Νοεμβρίου 13, 2009

Παραμένει στο Αφγανιστάν το Ελληνικό Τάγμα

Εν όψει των σημαντικών συνεδριάσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, συνήλθε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και έλαβε ομόφωνες αποφάσεις, όσον αφορά την αποσαφήνιση των εθνικών θέσεων, σχετικά με την παρουσία της χώρας μας - πολιτική και στρατιωτική- σε διεθνείς αποστολές που τελούν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το ΚΥΣΕΑ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

-Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μία φρεγάτα στην επιχείρηση της ΕΕ με τον κωδικό «Αταλάντα», για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

-Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μονάδα του Στόλου και πτήσεις αεροσκαφών στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τον κωδικό Ενεργή Προσπάθεια (Active endeavour).

-Ανάληψη της Διοίκησης από το 2012 της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που θα έχει ως Στρατηγείο το Γ' Σώμα Στρατού (Γ΄ΣΣ / NDC - GR). Η δύναμη αυτή είναι διαθέσιμη και σε πλήρη ανάπτυξή της θα ανέρχεται σε 2.900 άνδρες. Στο πλαίσιο αυτό διατίθεται το 2010, ένα αερομεταφερόμενο τάγμα και Έλληνες επιτελείς υπό τη δανική διοίκηση της, σε αντιστοιχία ανάλογης απόφασης της Δανίας το 2012.

Όσον αφορά την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν, η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψιν τον έντονο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο, από ΗΠΑ έως Μάλτα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη συνέντευξη, την επιμονή πολλών χωρών για διατήρηση των εθνικών περιορισμών, τις ανάγκες ασφαλείας και τη διεθνή αμηχανία που αναδεικνύει την πολιτική διάσταση για επίλυση του προβλήματος, αποφάσισε τα εξής:

-Το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης (ΤΕΣ) 122 στελεχών που αποτελείται από έναν Λόχο Μηχανικού, δύο ομάδες των 8 στελεχών υγειονομικού και μία ομάδα υποστήριξης και ασφάλειας να παραμείνει στην Καμπούλ καθώς βρίσκεται σε ισχύ ο εθνικός περιορισμός,

-Τη χρηματοδότηση με 3 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανασυγκρότησης του αφγανικού Στρατού, δεδομένου ότι δεν θα απαιτηθεί η καταβολή του κόστους μετακίνησης του υφιστάμενου Τάγματος. Η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει 600.000 ευρώ στη γαλλοαγγλική πρωτοβουλία για τα ελικόπτερα της ISAF και άλλα 800.000 ευρώ στην ουγγρική πρωτοβουλία για τη σύσταση ομάδας ανασυγκρότησης. Η κίνηση αυτή αποτελεί πολλαπλά χρήσιμη χειρονομία, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

-Την αποστολή επιπλέον 19 εκπαιδευτών που θα ενταχθούν σε ΝΑΤΟϊκή δομή - όπου η Συμμαχία αναλαμβάνει την ασφάλειά τους όπως και των άλλων 3 που έχουν αποσταλεί ήδη - για την εκπαίδευση του 201ου Σώματος του Αφγανιστάν.

-Την ανάληψη της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου 2010, με την επάνδρωσή του από 53 στελέχη. Στο αεροδρόμιο υπηρετούν σήμερα 2 Επιτελείς και 4 Στρατονόμοι.

- Την αποστολή έως και δύο ομάδων των 8 στελεχών υγειονομικού, εφόσον ζητηθεί από τη Διοίκηση της ISAF, για την επάνδρωση συμμαχικών νοσοκομείων.

Τον Ιανουάριο του 2009 είχε ληφθεί απόφαση για πιθανή μετακίνηση του ΤΕΣ από την Καμπούλ δυτικά της Χεράτ υπό προϋποθέσεις, ενώ το ελληνικό ΓΕΕΘΑ μελετούσε και το ενδεχόμενο μετακίνησης του ΤΕΣ στη Φαράχ, περιοχή υψηλότερου κινδύνου. Η συγκεκριμένη μετακίνηση απαιτούσε υποδομή θωρακισμένων οχημάτων. Η τότε απόφαση, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, αφορούσε το Δεκέμβριο του 2009 και τελούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δεν είχαν πληρωθεί, εκτίμηση που επαναβεβαίωσε το ΚΥΣΕΑ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές ότι όλες οι αναχωρήσεις των στρατιωτικών θα ξεκινήσουν εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και παρέχονται οι εγγυήσεις ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αφού επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, πολιτικά και στρατιωτικά, στα διεθνή πράγματα, σχολίασε ότι σήμερα το ΚΥΣΕΑ επαναβεβαίωσε τη διεθνή θέση και αξιοπιστία της χώρας. Θα υπερασπιστούμε την ισχυρή θέση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς με μόνη μας πυξίδα την υπεράσπιση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος, κατέληξε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου