένα και το αξιόχρεό της είναι πιο εύρωστα απ’όσο πιστευόταν καθώς και ότι, αν και η κρίση προκάλεσε βαθιά ύφεση στην Τουρκία, δεν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών ούτε χρηματοπιστωτική κρίση.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου