Οι ακάλυπτες επιταγές, το spread μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, η ροή του χρήματος στην αγορά και γενικότερα θέματα που αφορούν στη χρηματοπιστωτική κρίση, συζητούνται αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Γύρω από το τραπέζι βρίσκονται ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από τη μια πλευρά και το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) από την άλλη. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που κάνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και της πρωθυπουργικής ομιλίας των εγκαινίων της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το οικονομικό επιτελείο πιέζουν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λύσης που θα χαλαρώσει τον κλοιό γύρω από την αγορά, σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα και στο κύμα των ακάλυπτων επιταγών που απειλεί να «πνίξει» κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Υπάρχει άλλωστε το «μοντέλο του ΦΠΑ», που μόλις χθες ανακοινώθηκε (προβλέπει την αποπληρώμη του με προκαταβολή 30% και δύο δόσεις, με μικρό πέναλτι), η οποία «γεννά ιδέες». Από την πλευρά τους, όμως, οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να συζητήσουν καμία εναλλακτική πιθανότητα, τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση, ούτε καμία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του διατραπεζικού συστήματος «Τειρεσίας».
Αντιθέτως, αντιτείνουν ότι η ροή του χρήματος στην αγορά έχει αποκατασταθεί, ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης εφαρμόζεται κανονικά κι ότι - εν τέλει - το ελληνικό spread δεν είναι και τόσο μεγάλο, σε σχέση με το μέσο ευρωπαικό, όπως τους καταλογίζεται. Ζητούμενο αποτελεί βεβαίως αν το οικονομικό επιτελείο θα πεισθεί επ αυτών και βεβαίως με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κ.Καραμανλή στη ΔΕΘ, η οποία ενδεχομένως να κρύβει εκπλήξεις για τα παραπάνω θέματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου