Την ανάγκη γενναίας περιστολής των δαπανών, για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της εγχώριας οικονομίας και την έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γεώργιος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να βασίζεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό και τον εξορθολογισμό των δαπανών. Η επισήμανση του κ. Προβόπουλου αποτελεί έμμεση κριτική στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που πρόσφατα κατατέθηκε από την κυβέρνηση, το οποίο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, στοχεύοντας κυρίως στην αύξηση των εσόδων και δευτερευόντως στην περιστολή των δαπανών.
«Βασικός άξονας του προγράμματος», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, «πρέπει να είναι φρένο στα ελλείμματα και επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Με την επιλογή αυτή πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση με τρόπο που δεν θα παραβλάπτει, αλλά αντίθετα θα τονώνει την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας».
«Οπως τόνισε και πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος», συνέχισε ο κ. Προβόπουλος, «η κρίση έχει αναδείξει τις χρόνιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, κορυφαία εκδήλωση των οποίων είναι τα μεγάλα “δίδυμα” ελλείμματα (το δημοσιονομικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και χρέη (το δημόσιο και το εξωτερικό)». «Οσες μάλιστα χώρες χαρακτηρίζονται από “δίδυμα” ελλείμματα και χρέη αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδος από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Γι’ αυτό επείγει η εφαρμογή ενός συγκροτημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου που θα περιλαμβάνει τολμηρές, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.
Συνοψίζοντας ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Ετσι θα περιοριστούν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου (αλλά και των επιχειρήσεων) και οι εκταμιεύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ταχείας απόδοσης θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης και θα ενισχύσουν την ανάκαμψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου