Αυγούστου 10, 2009

Αποδεικνύονται τα εγκλήματα της τουρκικής εισβολής

Την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, ζήτησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με τον εντοπισμό και ταυτοποίηση λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή του '74 στην Κύπρο.

«Οι αποκαλύψεις αυτές, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία της οικογένειας των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:

«Επιτέλους, πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή. Πρέπει να μπει τέλος στην αγωνία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων εδώ και 35 χρόνια.

Όπως απέδειξε και η συγκεκριμένη περίπτωση το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε την επίτευξη της ανθρωπιστικής αποστολής της Επιτροπής και τη συνέχιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της».

«Η είδηση για τον ομαδικό τάφο και τις ταυτοποιήσεις έχει συγκλονίσει. Πρόκειται για βαρύτατα εγκλήματα πολέμου, των οποίων οι δράστες ουδέποτε τιμωρήθηκαν και των οποίων οι ηθικοί αυτουργοί προσπαθούν να κινηθούν με την παραλλαγή του ευρωπαίου, μιλώντας μάλιστα για ενέργειές τους, που απέρρεαν από την ιδιότητά τους ως εγγυητές της νομιμότητας», υπογράμμισε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος.

Πρόσθεσε δε πως «η Τουρκία οφείλει να δεχθεί τα εγκλήματα που διέπραξε εισβάλλοντας στην Κύπρο το 1974 και να αποδεχθεί τις συνέπειες».

«Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ότι η κατοχή συνεχίζεται με την ανοχή της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που αδιαφορήσαν προκλητικά και για την τύχη των αγνοουμένων και για τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός κατοχής», σχολιάζει το KKE.

«Οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πλήρως ενήμερες από το 1995 για τις εκτελέσεις των αγνοουμένων οι οποίες αποκαλύφθηκαν πρόσφατα», σημειώνει σχετικά με το ζήτημα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης και προσθέτει: «Όλες όμως προσπερνούσαν το τραγικό συμβάν προκειμένου να μη διαταραχθούν οι (υποτιθέμενες…) "καλές" σχέσεις με την Τουρκία».

«Η πολιτική “Chamberlain” δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό μας για τις σχέσεις με τον κακό γείτονα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

« Η ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο - πηγάδι καθώς και οι μαρτυρίες για την εν ψυχρώ δολοφονία τετραμελούς οικογενείας συγκλονίζουν τον ελληνικό λαό, τον ελληνισμό αλλά και κάθε δημοκράτη σε όλον τον κόσμο, όπως συγκλονίζουν και τη Βουλή των Ελλήνων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

Ο κ. Σιούφας τόνισε πως «επιβεβαιώνουν, ατράνταχτα κατά τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τα στυγερά, τα φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου και ομαδικές δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974» και εξέφρασε εκ μέρους της Βουλής «την ανάγκη για πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ό, τι αφορά το μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας».

«Η Βουλή των Ελλήνων θα απευθυνθεί προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και σε όλα τα κοινοβούλια της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης με στόχο να κινητοποιηθούν και οι Διεθνείς Οργανισμοί ώστε να ριχθεί άπλετο φως έστω και μετά από 35 χρόνια σε ό,τι αφορά την τύχη των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Είναι το ελάχιστο χρέος του πολιτισμένου κόσμου προς τις οικογένειες που βιώνουν ακόμη το απερίγραπτο αυτό δράμα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου