Νοεμβρίου 24, 2009

Μόλις άκουσαν το σύνθημα Κίνα, υποχώρησε το spread των ελληνικών ομολόγων

Σε αγορές ελληνικού κρατικού χρέους έσπευσαν χθες επενδυτές μετά τις ρευστοποιήσεις των περιφερειακών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, που υποκινήθηκαν από τα ελληνικά ομόλογα, εν μέσω ανησυχιών για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Παρά το γεγονός ότι το spread των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών περιορίστηκε χθες στις 167 από τις 178 μονάδες βάσης της Παρασκευής, οι ελληνικοί τίτλοι εξακολουθούν να προσελκύουν την προσοχή, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο οι παίκτες των περιφερειακών χωρών του ευρώ θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τη διπλή πρόκληση της αναιμικής ανάκαμψης και των εξασθενημένων δημοσιονομικών τους προσεχείς μήνες.

Δύο φορές στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, το spread των 10ετών ελληνικών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ξέφυγε πάνω από τις 180 μονάδες βάσης, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη διεύρυνση σε διάρκεια πέντε μηνών. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στο 1,875 δισ. ευρώ.

Στη συρρίκνωση του spread ενδεχομένως να συνέβαλαν και οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά ότι Ελλάδα και Κίνα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μεγάλη κινεζική επένδυση στην ελληνική αγορά ιδιωτικού χρέους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Από τα υπόλοιπα περιφερειακά ομόλογα της Ευρωζώνης, και τα 10ετή ιρλανδικά «είδαν» τη διαφορά απόδοσής τους με τα αντίστοιχα γερμανικά να περιορίζεται στις 150 μονάδες βάσης από 153 της Παρασκευής.

Από πλευράς προσφοράς, η αγορά αναμένει τη δημοπρασία ομολόγων από Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία, ενώ στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες διετών, πενταετών και επταετών τίτλων αξίας 118 δισ. δολαρίων.

Τα 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον τομέα παροχής υπηρεσιών στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο και την εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ωθώντας τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. Και ο περιορισμένος όγκος των συναλλαγών προκάλεσε νευρικότητα στη χθεσινή συνεδρίαση, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους και ολοένα και περισσότεροι επενδυτές κλείνουν τα βιβλία τους.

Τα 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν απόδοση 2,5% από τα τέλη του Ιουνίου συγκριτικά με το 2,6% των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και το 3,4% των βρετανικών, σύμφωνα με δείκτες της Merrill Lynch & Co.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου