Με αφορμή την τραγωδία στο Αιγαίο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι η Ε.Ε. είναι συνυπεύθυνη για την κρίση και πως η χώρα θα επιδιώξει στη Σύνοδο Κορυφής καταμερισμό των ευθυνών για περιορισμού της λαθρομετανάστευσης.
Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι για μετανάστες αλλά ούτε και κολαστήριο ψυχών. Αυτό ο δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, με αφορμή τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο κατά την οποία οχτώ μετανάστες, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, πνίγηκαν όταν ανατράπηκε πλοιάριο με το οποίο 20χρονος Τούρκος δουλέμπορος μετέφερε 18 μετανάστες από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικό νησί. Οι δέκα από τους 18 κατάφεραν να βγουν σώοι σε ακτή της Ανάφης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβει πως είναι συνυπεύθυνη για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης η οποία εξελίσσεται καθημερινά στα νοτιοανατολικά της σύνορα. Και αφορά την προσπάθεια εκατοντάδων λαθρομεταναστών να εισέλθουν με κάθε τρόπο στην Ελλάδα και από 'κεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον επόμενο μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα θα επιδιώξει να αναλάβει η Ε.Ε. καταμερισμό ευθυνών για την προσπάθεια να σταματήσει η είσοδος λαθρομεταναστών καθώς 300- 400 άνθρωποι κάθε ημέρα εισέρχονται σε διάφορες περιοχές των συνόρων μας και κυρίως σε νησιά του Αιγαίου.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για τη συνεργασία της Τουρκίας ώστε να γίνεται επανεισδοχή των λαθρομεταναστών και μεταφορά τους στις χώρες προέλευσής τους.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η Ελλάδα θα σέβεται και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και την επιθυμία τους να ζουν ειρηνικά με όσους μετανάστες βρίσκονται στη χώρα, αλλά και τα δικαιώματα όσων συνανθρώπων μας έχουν μπει στο ελληνικό έδαφος.
Πνίγηκαν οκτώ λαθρομετανάστες στη Λέσβο
Σώος ο 20χρονος Τούρκος διακινητής τους, ο οποίος και συνελήφθη.
Εξήντα μέτρα από ακτή, ανοιχτά από το ακρωτήριο Κόρακα στο βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου, έχασαν σήμερα στις 6:30 το πρωί τη ζωή τους πέντε παιδιά και τρεις γυναίκες όταν η πολυεστερική βάρκα στην οποία επέβαιναν με άλλα εννέα άτομα και τον Τούρκο διακινητή τους, έπεσε σε ξέρα και βυθίστηκε.
Ένας ψαράς που βρισκόταν στην περιοχή είδε το συμβάν και ενημέρωσε αμέσως το Λιμενικό. Στην περιοχή έσπευσαν δύο σκάφη του Λ.Σ., ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο Super Puma, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν και όλα τα παραπλέοντα πλοία.
Τα άψυχα κορμιά των πέντε παιδιών και των τριών γυναικών ανεσύρθησαν από τη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς όπου έγινε αναγνώριση από τα συγγενικά τους πρόσωπα. Αρχικά, οι εννιά επιζήσαντες της τραγωδίας δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν άλλα άτομα στη βάρκα, το μεσημέρι όμως ενημέρωσαν τις αρχές ότι υπήρχαν επίσης στο σκάφος ένα εξάχρονο αγόρι και ένας 33χρονος άνδρας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν νέες έρευνες στην περιοχή που συνεχίζονται μέχρι και τώρα.
Στα χέρια των λιμενικών βρίσκεται ο 45χρονος Τούρκος διακινητής ο οποίος παρέμενε στη στεριά μαζί με τους άλλους εννιά που διασώθηκαν και κολύμπησαν μέχρι την ακτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν κατάδικο για δολοφονία στην Τουρκία ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα όταν και του δόθηκε χάρη.
Όπως ο ίδιος περιγράφει το τραγικό δυστύχημα, ξεκίνησε γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα από την ακτή Κιουτσούκουγιου, ακριβώς απέναντι από τη Συκαμιά, με μια πολυεστερική μηχανοκίνητη βάρκα και τους μετανάστες. Το σκάφος που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στις 6.30 έφθασε κοντά στην ακτή και «καρφώθηκε» πάνω σε ξέρα που δεν πρόλαβε να δει. Ως βασική αιτία της τραγωδίας από το Λιμενικό Σώμα θεωρείται η απειρία του Τούρκου διακινητή.
Οι επιζήσαντες, με εντολή του νομάρχη Παύλου Βογιατζή, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης, ενώ ομάδα ψυχολόγων των Γιατρών χωρίς Σύνορα ανέλαβε την ψυχολογική υποστήριξή τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου