Ιουλίου 31, 2009

Εurostat: Σε ρεκόρ δεκαετίας η ανεργία στην ευρωζώνη

Η ανεργία έφτασε το 9,4% τον Ιούνιο. Πτώση ρεκόρ κατέγραψαν και οι τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο.

Η ανεργία στις 16 χώρες της ευρωζώνης έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Εurostat). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία έφτασε το 9,4% τον Ιούνιο, καθώς 158.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Το Μάιο η ανεργία είχε φτάσει το 9,3%.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, oι τιμές καταναλωτή στις χώρες της ζώνης του ευρώ κατέγραψαν τον Ιούλιο πτώση ρεκόρ κατά 0,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τον Ιούνιο είχαν καταγράψει πτώση 0,1% και μια στασιμότητα το Μάιο.

Το επίπεδο αυτό της υποχώρησης των τιμών είναι χωρίς προηγούμενο στη ευρωζώνη από τη δημιουργία της το 1999 και ακόμα, από τη δημιουργία της Eurostat το 1996.

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, καθώς δεν παρατηρείται κανένα απτό σημάδι ανάκαμψης από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση μέχρι τα τέλη του 2009. Με προβλέψεις για πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,8% έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και 0,3% μέσα στο 2010, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο αποπληθωρισμού, γεγονός που αφήνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιθώρια περαιτέρω στήριξης της ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα. Ισχνές ενδείξεις για μετριοπαθή ανάκαμψη θα αρχίσουν να εμφανίζονται το επόμενο έτος. Επίσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι συνολικές απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω της κρίσης θα ξεπεράσουν τα 900 δισ. δολάρια. Οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα των κρατών-μελών θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο στο χρηματοοικονομικό, νομισματικό και δημοσιονομικό μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου