Νοεμβρίου 21, 2009

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η «ΧΡΥΣΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ».

«δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να αντικατασταθεί η ουσία της πολιτικής από την επικοινωνία»

1.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ, ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ
ΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΣΦΗΝΑ»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαράντα μέρες από την ανάληψη της εξουσίας, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της, ή φαινόμενα τύπου επιλογής Γενικών Γραμματέων, δείχνουν σημάδια αναποτελεσματικότητας;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πράγματι πέρασαν σαράντα μέρες… Και κάθε μέρα είχαμε νέες αποκαλύψεις για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών που παραλάβαμε. Ακόμη και κρίσιμες υπηρεσίες του Κράτους βρέθηκαν σε κατάσταση εγκατάλειψης και αποσύνθεσης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της. Επομένως όλες οι διαδικασίες που έχουν επιλεγεί για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους - πολίτη θα τηρηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Σε μια από τις άτυπες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη νέα κυβέρνηση ορισμένα ΜΜΕ. Πιστεύετε ότι αδικείται η εικόνα της κυβέρνησης ή η ίδια δεν έχει βρει αποτελεσματικούς τρόπους προβολής του έργου της;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Είναι αλήθεια ότι ορισμένα ΜΜΕ αυτή την περίοδο προβάλλουν μια δική τους αλήθεια που δεν έχει καμία σχέση ούτε με το πρόγραμμά μας, ούτε με το έργο της κυβέρνησης.

Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να αντικατασταθεί η ουσία της πολιτικής από την επικοινωνία, όπως έκανε η ΝΔ. Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για το πρόγραμμά μας , τις δεσμεύσεις μας και αναμένουν από εμάς έργο.

Επομένως είναι στο χέρι μας να επικοινωνούμε με τους πολίτες αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει η επικοινωνιακή εποχή μας. Πάνω απ’ όλα όμως αναδεικνύοντας διαρκώς την αλήθεια και τη συνέπεια των λόγων και των έργων μας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Σήμερα κατατίθεται το σχέδιο προϋπολογισμού. Πιστεύετε ότι θα διαφέρει έναντι του προσχεδίου, το οποίο δεν είχε ευδιάκριτη αναπτυξιακή διάσταση, ούτε ικανοποιούσε το σκέλος της ρευστότητας στην αγορά, όπως είχατε υποσχεθεί προεκλογικά;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Δυστυχώς, η κατάσταση ήταν χειρότερη από αυτή που παρουσίαζε η Νέα Δημοκρατία. Διπλάσιο έλλειμμα, ιστορικό χρέος, ανεργία στα ύψη και μεγαλύτερη μείωση των επενδύσεων που υπήρξε ποτέ.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνεται η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για αναδιανομή του πλούτου και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, μείωση της κρατικής σπατάλης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και αποκατάσταση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Και είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο έτσι μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και ταυτόχρονα να εγγυηθούμε την ουσιαστική υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και την περιφερειακή ανάπτυξη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Πιστεύετε στη λήψη σκληρών μέτρων για την έξοδο από την κρίση, όπως προκύπτει από το περιρρέον κλίμα;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Σημασία έχουν οι δεσμεύσεις και τα έργα των υπευθύνων και όχι η καταστροφολογία ορισμένων. Σε κάθε περίπτωση όσα μέτρα κι αν ληφθούν θα είναι δίκαια και θα υπηρετούν το στόχο της αναδιανομής. Στόχος μας είναι να συμβάλλουν όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Είσαστε Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Προτίθεστε, ως κόμμα, να φέρετε στη Βουλή υποθέσεις πού έχετε χαρακτηρίσει, στο παρελθόν, «σκάνδαλα», ποια και πότε; Πρέπει να συζητηθούν σε Εξεταστική Επιτροπή οι ευθύνες για την παραποίηση στοιχείων της οικονομίας;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί πως θα αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για όλα τα σκάνδαλα που σημάδεψαν το δημόσιο βίο τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Ούτε σε πρόσωπα, ούτε σε πολιτικές επιλογές για τις οποίες ο ελληνικός λαός θα πληρώνει για χρόνια. Εμείς επιμένουμε στην πλήρη διαφάνεια.

Δεν θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο πολιτικός κόσμος σε ομηρία. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Καμία μεταρρύθμιση, καμία αλλαγή, καμία τομή στην ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να γίνει όσο ο πολίτης έχει την εντύπωση ότι οι πολιτικοί λειτουργούν με εξαρτήσεις και σε καθεστώς συναλλαγών και αδιαφάνειας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Μετά την 4η Οκτωβρίου η Ιπποκράτους έχει ερημώσει, κάτι σύνηθες για τα κυβερνώντα κόμματα. Τελικά, το ΠΑΣΟΚ, θα περιοριστεί στην κοινοβουλευτική του έκφραση;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Δεν θα επαναλάβουμε το λάθος του παρελθόντος να παραμελήσουμε το ΠΑΣΟΚ και να ακυρώσουμε την έννοια της οργανωμένης πολιτικής δράσης. Το Κίνημα θα παραμείνει ζωντανό, ενεργό και δραστήριο. Θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη Βουλή και στην Κοινωνία. Με ανοιχτή επικοινωνία και διαβούλευση με τα συνδικάτα, τα μαζικά κινήματα, τους επιστημονικούς συλλόγους, τις οργανώσεις των ενεργών πολιτών και τα κινήματα κοινωνικής κριτικής. Αν δεν διατηρήσουμε ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας με όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας θα αφομοιωθούμε στο σύστημα, θα εγκλωβιστούμε στον κυβερνητισμό, στις ισορροπίες και στα στρογγυλέματα. Και θα εγκαταλείψουμε τότε οριστικά την αλλαγή, τις ανατροπές και τις ρήξεις με το παρελθόν και τα κατεστημένα συμφέροντα. Και ο λαός δε θα μας συγχωρήσει αν διαψεύσουμε τις ελπίδες του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή ότι οι πολίτες θέλουν το ΠΑΣΟΚ να είναι το Κίνημα των ρήξεων με κάθε μορφής κατεστημένο. Να είναι Κίνημα των μεταρρυθμίσεων με σύγχρονο, δημοκρατικό και κοινωνικό περιεχόμενο.


2.ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΣΤΟΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

1. Ο «μήνας του μέλιτος» έλαβε τέλος κύριε γραμματέα, είσαστε πλέον αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Απόσυρση της …απόσυρσης, οι staggiers και οι συμβασιούχοι ασκούν πίεση, η φορολογική βάση διευρύνεται…Παίρνετε αποστάσεις από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις;

- Οι δεσμεύσεις μας παραμένουν δεσμεύσεις. Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ηταν εξαρχής ξεκάθαρο ότι το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι πολύ δύσκολο.

Για παράδειγμα, για το ζήτημα των Stage κάναμε πράξη αυτό που είχαμε υποσχεθεί. Βάλαμε τέλος στο εμπόριο ελπίδας που έκανε η ΝΔ για να κρατά σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες νέους. Επίσης, στον τομέα της οικονομίας, οι πρώτες μας κινήσεις επιβεβαιώνουν την κατεύθυνσή μας, να συνεισφέρουν οι κατέχοντες για να ανασάνουν επιτέλους και αυτοί που ζουν στην ανέχεια.

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση. Η πορεία μας θα είναι ανηφορική , γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια. Αλλά είναι και ισχυρή η εντολή που πήραμε από το λαό. Να προχωρήσουμε σε όσες ανατροπές και ρήξεις χρειαστούν για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας.


2. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε διαδικασία διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών στελεχών της ΝΔ για τα ψευδή στοιχεία προς την Κομισιόν, χωρίς να αποκλείει και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής εάν αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Υιοθετείτε τακτικές ρεβανσισμού που στο παρελθόν καταγγείλατε;

- Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τακτική της ΝΔ και να εγκλωβιστούμε στο παρελθόν.

Αλλά δε θα χαριστούμε σε κανέναν. Ούτε σε πρόσωπα ούτε σε πολιτικές επιλογές, για τις οποίες ο ελληνικός λαός θα πληρώνει για χρόνια.

Εμείς επιμένουμε στην πλήρη διαφάνεια και την απόδοση των πολιτικών ευθυνών.

3. Παραλάβατε τελικά άλλη κατάσταση της οικονομίας από εκείνη που περιμένατε; Ο κ. Προβόπουλος επιμένει ότι σας είχε ενημερώσει προεκλογικά για όλα τα στοιχεία.

- Προεκλογικά λέγαμε ότι η ΝΔ οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Και, δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε, Τώρα αποκαλύπτεται η δημοσιονομική πραγματικότητα και είναι σκληρή. Είναι τόσο μεγάλη η ζημιά στα δημόσια οικονομικά και στην αξιοπιστία της χώρας, που μόνο η προσπάθεια για την επαναφορά της είναι μια μεγάλη πρόκληση.

4. Στις πρώτες ανακοινώσεις γενικών γραμματέων είδαμε πρώην βουλευτές και στελέχη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με το ΠΑΣΟΚ. Αυτές είναι οι αξιοκρατικές επιλογές της ανοικτής διακυβέρνησης;

-Ποιος σας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτουμε άξια και υψηλού κύρους στελέχη που να συνδυάζουν την επιστημονική γνώση με την πολιτική εμπιστοσύνη;

Με τη διαδικασία που ακολουθούμε, όμως, καταρρίφθηκαν τα στεγανά του παρελθόντος. Και όσοι το επιθυμούσαν είχαν τη δυνατότητα να προταθούν και να αξιολογηθούν με κριτήρια διαφανή και με σεβασμό στα προσωπικά τους δεδομένα.




5. Προχθές ο πρωθυπουργός επανέλαβε στους υπουργούς ότι πρέπει να ενημερώνουν και να μην αιφνιδιάζουν τους βουλευτές. Θα υπερασπιστείτε το ρόλο του βουλευτή ή θα ευθυγραμμιστείτε με τα στελέχη της κυβέρνησης που παγίως επιδιώκουν τη μικρότερη δυνατή διαβούλευση;

- Είναι απόλυτη η δέσμευση του πρωθυπουργού για τον για πρωταγωνιστικό ρόλο της Βουλής στο νέο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Πιστεύω ακράδαντα ότι καμία μεγάλη αλλαγή, όπου χρειάζεται η συναίνεση του λαού, δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Γι αυτό επιμένουμε ότι πρέπει η Βουλή των Ελλήνων να είναι εκείνη που θα πάρει την πρωτοβουλία και θα σπάσει το φαύλο κύκλο της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας, της διαπλοκής και της προσβολής της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος.

6. Αισθάνεστε «χρυσή εφεδρεία» για την κυβέρνηση, όπως έλεγαν αρκετά σχόλια που συνόδευσαν την είδηση της εκλογής σας στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ;

- Μακριά από εμένα οι σκέψεις για «χρυσή εφεδρεία». Πάντα ήμουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έτσι θα συνεχίσω να είμαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου